Advert

ileri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisiç™ne adım adım

Dicle Nehriç™nin ekolojik dengesini korumakla kalmayıp ileriki yıllarda Dicle Nehriç™ne kıyısı olan yerleşim birimlerinin su temin edebileceği 42 milyon 538 bin 345 avro bütçeli ileri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi Projesi adım adım hayata geçiyor.

ileri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisiç™ne adım adım
Bu içerik 3724 kez okundu.

Dicle Nehri’nin ekolojik dengesinin koruyacak, rehabilite edecek ve daha fazla zarar görmesini engelleyecek olan ileri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi Projesi yavaş yavaş hayata geçiyor. Diyarbakır Diyarbakır Su ve Kanalizasyon idaresi’nin (DiSKi), “2012 Yatırım Programı” içerisinde yer alan ve Katılım Öncesi Mali Yardım (IPA) Projesi olan ileri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi Projesi açılış toplantısı Sümerpark Ortak Yaşam Alanı 1 No’lu toplantı salonunda gerçekleşti.  Toplantıya DiSKi Genel Müdürü Fahrettin Çağdaş, Genel Müdür Yardımcısı Recep Çetin, Daire Başkanları, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Avrupa Birliği Yatırımları Dairesi Başkanı Ercan Tortop, AB Türkiye Delegasyonu Temsilcisi Elif Torcu, iller Bankası temsilcileri ve Müşavir Firma ile Yüklenici Firma temsilcileri katıldı.

Dicle Nehri’ni koruyacak bir proje

Toplantıda konuşan DiSKi Genel Müdürü Fahrettin Çağdaş, ileri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi Projesi’nin hayata geçecek olmasından son derece memnun olduklarını söyledi. Çağdaş, Müşavir firma ve Yüklenici firma ile bundan sonraki süreçte gerek inşaat kontrol hizmeti gerekse kapasite geliştirme konusunda beraber çalışacaklarını kaydetti.  Projenin DiSKi’nin çevreci politikalarına büyük katkıda bulunacağını ifade eden Çağdaş şöyle devam etti: “Biz DiSKi olarak, içtiğimiz suyu kadim Dicle Nehri’nden alıyoruz. Bu suyu ev ve iş yerlerimizde kullandıktan sonra yine nehre veriyoruz. Dolayısıyla ileri Biyolojik Arıtma Tesisi ile bu projenin amacı olan Dicle Nehri’nin kirletilmemesi, doğal dengesinin korunması ve su akışının sürdürülmesi bizim de en önemli amacımızdır.”

Uluslararası bir proje

Çağdaş, projenin yerel ölçekte bir proje olmaktan ziyade uluslar arası bir proje olduğuna da dikkat çekti. Dicle Nehri’ni sadece bu kente su veren bir nehir olarak görmediklerini vurgulayan Çağdaş, “Dicle Nehri aynı zamanda uluslararası bir nehir olması açısından da önemlidir. Bu nehir, kendisinden yararlanan halkları da doğrudan etkilemektedir” dedi. Çağdaş, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı IPA Daire Başkanlığına, AB ve iller Bankası’na ve projeyi yürüten çalışma arkadaşlarına teşekkür etti.

Önemli bir çevre programı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Avrupa Birliği Yatırımları Dairesi Başkanı Ercan Tortop ise uzun bir bekleyişten sonra IPA projelerine başlanacağını söyledi. Projenin hayata geçirilmesi ile birlikte fiili yatırım dönemine girileceğini ifade eden Tortop, belediyelerin ihtiyaçları doğrultusunda önümüzdeki 2-3 yıl boyunca çalışmaların yapılacağını kaydetti. ileri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’nin çevre operasyonel programının en önemli parçası olduğunu kaydeden Tortop, “ileri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’nin yapımı ile birlikte Dicle Nehri’nin daha fazla kirlenmesinin önüne geçeceğiz” diye konuştu. Konuşmaların ardından müşavir firma temsilcileri ileri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi Projesi ile ilgili sunum yaptı.

Dev yatırım bütçesi

ileri Biyolojik Arıtma Tesisi halen Çarıklı’da bulunan Atıksu Arıtma Tesisi’nin bulunduğu arazi üzerinde inşa edilecek.  Yapım, işletme ve sözleşme tutarı 42 milyon 538 bin 345 avro olarak belirlenen proje, önümüzdeki aylarda hayata geçecek ve çalışma iki yıl sürecek. Avrupa Birliği’nin yüzde 85, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yüzde 6 ‘lık hibeleri ve DiSKi’nin yüzde 9 mali katkısı ile gerçekleşecek proje sadece Diyarbakır’ı değil, nehre kıyısı olan tüm yerleşim yerlerine hatta ülkelere büyük katkı sağlayacak.

 
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
Aziz Yıldırım Amedspor’a destek verecek mi?
Aziz Yıldırım Amedspor’a destek verecek mi?
 Kaybolan genç çobanın cenazesine ulaşıldı
Kaybolan genç çobanın cenazesine ulaşıldı