Advert

İŞ YAPAMAYAN ESNAFA ACİL DESTEK ÇAĞRISI

DESOB Başkanı Alican Ebedinoğlu, okullarda yüz yüze eğitimin başlamamasının birçok esnafı mağdur etiğini belirterek, “Anayasa’nın 173. Maddesinde ‘Devlet, esnaf ve sanatkarı koruyucu ve destekleyici tedbirleri alır.’ deniyor. Zor durumda olan esnaf ve san

İŞ YAPAMAYAN ESNAFA ACİL DESTEK ÇAĞRISI
Bu içerik 1904 kez okundu.

Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Alican Ebedinoğlu, pandemi nedeniyle iş yapamayan esnafa acil destek çağrısında bulundu.

Yazılı açıklama yapan Ebedinoğlu, “2020/2021 Eğitim ve Öğretim Yılı’nda okul öncesi öğrencileri ile birinci sınıf öğrencileri dışında uzaktan eğitim yapılması nedeniyle esnaf ve sanatkarların iş yapamaz duruma geldiğini belirterek, “Kantinci, Servisçi, Kırtasiyeci ve dolaylı olarak olumsuz etkilenen esnafa destek verilmesi gerek. Koronavirüs tedbirleri kapsamında okulların Mart ayından beri kapalı olduğu için ve 2020/2021 Eğitim-Öğretim Yılı’nda yüz yüze eğitimin tüm sınıflar için başlamadığı Kantinci, Servisçi, Kırtasiyeci esnafı başta olmak üzere dolaylı olarak bir çok esnaf ve sanatkarın iş yokluğundan zor günler geçiriyor” ifadelerini kullandı.

“EVLERİNE EKMEK GÖTÜREMİYORLAR”

Kantinci, Kırtasiyeci, Okul Forması satan esnafın 6 aydır okulların kapalı olması ve 2020/2021 Eğitim-Öğretim Yılı’nın büyük bir bölümünün uzaktan eğitim yoluyla gerçekleştirileceğinin açıklanması dolayısıyla zor durumda olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Pandemide eğitim-öğretime ara verilmesi nedeniyle 6 aydır iş yapamayan kantinci esnafımız birikmiş ev kirasını, vergi ve işçi ücretlerini, Bağ-Kur, SGK ve diğer borçlarını ödeyemez duruma geldi. Kantinci esnafımızın mağduriyeti göz önünde bulundurularak ekmek teknelerinin korunması için desteklenmeleri şart oldu. Mart ayından bu yana hiçbir geliri olmayan kantinci esnafımız evine ekmek götüremiyor. Tüm iş kolları pandemi sürecinden olumsuz etkilenirken kantinci esnafımız Mart ayından bu yana hiçbir şekilde iş yapamayan bir kesimi oluşturuyor. Aileleri ve yanlarında çalışanlarıyla birlikte geniş bir kitleyi oluşturan kantinci esnafımız mutlaka desteklenmeli. Kantinci esnafımızın bir yıllık sosyal güvenlik primleri alınmamalı. Kantinci esnafımızın geçinebilmesi için nakdi destek verilmeli.

Anayasa’nın 173. Maddesinde, ‘Devlet, esnaf ve sanatkarı koruyucu ve destekleyici tedbirleri alır.’ deniyor. Zor durumda olan esnaf ve sanatkarlarımızın ayakta kalabilmeleri için koruyucu desteklerin hızlı bir şekilde alınması gerekli. Yine, Kırtasiyeci, Okul Forması satan esnafımız iş yapamaz duruma geldi. Her yıl Eylül ayında öğrencilerin okula başlamasıyla yapılan okul alışverişleri bu yıl yapılamadı. Pandemi gölgesinde başlayan yeni eğitim-öğretim sezonu piyasada beklenen hareketlilik yaşanmadı. Aylardır iş yapamayan kırtasiyeci esnafımız maddi imkansızlıklar nedeniyle ne yapacağını bilemez durumda.

Milli Eğitim Bakanlığı’ndan gelen resmi yazı kapsamında kantinlerin pandemi sürecinde kapalı olacağını ve herhangi bir ceza yaptırımı olmaksızın kira sözleşmelerinin karşılıklı olarak feshedilebileceğini  Milli Eğitim Bakanlığı tarafından gönderilen yazı kapsamında, 2020/2021 Eğitim-Öğretim Yılında yüz yüze yapılacak olan eğitime ilişkin kademeli bir geçiş planlanması ve salgının önlenmesine yönelik ülkemizde alınan tedbirlerle uyumlu olması amacıyla resmi okul ve kurumlarda bulunan kantin vb. yerlerin pandemi süresince kapatılmasına karar verildiği belirtiliyor.

 
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
Ergani'de şimşek deprem etkisi yarattı!
Ergani'de şimşek deprem etkisi yarattı!
Otomobil ile minibüs çarpıştı; ölü ve yaralılar var
Otomobil ile minibüs çarpıştı; ölü ve yaralılar var