Advert

BİR ÖNERİM VAR

BİR ÖNERİM VAR
Bu içerik 7932 kez okundu.

Erganimiz bir çok Anadolu kentinden büyük ve modern bir şehirdir.  Fakat yeşillik ve ağaç bakımından en  yoksul şehirlerdendir.  Bence biz bu yoksulluktan kurtulabiliriz.  
Ne hayal ediyorum biliyor musunuz? Şu Gevran Ovasını boydan boya ikiye bölen, Boğaz Çayı’nın etrafı ağaçlık olsa, Ergani halkı  yeşillik ve gölgelik alanda piknik  ve spor yapıp eğlense, ne güzel olurdu değil mi? Şimdi kağıt üzerinde  bu hayalimi gerçekleştirelim, bakalım aklınıza yatar mı?
Şu anki durum:
Boğaz Çayı, göletten Melahmeda(Boncuklu) Köyüne kadar olan kesiminin suyu tertemizdir. Ergani’nin lağnım suyu ve mezbahanenin kanlı suyu bu noktadan itibaren temiz suya karışarak kirletmektdir. O kadar çok kirletiyor ki, arabayla bile oradan geçseniz, oluşan pis koku yüzünden burunuzu kapatmak zorunda kalırsınız.  Kan karışan lağım suyunda oluşan sinekler bu dere kenarındaki köylerde yaşayan ve orada geçen bütün insanların hayatını olumsuz etkilemektedir. Yapılan nice başvurulara rağmen, yılardır buna bir çare bulunamadı. 
Olmasını arzuladığımız durum:
Ergani gibi kalabalık şehirlerde, arıtma tesisin kurulması gerekir.  Her ne sebeptense bu güne kadar kurulmadı. Duyumlarımıza göre arıtma tesisi projesi yapılmaktadır. Ben bu yazıda proje gerçekleşme süresini beklemeden, hemen yapabileceğimiz bazı çalışmaları önereceğim.
Yine duyumuza göre Diyarbakır Valiliği kısa süre içinde açıkta akan lağım derelerinin üstünü kapatacakmış.
Eğer bu duyum gerçekleşirse; önerimiz kapatılacak kanalları arıtma tesisinin kurulacağı Hersin ve Boğaz çaylarının kavşağına kadar uzatılmasıdır.  Uzatılırsa hem kurulacak arıtma projesinin önemli bir kesimi tamamlamış olacak.  Hem de aşağıda önerdiğimiz millet bahçesi benzeri çalışmalara şimdiden başlanabilir.
Boğaz Çayının,  göletten Hersin Dağı’na kadar olan kısmında suyun sağında solunda  yüzlerce dönüm çay yatağı olan kamu arazisi vardır.  Bu arazilere Hilar ve Hersin köylerinin asvalt yollarıyla ulaşım sağlanmaktadır. Dere kenarındaki bu araziler, baştan başa ağaçlandırılarak park haline getirilebilir. Bu alanlara yürüyüş yolları, futbol, voleybol, basketbol vb. spor sahaları yapılabilir.  Piknik alanları, çocuk ve aile bahçeleri yapılabilir. Çayın suyunda yüzme göletleri bile oluşturulabilir. Hata Boncuklu dağının Ergani’ye bakan silüetinde anfi tiyatro oluşturulursa ne güzel olur değil mi?  
İnanıyoruz ki günümüzün teknik araçlarıyla belediye, kaymakamlık ve diğer kamu kuruluşları için bunu başarmak zor değildir. Güzel bir planlamayla  çevre peyzajını yapıldıktan sonra.  Gerisi, iyi bir organizasyon ile kamu kurumları, okullar ve köylülerin desteği sağlanarak üstesinde gelinemeyecek şey değildir. Örneğin her okula belirli bir alan ayırılarak, o bölgenin ağaçlandırma ve bakım görevi verilebilir.  Ergani’deki her müdürlüğün bir yeşillendirme alanı olur, kendi personeliyle bu çalışmaya zevkle katılırlar.   
Nasıl aklınıza yattı mı?
Şehmus Aslan

 

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
 Kaybolan genç çobanın cenazesine ulaşıldı
Kaybolan genç çobanın cenazesine ulaşıldı
Ehliyette yeni dönem: Testi geçemeyen trafiğe çıkamayacak
Ehliyette yeni dönem: Testi geçemeyen trafiğe çıkamayacak