Advert

Tarihi Hatuniye Medresesi gençlerin eğitim yuvası oldu

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Hani ilçesinde bulunan tarihi Hatuniye Medresesini restore ederek eğitim yuvasına dönüştürdü.

Tarihi Hatuniye Medresesi gençlerin eğitim yuvası oldu
Bu içerik 9429 kez okundu.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Hani ilçesinde bulunan tarihi Hatuniye Medresesini restore ederek eğitim yuvasına dönüştürdü.

Gençlik ve Spor Hizmetleri Daire Başkanlığı, çocuk ve gençlerin, eğitimdeki başarı çıtasını yukarı taşımak için yaptığı çalışmalar devam ediyor.

İlçede bulunan ve bakımsızlıktan tahribatların oluştuğu tarihi Hatuniye Medresesi, yapılan onarımların ardından Akademi Lise olarak hizmet vermeye başladı.

Hatuniye Akademi Lisede alanında uzman eğitmenler, 12’inci sınıflara devam eden ve mezun olan öğrencilere Temel Yeterlilik Testi (TYT) Alan Yeterlilik Testleri (AYT) sınavlarına hazırlayacak, 9, 10 ve 11. Sınıf öğrencilerine ise destek eğitimler verecek.

Üniversiteye hazırlık temel dersler saatleri dışında, öğrencilere soru çözme konusunda da yardımcı olacak olan yeni eğitim yuvasında, ayrıca gençlere yönelik 2022-2023 eğitim döneminde idare tarafından belirlenen takvim çizelgesinde çeşitli sosyal etkinlikler düzenlenecek.

“Rahat bir çalışma ortamımız oluyor”

Hani Akademi Lisede eğitim almaya başlayan gençlerden lise 3’üncü sınıf öğrencisi 16 yaşındaki Meryem Gendi, ilçede imkanların kısıtlı olduğunu akademi lisenin bu açığı gidermeye çözüm sunduğunu söyledi.

Akademi lisenin açılmasından memnuniyet duyduğunu ifade eden Gendi, şöyle konuştu:

“Hani’de dershane olmadığı için arkadaşlarımla birlikte buraya gelip TYT ve AYT’ye hazırlanıyoruz. Üniversitede Arap Dili ve Edebiyatı bölümünü kazanmak istiyorum. Hocalarımız da bize Türkçe, Matematik, Sosyal, Fen, Tarih dersleriyle ilgili yardımcı oluyor. Buradaki kütüphaneden yararlanıyoruz ve rahat bir çalışma ortamımız oluyor.”

Öğretmen olmak istediği belirten lise 1 öğrencisi 16 yaşındaki Özge Özavcı ise, şunları aktardı:

“Şu anda daha çok edebiyat ve tarih derslerine ağırlık veriyor ve sorularını çözmeye çalışıyorum. Çözemediklerimi de buradaki öğretmenlerime getiriyorum ve burada çözüyorum. Buradaki imkanlardan faydalandığım için kendimi çok şanslı hissediyorum.”

YKS sınavına hazırlandığını belirten 12. sınıf öğrencisi 18 yaşındaki Yahya Avcı ise, şöyle konuştu:

“Burada öğretmenlerimizle birlikte ders çalışılıyoruz. Çok verimli oluyor. Büyükşehir belediyesine ve sayın valimize bize bu imkanları sağladıkları için çok teşekkür ediyorum.”

Tarihi Hatuniye Medresesi

''Türkiye Kültür Mirasları'' listesinde kayıtlı bulunan Hatuniye Medresesi, bazı kaynaklara göre 

Selçuklu Sultanlarından Sultan Secer”in annesi tarafından,  bazı kaynaklara göre ise Ertuğrul Gazi torunlarından Zeynep Hatun, kimi kaynaklarda da Artuklu’lardan Necmettin Alpi’nin kızı Zübeyde Hatun tarafından inşa edildiği varsayılıyor. 

Selçuklu mimarisi tarzında olan medresenin ayakta kalan mevcut duvarı üzerinde mükemmel taş işlemeciliği ve hat sanatı örnekleri yer alıyor.

 

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
Ergani'de şimşek deprem etkisi yarattı!
Ergani'de şimşek deprem etkisi yarattı!
Otomobil ile minibüs çarpıştı; ölü ve yaralılar var
Otomobil ile minibüs çarpıştı; ölü ve yaralılar var