Advert

'Ergani il olmayı hak ediyor'

Geçmiş hükümetler döneminde defalarca il olması için önerge verilen Ergani, il olacak mı?

'Ergani il olmayı hak ediyor'
Bu içerik 3183 kez okundu.

Bir internet sitesinde çıkan habere göre, il olmayı bekleyen ilçeler arasında Ergani’de var.

il olmayı bekleyen ilçeler haberi tekrar gündeme geldi. Ergani STK'ları ve vatandaşlar  bu haberi okuduğu zaman "Ergani il olmayı hak ediyor" dedi.
Ergani'nin il olması için çaba sarf eden Ergani Ziraat Odası Başkanı izzet Güzel,Ergani'de  çok şeylerin değiştiğini, modern ve çağdaş anlamda bir kent olduklarını belirterek 'Ergani demek; tarih ve kültür şehri, turizm ve inanç merkezi, değişen ve büyüyen bir şehir demek. Ergani, coğrafi anlamda konumu nedeniyle veriler yönünden uzun yıllar il olmayı hak ediyor. Ancak bugüne kadar olmadı ama vatandaşların desteği ile hayata geçireceğiz. Bazı siyasetçilerin de dediği gibi, 'Ya olacak, ya olacak' şeklinde konuştu.
Güzel, Erganililerin en büyük beklentisi ise 20 yıldır mücadelesi verilen il olma mücadelesi. Osmanlı döneminde il olan ve cumhuriyet döneminde Diyarbakır'a bağlanan Ergani, 120 bini aşan nüfusu ile Türkiye'de yaklaşık 15 il'den daha büyük nüfus oranına sahip olurken, geçmiş hükümetler döneminde defalarca il olması için önerge verilen Ergani'ye verilen sözler hep havada kaldı. Bu sürede bir çok ilçe il yapılırken, Ergani'ye verilen sözlerin tutulmaması ilçe halkını üzdü dedi. 
VATANDAŞIN BEKLENTiSi NEDiR
Vatandaşlar ise, Erganililerin tek beklentisi il olma sözünün yerine getirilmesi değil. ilçe halkının en fazla beklediği ikinci talep her geçen gün büyüyen ilçeye doğalgaz getirilmesi. Kentleşme alanında büyük bir atılım gösteren ilçede yeni binalar doğalgaz tesisatına uygun olarak yapılırken, vatandaşlar doğalgaz konusunda söz ve icraat bekliyor.
EĞiTiM FAKÜLTESi AÇILSIN, HiLAR VE ÇAYÖNÜ CANLANDIRILSIN 
ilçede olmayan eğitim fakültesinin açılmasını isteyen Erganililerin bir diğer isteği kentsel dönüşümün hayata geçirilmesi. Yeni yapılan 150 yataklı Devlet Hastanesi'nde bir çok branşta doktor eksiği var. DEDAŞ'ın özelleştirilmesinden sonra ilçe merkezi ve kırsal kesimde elektrik kesintileri büyük bir çileye dönüşürken, bu konuda da ciddi çözümler üretilmesi isteniyor. Bir diğer talep ise turizmle ilgili. Dünyanın en eski yerleşim alanları arasında yer alan Hilar Mağarası ve Çayönü Abidelerinin düzenlenerek turizme kazandırılması talep ediliyor. 
ERGANiSPOR'A SAHiP ÇIKILSIN 
Ergani denilince akla gelen en önemli olayların başında spor geliyor. Bölgenin en büyük sporcu fabrikası olan ilçede spor tesisleri yetersiz. ilçenin 3 futbol kulübü tek sahada idman ve maç yapmak zorunda kalırken, diğer spor branşlarında da önemli ölçüde tesis sorunu dikkat çekiyor. Sporsever kesimi Erganispor'a maddi anlamda ve tesisleşme konusunda sahip çıkılmasını istiyor. Erganispor'a destek verilmesi halinde çok daha önemli sporcuların çıkacağına dikkat çeken sporseverler, bunu dikkate almasını istiyor.
2009 Osman Aslan "Meclise önerge verdim"
AKP Diyarbakır milletvekili Osman Aslan, Ergani ilçesinin il yapılmasını istedi ve halen Diyarbakır'a bağlı olan Çermik, Çüngüş, Dicle ve Eğil ilçeleri ile Elazığ'a bağlı bulunan Maden ilçesinin yeni kurulacak Ergani iline bağlanmasını istedi. Halen Ergani ilçesinin köyleri ile birlikte 109 bin nüfusu bulunuyor.
2012'de ENSARiOĞLU; "iL YAPMA VAATLERi KANDIRMACADIR"
Ak Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu, Ergani'nin il olması konusundaki düşüncelerini şöyle dile getirdi: "Hem şehirleşme hem de nüfus yoğunluğu anlamında Ergani gibi birçok ilçemiz var ki, birçok vilayetimizden daha büyük. Ancak vilayet olmanın bazı kıstasları vardır. Coğrafi konum gibi bazı kıstaslar belirleyici özelliklerdir. Tabi il olma konusunda en büyük etken, idari tasarruftur. Yani siyasi bir takım hesaplarla zamanında bazı ilçeler il statüsüne kavuşturulmuştur. Ama il olmayı çok daha fazla hak eden birçok ilçe varken, onların çok gerisinde birçok ilçeler güvenlik gerekçeleri veya siyasi bir takım hesaplarla il yapılmıştır. Bunun yanlış yapıldığını söylemek oradaki insanları gücendirebilir. Her şeyin ötesinde Ergani' şuanda modern bir kent düzeyine yaklaşmıştır. Zaman zaman başta Ergani olmak üzere bazı ilçelerin il olması için o bölgenin milletvekilleri tarafından önergeler veriliyor. Bu işler maalesef önergelerle olmuyor, bu işler hükümetleri ikna etmekle oluyor. insanların rahat yaşayacağı ve güzel hizmet alacağı noktaya gelen ilçemizin vilayet statüsü kazanması siyasi bir tasarruftur" diye konuşmuştu.
 
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
Amedspor’da beklenen imza atıldı
Amedspor’da beklenen imza atıldı
Diyarbakır’da havai fişek faciası: Damat dahil 10 kişi yaralandı
Diyarbakır’da havai fişek faciası: Damat dahil 10 kişi yaralandı