Advert

KA–YLAœLER BiTLENDi

Kış aylarıyla birlikte artan elektrik tüketimine ve kaçak kullanıma dayanamayan trafo arızalanınca 40 haneli Gedicik köyü elektriksiz kaldı.

KA–YLAœLER BiTLENDi
Bu içerik 3563 kez okundu.

iki aydan bu yana yaşanan sıkıntı nedeniyle köylüler çaresiz. Elektrik kesintisi yüzünden köylüler yemeklerini ateş yakarak zorla pişiriyor. Öğrenciler ders çalışamıyor ve bitlenme başladı.

Cep telefonlarının şarjı yok; elektrikli aletler dengesiz akım nedeniyle tamircilerden çıkmıyor ve mezrada yaşayanlar dünyada olup bitenleri ancak kasabaya indiklerinde öğreniyorlar.

BiT SALGINI BAŞLADI

Ergani ilçesine bağlı Karpuzlu köyünün Gedicik mezrası sakinleri iki aydan beri elektriksiz. Ancak en büyük sorun bu değil. Elektrik olmayınca sular da kesiliyor ve düzenli temizlik yapılamadığından köyde bit salgını baş gösterdi. Kış aylarıyla birlikte artan elektrik tüketimini kaldırmayan trafonun arızalanması nedeniyle elektriksiz kalan köydeki bakım çalışmaları sürüyor. Aslında köyün trafosu ısınma haricinde ortalama ölçülerde elektrik kullanan 120 konutluk bir köyü kaldıracak güce sahip. Ancak Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş'nin (DEDAŞ) açıklamasına göre, özel idare mezrada su sondajı yaparken elektriği bu trafodan çekti. Köydeki evlerde de kış gelip ısınmak için kaçak elektrik kullanılınca trafonun gücü aşıldı ve köye yetmemeye başladı.

“BUZDOLABININ FiŞiNi ÇEKTiK”

            Gedicik köylülerinden Zübeyde Korkmaz, elektrik kesintileri sırasında yaşanan dalgalanma nedeniyle tüm cihazlarını prizden çekmiş: “Geliyor on dakika, sonra gidiyor. Köyde pek çok kişinin buzdolabı, çamaşır makinesi ve televizyonları yandı. Prizde cihaz bırakmıyorum. Yedi çocuğum var, perişan oluyoruz. Ne yemek ne temizlik yapabiliyorum. Çocuklar derslerine bile çalışamıyorlar.”

“ÖĞRETMEN iNANMIYOR”

            Mehmet Korkmaz lise ikinci sınıf öğrencisi. Okula gittiğinde 'elektriğimiz yoktu, ders çalışamadım' mazeretine öğretmenlerinin inanmadıklarını anlatıyor: “imam Hatip Lisesi'nde okuyorum. Akşamları hep karanlıktayız. Geldiği zaman da çok kalmıyor, hemen gidiyor elektrik. Bu nedenle düzenli ders çalışamıyorum. Mum ışığında da olmuyor. Okula gittiğimde öğretmenlerimden azar işitiyorum. 'Elektriklerimiz yoktu' dediğimde, 'bu kaçıncı' diyorlar, inanmıyorlar.”

“KAFAM KAŞINIYOR”

            Köylülerden ismet Pala elektriklerin kesilmesiyle suların da kesildiğini belirtiyor. Kızının 'kafam kaşınıyor' dediğini ve annesinin kontrol ettiğinde bit bulduğunu söylüyor.

"Yemeklerimiz ateşte pişiyor artık. Evlerimiz buz gibi. En kötüsü sular kesiliyor. Çünkü köye su veren motorlar da elektriğe bağlı. Temizlik yapılamıyor. Kızım 'kafam kaşınıyor' dedikten sonra annesi kafasında bit buldu. Sonra köydeki çocukların hepsinin kafasında çıktı. Böyle rezillik olur mu Allah aşkına?"

“BELEDiYE iLAÇLAMA YAPTI”

            Gedicik Köyü ilkokulu öğretmenlerinden Abdullah Anuştekin elektrik ve su probleminin okulda büyük sıkıntı yarattığını söylüyor. Bitlenen öğrencileri için de belediye ekipleri gelip ilaçlama yapmış. "Çocukların saçlarında bit tespit ettiğimizde köylüler ilçeye haber vermişler. Belediyeden Cuma günü gelip ilaçlama yaptılar. Okulun da suları akmıyor. Sınıf karanlık. Çok sıkıntı çekiyoruz. Odun sobasıyla ısıtıyoruz sınıfı. Çocuklara bilgisayar yazıcısından ödev çıkaracağım ama elektrik olmadığı için çıkaramıyorum."

DEDAŞ: “TRAFO GÜÇLENDiRiLECEK”

            Gedicik mezrasında yaşanan kesintilerle ilgili açıklama yapan Dicle Elektrik Anonim Şirketi (DEDAŞ) yetkilileri, Özel idare tarafından mezrada yapılan su sondaj kuyusunun elektriğinin trafodan çekilmesiyle sıkıntı yaşandığına dikkat çekerek, trafonun değiştirileceğini belirttiler. DEDAŞ'ın konu ile ilgili açıklaması şöyle: “Bu mezrada DEDAŞ'a ait 100 kWA'lık bir trafo bulunuyor. Bu trafo normal şartlarda elektrikle ısınma yapmayan, elektriği normal ihtiyaçlarına göre kullanan 120 konuta yetecek güçtedir. Ancak Özel idare mezrada su sondajı yaparken elektriği bu trafodan çekmiş ve halen buradan kullanıyor. Köydeki evlerde de ısınma sebebiyle kaçak elektrik kullanılması ve bu nedenle aşırı tüketim yaşandığından mevcut trafo 40 haneye yetmemeye başlamış durumda. Mezra sakinleri DEDAŞ'a başvurarak, trafolarının gücünün artırılması talebinde bulunmuş. Şimdi DEDAŞ bu mezradaki trafonun gücünü artırmak için çalışma başlatacak. Bu çalışma sonunda trafonun gücü 160 KWA'ya çıkarılacak.”

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
 Kaybolan genç çobanın cenazesine ulaşıldı
Kaybolan genç çobanın cenazesine ulaşıldı
Ehliyette yeni dönem: Testi geçemeyen trafiğe çıkamayacak
Ehliyette yeni dönem: Testi geçemeyen trafiğe çıkamayacak