Advert

MAKAM DAĞI RESTORE EDiLiYOR

inanç turizmi açısından Ergani ilçesinin en önemli merkezlerinden olan Zülküf Peygamber'in türbesinin bulunduğu Makam Dağında Vakıflar Bölge Müdürlüğünce kapsamlı bir restorasyon çalışması başlatıldı.

MAKAM DAĞI RESTORE EDiLiYOR
Bu içerik 3359 kez okundu.
Ergani Kaymakamı Eşref Yonsuz, Vakıflar Bölge Müdürü Metin Evsen ile birlikte restorasyon çalışması yürütülen Makam Dağında incelemelerde bulundu. Vakıflar Bölge Müdürü Metin Evsen, "Ergani Makam Dağında tarihinde ilk olarak bu kadar kapsamlı bir restorasyon projesi hayata geçmektedir. Proje bedeli 292 bin liradır ancak; proje revize edildikçe bu maliyet 400 bin liraya kadar ulaşacaktır. Maliyeti ne olursa olsun, paraya acımadan gerekli tüm çalışmalar hayata geçecektir" dedi. Kaymakam Eşref Yonsuz ise; "Projenin tamamlanmasıyla birlikte burası hem hak ettiği değeri bulmuş olacak, hem de güzellikleri ortaya çıkacaktır. Buradaki çalışmanın korunması anlamında kurumsal olarak gerekeni yapacağımız gibi vatandaşlarımızdan da aynı hassasiyeti bekliyoruz" dedi.
EN KAPSAMLI RESTORASYON PROJESi
Ergani Kaymakamı Eşref Yonsuz, Vakıflar Bölge Müdürü Metin Evsen ile birlikte Makam Dağında şuana dek yapılmış en kapsamlı restorasyon çalışmasını yerinde inceledi. Yürütülen çalışmalara ilişkin açıklamalarda bulunan Vakıflar Bölge Müdürü Metin Evsen şunları söyledi: "Ergani Makam Dağının dokusuna uygun geçen yıl hazırladığımız projeyi tabiat ve kültür varlıklarını koruma kurulunun onayı çerçevesinde hayata geçirmekteyiz. Geçen yıl kuruldan geçen restorasyon projesi, çalışma süresi içerisinde defalarca revize edilerek devam etmektedir. Bizleri burada sınırlayan konu, burasının birinci derecede sit alanı olmasıdır. Bu nedenle istediğimiz anlamda projeyi hayata geçirme şansımız pek fazla yok. Ancak tabiat ve kültür varlıklarını koruma kurulunun aldığı kararlar çerçevesinde çalışma yürütülebiliyor. Ergani Makam Dağında tarihinde ilk olarak bu kadar kapsamlı bir restorasyon ve çevre düzenlemesi hayata geçmektedir."
EVSEN; "PARAYA ACIMAYACAĞIZ"
"inanç turizmi açısından bölgemiz çok zengin bir bölgedir. Zülküf Peygamber (A.S)'in türbesinin bulunduğu Makam Dağını inanç turizmi açısından daha cazip hale getirebilmek ve türbeyi hak ettiği seviyeye ulaştırmak için geçen yıl hazırlanan projenin bütçesi şuanda 292 bin liradır. Ancak proje revize edildikçe, önceden öngörmediğimiz iş ve işlemler çıktıkça bu maliyet 400 bin liraya kadar ulaşacaktır. Bilindiği gibi burada coğrafik koşullar kış aylarında oldukça sert. Bu anlamda coğrafik sert koşullara uygun bir çalışma yürüteceğiz. Geçmiş dönemlerde yapılan restorasyonların kısa sürede deforme olmaları da bu coğrafi koşullar nedeniyle sonuçlanmıştır. Bu seferki proje bu coğrafi sert koşullar öngörülerek hazırlanmıştır. Burada Ergani için inanç turizmi açısından yapılması gereken ne varsa ve maliyeti ne olursa olsun, paraya acımadan gerekli tüm çalışmalar hayata geçecektir."
PROJENiN KAPSAMI
Proje çerçevesinde türbede kapsamlı bir restorasyon yapılacak. Yürütülen çalışmalar birkaç ay içinde tamamlanacak. Kurulun uygun gördüğü çerçevede buraya; bay ve bayan lavabolar yapılacak, bunun yanında ciddi bir çevre düzenlemesi ve yürüyüş parkurları yapılarak burada engelli ve sağlıklı vatandaşlarımızın istifade edebilecekleri alanlar oluşturulacak. Bunun yanı sıra burada ciddi bir su problemi var. Bu anlamda belediyeden fedakârlık bekliyoruz. Yazın su sıkıntısı yaşandığı için büyük bir su deposu yapılacak. Taşıma su ile olması gerekirse bile burada su sorunu yaşanmaması için elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Bu projemizin hayata geçmesinde Kaymakamlığımızın çok büyük destekleri vardır. Bu anlamda Sayın Kaymakamımıza teşekkür ediyorum" diye konuştu.
YONSUZ; "MAKAM DAĞI HAK ETTiĞi DEĞERi BULACAK"
Yürütülen Restorasyon çalışmalarını yerinde inceleyen Kaymakam Eşref Yonsuz ise yaptığı değerlendirme şunları söyledi: "Zülküf Peygamber'in türbesinin bulunduğu herkesçe kutsal sayılan, aynı zamanda yerli ve yabancı ziyaretçilerin akın ettiği bir yer olan makam dağında şuana kadar buranın manevi değerine uygun bir çalışma yürütülmemişti. Şuanda uygulamaya koyulan proje çok kapsamlı bir projedir. Vakıflar Bölge Müdürlüğümüzle proje aşamasında diyaloga geçerek projenin en iyi halini alması için fikir alışverişinde bulunduk. Şuanda uygulama aşamasında bulunan bu proje tamamlandığında güzellikler daha net bir şekilde ortaya çıkacaktır. Projenin tamamlanmasıyla birlikte burası hem hak ettiği değeri bulmuş olacak, hem de güzellikleri ortaya çıkacaktır. Buradaki çalışmanın korunması anlamında kurumsal olarak gerekeni yapacağımız gibi vatandaşlarımızın da aynı hassasiyetle korumalarını bekliyoruz. Bu vesile ile emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Hayırlı uğurlu olmasını diliyorum" dedi.
 
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
Ergani'de şimşek deprem etkisi yarattı!
Ergani'de şimşek deprem etkisi yarattı!
Otomobil ile minibüs çarpıştı; ölü ve yaralılar var
Otomobil ile minibüs çarpıştı; ölü ve yaralılar var