Advert

BAYRAMDA BESLENMEYE DİKKAT!

Ramazan’da vücut metabolizmasının yavaşladığını belirten uzmanlar, bedenin bayram günlerinde fazla tüketim ile yormama konusunda uyarıyor.

BAYRAMDA BESLENMEYE DİKKAT!
Bu içerik 6633 kez okundu.

Ramazan’da değişen beslenme alışkanlıkları ile metabolizmanın yavaşladığına dikkat çeken Diyetisyen Nida Doğan, Ramazan Bayramı’nda günlük beslenme alışkanlıklarına hızlı dönüş yapmanın zararlı olduğunu belirtti.

 

Doğan, “Beslenme ömür boyu sürdürülebilecek bir alışkanlık olmalıdır. Özel günlerde, davetlerde, bayramlarda alışkanlıklarımızın dışına çıkabiliyoruz. Önemli olan böyle zamanlarda bedenimize zarar vermeden tüketimler gerçekleştirebilmektir. Sağlıklı beslenme kurallarını alışkanlık haline getirebilmiş olan kişiler, böyle özel günlerde aşırıya kaçmadan tüketim gerçekleştirebileceklerdir. Dinlenen bedeninizi yormayın Ramazan ayı boyunca sahur ve iftar arasında 15-16 saat boyunca dinlenen, metabolizma hızı yavaşlayan bedeninizi bayram günlerinde fazla tüketim gerçekleştirerek yormayın. 30 gün boyunca dinlendirdiğiniz metabolizmanızı 3 gün bayram süresince aşırı besin tüketimi ile riske atmayın.” dedi.

Bayram kahvaltılarına dikkat edin

Ramazan Bayramı sabahında yapılacak hahvaltılarda aşırıya kaçılmaması gerektiğini belirten Doğan “Çoğu aile için bayramın ilk günü; aile kahvaltıları demektir. Bayram kahvaltılarında; çeşitler ve porsiyonlar ise oldukça fazladır. Kızartma, kavurma, hamur işleri, tatlıları da içeren kahvaltı sofraları; özellikle sağlık sorunu olan, sindirim sorunları yaşayan ve yaşlı bireyler için sakıncalıdır. Sağlıklı bir bayram geçirmek her şeyden önemlidir. Bunun için; bayramlarda kahvaltı düzeni bozulmamalıdır. Tam buğday unundan ekmekler, sebzeler, haşlanmış yumurta, peynir çeşitlerinin olduğu bir kahvaltı ile güne başlanmalıdır.” ifadelerini kullandı.

Bayramda fazla şeker tüketmeyin

Bayram nedeniyle hazırlanan çeşit çeşit tatlılara aşırı rağbet edilmemesi gerektiğini belirten Doğan “Ramazan Bayramı’nda her evde tatlılar, şekerlemeler, çikolatalar fazlasıyla bulunmakta. Bu bayram sevdiklerimizi ziyaret edip her ziyarette farklı tatlıları üç gün içerisinde tüketmek zorunda kalmayacağız belki. Ama tepsi ile yapılan tatlılar ikram edilecek misafirlerini bulamadığında ise ev halkı olarak üç gün bayram içerisinde bu tatlıların bitmesi zorunluluğu düşüncesine düşülmemelidir. Yapılan şerbetli, hamurlu, ağır tatlılardan uzak durmanız kalp sağlığınız için ve kilo problemleriniz için önemlidir. Özellikle diyabet hastaları, kan şekerini hızlıca yükselten bu tatlıları tercih etmemelidir. Onların yerine meyve, kuruyemiş, sütlü, meyveli tatlılar tüketebilir. Bayramda aşırı yemek tüketimi ile kalp ritminizde artış gözlenebilmektedir. Bu tarzda beslenen bireylerde geceleri yemekten sonra artmış insülin ve kalp nedenli ani ölümler daha sık oluşmaktadır. Aşırı yemek yiyen bazı bireylerde bilinç kaybı, yüksek kan glikoz seviyesi ve insülin salgılanması oluşabilmektedir. Bayramınızı bu rahatsızlıkların ele geçirmesine lütfen izin vermeyiniz.” şeklinde konuştu

 

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
Asur dönemlerine ait sikke ele geçirildi
Asur dönemlerine ait sikke ele geçirildi
Silahlı kavga: 1 ölü, 2 yaralı
Silahlı kavga: 1 ölü, 2 yaralı