Advert

Denetlenmeyen asansör mühürlenecek

Mart, düzenlediği basın toplantısı ile asansörlerin denetimi konusunda yeni yasa ve uygulamalar akında bilgi verdi

Denetlenmeyen asansör mühürlenecek
Bu içerik 6619 kez okundu.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı ibrahim Mart, düzenlediği basın toplantısı ile asansörlerin denetimi konusunda yeni yasa ve uygulamalar hakkında bilgi verdi.


ibrahim Mart, Asansör Bakım ve işletme Yönetmeliği kapsamında, "01.01.2012 tarihinden itibaren, yapının bağlı bulunduğu belediye ve belediye hudutları dışındaki yapılar için Valilik veya ilgili kanunlar çerçevesinde yapı ruhsatı vermekle yetkilendirilen kurum ve kuruluşların, asansörlere yönelik yıllık kontrolleri TS EN ISO/IEC 17020 Standardına göre asansör konusunda akredite olmuş A tipi muayene kuruluşları tarafından yapılmasını" sağlamak zorunda olduğuna dikkat çekti.


Asansörlerin piyasaya arzından sonraki süreci ele alan ve bütün kullanım ömrü boyunca uyulması gereken asgari kriterleri belirleyen Asansör Bakım ve işletme Yönetmeliğinin 18 Kasım 2008 tarihinde zorunlu uygulamaya girdiğini anlatan Mart, Asansör Bakım ve işletme Yönetmeliği'nin 05 Kasım 2011 tarihinde revize edilerek tekrar yayınlandığını hatırlattı.


ibrahim Mart, "Bu kapsamda konutlarda ve Organize Sanayi Bölgelerinde bulunan tüm asansörlerin güvenli ve işletme yönünden uygun şekilde çalıştığının tespiti için piyasaya arz edildiği tarih itibariyle ilk yılın sonunda, devamında ise yılda en az bir kere bina sorumlusu veya işletme sorumlusu tarafından A tipi Muayene Kuruluşlarına denetimlerinin yaptırılması gerekiyor." dedi.
ibrahim Mart, "Şuanda Türkiye'de ki yakalık 300 bin asansörün yüzde 92'si, Bursa'da ise bulunan yaklaşık 10 bin asansörün yüzde 98'i denetimsiz durumda. Bu uygulama ile asansörlerin tamamı denetim altına alınmış olacak." diye konuştu.


Şube olarak yaptıkları girişimler sonunda A tipi Muayene Kuruluşu olan TMMOB Makina Mühendisleri Odası Asansör Kontrol Merkezi'nin 28 Aralık 2011 de Yıldırım Belediyesi, 30 Aralık 2011 tarihinde de Osmangazi Belediyesi ve Nilüfer Belediyesi ile Asansörlerin Yıllık Kontrol Sözleşmesi imzaladığını anlatan ibrahim Mart, şunları söyledi: "Bölgede bulunan diğer belediyelerle görüşmeler devam ediyor ve en kısa sürede sonuçlanacağını ümit ediyoruz. Kamu kurumu niteliğinde bir Meslek Odası olan Makina Mühendisleri Odası ile belediyelerle kamusal denetim anlamında Bursa'da bu üç büyük merkez ilçede sözleşmenin imzalanması, Güvenli Kent ve Güvemli Yaşam adına atılmış çok önemli bir adımdır."


ibrahim Mart, TMMOB MMO Asansör Kontrol Merkezi olarak, imzalanan protokol sonrasında 2012 yılında daha önce ilgili Belediyelerden ruhsat almış yaklaşık 10 bin asansör, A tipi Muayene Kuruluşunda görevli uzman Makina Mühendisleri tarafından incelenerek raporlandırılacağını aktardı.
Asansörlerin, 7 den 70' e tüm vatandaşlar tarafından ehliyetsiz olarak kullanılan ulaşım araçları olduğunun altını çizen Mart, bu nedenle sistemin son derece güvenilir olması ve sürekli denetim ve kontrol altında tutulmasının büyük önem taşıdığını söyledi.


Halkı ve tüm üyeleri bu konuda bilgilendirdiklerini anlatan ibrahim Mart, "Apartman ve site yöneticilerini, firma sorumlularını, daha sonra istenmeyen üzücü durumlarla karşılaşılmaması için uyarıyor, asansör denetimi için Şubemize ivedilikle başvurmalarını bekliyoruz. Asansörlerin Denetimlerinin yaptırılmasından Site yada Apartman yöneticileri sorumlu olacak. Denetimi yaptırılmayan Asansörler kilitlenecek." şeklinde konuştu.
TMMOB Makina Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı ibrahim Mart,
"Asansör denetimlerinin maliyeti ne kadardır?" sorusuna ise "Maliyeti kat sayısına göre belirlenmekte. 5 duraklı bir asansör için 110 lira olacak. Hukuki yaptırım ise denetimi yaptıramayan kişiler asansörü kullanamayacak. Denetimsiz kullananlar suç işlemiş olacak ve kaza anında kullanıcıya can ve mal güvenliği konusunda yönetici suçlu olup hapis cezasına kadar varacak." dedi.


ibrahim Mart, Bursa'da yaklaşık 10 bin asansörün denetimi için 50 ekip oluşturduklarını anlaratarak sözlerini şöyle tamamladı: "Denetim periyodu ilk denetimin ardından eksik yoksa yeşil etiketi vurulacak. Bir yıl sonrasına kadar bu iş sürüyor. Eksik varsa can ve mal güvenliğine zarar verecek bir eksik söz konusu değilse mavi etiket vurulacak ve eksikleri tamamlaması için bir süre verilecek. Süre sonunda aynı adrese gidilerek eksiklerin tamamlanıp tamamlanmadığı kontrol edilecek. Bir denetim için gittiğimizde o bitmeyecek ikinci ve devamında sürekli eksiklerin giderilmesi için denetimler devam edecek. Can ve mal güvenliğini açısından tehlike varsa kırmızı etiket vurup kullanımına izin verilmeyecek ve belediyeye bildirilecek. Kırmızı olanlar ve denetimi yapılmayanlar mühürlenecek

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
Sigara içmek için çıktığı pencereden düşüp öldü
Sigara içmek için çıktığı pencereden düşüp öldü
Turistik Diyarbakır Ekspresi Ankara'ya uğurlandı
Turistik Diyarbakır Ekspresi Ankara'ya uğurlandı