Advert

Ergani Devlet Hastanesi'nde diyabet farkındalık standı kuruldu

Ergani Devlet Hastanesi'nde diyabet farkındalık standı kuruldu
Bu içerik 4066 kez okundu.
Ergani Devlet Hastanesi'nde 14 Kasım Dünya Diyabet günü kapsamında açılan stantta, diyabetle ilgili broşür ve eğitim kitapçıkları dağıtıldı.
14 Kasım Dünya Diyabet günü kapsamında , Ergani Devlet Hastanesi'nde bir dizi etkinlik düzenlendi. Hastane içinde diyabet hastalığına dikkat çekmek, farkındalık yaratmak ve bilgilendirme amacıyla Diyabet farkındalık standı kuruldu. Stantta Diyabet Eğitim hemşireleri tarafından broşürler ve diyabet eğitim kitapçıkları dağıtılarak hastalar diyabet konusunda bilgilendirildi.
14 Kasım Diyabet Haftası etkinlikleri dolayısıyla diyabet hastalığına farkındalık oluşturmak için bu tür bir etkinliğe imza attıklarını belirten Ergani Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Ethem Bahri Anlı, diyabet hastalığının dünyada ve Türkiye'de en yaygın hastalıklardan birisi olduğunu söyledi.
14 Kasım Dünya Diyabet Günü nedeni ile Ergani Devlet Hastanesinde kurulan stantta Diyabet Hemşiresi Emine Çalar Şahin ve Diyetisyen Emre Kapkiner görev aldı. Çalar ve Kağkiner’in 307 kişinin kan şekerine baktıkları, bunlardan 30 hastanın Diyabet hastası olduğu, 18 kişinin de patolojik bulguların saptandığı kaydedildi. Bu da vatandaşın 10 kişiden 1 kişinin Diyabet hastası olduğu tespit edilmiştir.
Peki Diyabet nedir, Diyabet ilgili ne kadar bilgiye sahibiz? Sizin için derlediklerimiz.
DiYABET TiPLERi:
Tip 1 Diyabetus Mellutus: Bu kişiler genellikle insülin üretmemektedirler. Dışarıdan insülin kullanmak zorundadırlar.
Tip 2 Diyabetus Mellutus: Genellikle insülin enjeksiyonu gereksinimleri yoktur. Yalnızca diyet veya oral(ağızdan alınan ilaçlar) tabletler ile tedavi edilirler. 45 yaşından büyük, şişman kişilerde yaygın görülür. Artan obezitenin bir sonucu olarak, çocuklarda ve genç erişkinlerde de yaygın hale gelmektedir. Tip 2 diabet en yaygın görülen tipidir.
DiYABETiN UYARICI iŞARETLERi:
TiP 1 Diyabet için:
· Anormal susama ve ağız kuruması,
· Sık sık idrara çıkma,
· Kol ve bacaklarda yorgunluk, enerji kaybı,
· Sürekli açlık hissi,
· Ani kilo kaybı,
· Yavaş iyileşen yaralar,
· Tekrarlayan enfeksiyonlar,
· Bulanık görme,
TiP 2 Diyabet için:
Ancak Tip 2 diyabette bu belirtiler daha az belirgindir. Bu tip diyabetin başlangıcı yavaştır ve sonuçta tespit etmek zor olabilir. Bu nedenle kişilerde diyabetin komplikasyonları gelişmiş olabilir ve neticesinde diyabetin vücuda verdiği zarar da artmaktadır. Diyabet olabileceğini düşünen kişiler ve ailesinde diyabet hikayesi olanlar mutlaka bu konuda muayene olmalılardır.
DiYABETiN TEDAViSi:
Bugün diyabeti tamamen iyileştirici bir tedavi yoktur. Ancak, etkin tedavi vardır. iyi bir diyabet kontrolü, mümkün olduğunca normale yakın kan şekeri seviyelerini muhafaza etmek demektir. Bu da;
· Kontrollü diyet,
· Fiziksel aktivite,
· Düzenli ilaç kullanımı,
· Sağlıklı yaşam tarzı,
· Dengeli bir diyet kombinasyonu ile mümkündür.
ŞEKER HASTALARI iÇiN KÜÇÜK ÖNERiLER:
· Haftada bir kez sabah akşam kan şekeri değerinizi ölçün, kayıt tutun ve bu kayıtları kontrol anında doktorunuza gösterin.
· Kilonuzu kontrol altında tutun, ideal kilonuzu koruyun.
· Günlük düzenli yürüyüşler yapın.
· Öğün atlamayın, diyetisyeninizin veya doktorunuzun yemeği önermediği hiçbir şeyi yemeyin, ısrarlara kulak asmayın.
· içeriğinde fruktoz, sakkaroz veya şeker olan hiçbir ürünü satın almayın, tüketmeyin.
· Gerektiğinde değişiklikler yapabilmek için besin gruplarını iyi öğrenin.
· Tatlandırıcılarla yaptığınız yiyeceklerle kendinizi ödüllendirin.
· Şeker hastalarında yaralar çok zor iyileştiğinden dolayı; vücudunuzu kazalardan mümkün olduğunca korumaya çalışın, özellikle ayaklarınıza rahat, ayağınızı koruyan ayakkabılar kullanın, mutlaka çorap giyin, yaralanmalardan koruyun.
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
Diyarbakır'da patlama: 2 kardeşten biri öldü, diğeri yaralandı
Diyarbakır'da patlama: 2 kardeşten biri öldü, diğeri yaralandı
Amedspor duyurdu: Maça gidecek olanların dikkatine
Amedspor duyurdu: Maça gidecek olanların dikkatine