Advert

AA‡ILIM OLMAZSA OLMAZIMIZDIR

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Genel Başkan Yardımcısı ve Teşkilat Başkanı Ekrem Erdem, Ergani Haber Gazetesinin genel yayın Yönetmeni Esat Taştekinç™in sorularını yanıtladı.

AA‡ILIM OLMAZSA OLMAZIMIZDIR
Bu içerik 4109 kez okundu.

 

Demokratik açılım projesi ile ilgili önemli açıklamalarda bulunan Erdem, ‘’ Kürtçe’nin önündeki bütün engelleri kaldırdık. Bunları şimdi de yasal güvence altına alıyoruz. Biz birlikte Türkiye’yiz. Kardeşliğimiz yüzyıllar öncesine dayanıyor. Bu kardeşliğe gölge düşürmek isteyenler aslında Kürt kardeşlerimizin en büyük düşmanıdır. Biz Batı’da, iç Anadolu’da neyse Doğu’da, Güneydoğu’da da aynı samimiyet ve kardeşlik duygusu içinde vatandaşlarımıza yaklaşıyoruz. Biz milletin kendisiyiz, Türküz, Kürdüz, Lazız ve Çerkeziz’’ dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz haftalarda ‘ Ne olursa olsun devam edecek’’ dediği demokratik açılım projesi ile ilgili AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ekrem Erdem, Güncel’e önemli ve çarpıcı açıklamalarda bulundu. Genel Merkez binasındaki makamında Ergani  Haberin  sorularını yanıtlayan Erdem, demokratikleşmeyle ilgili çalışmaların hiçbir zaman durmayacağını belirterek, açılımın kaldığı yerden tam gaz devam edeceğini söyledi.
Ergani Haber: AK Parti özelikle ilk iki döneme oranla üçüncü yani ustalık döneminde sanki demokratikleşme alanında hız kesti. Bunun nedeni nedir ?
Erdem: Demokratikleşmeyle ilgili çalışmalar hiçbir zaman durmaz. AK Parti demokrasiyi hücrelerine kadar sindirmiş, insan hak ve özgürlüklerini vazgeçilmezleri arasına yerleştirmiş, Türkiye’yi doğusuyla-batısıyla kucaklayan politikalar geliştirmiş, ülkedeki farklılıkları zenginlik olarak gören bir siyasi anlayışın da adıdır.
Ergani Haber: Toplum demokratik açılımla birlikte umutlandı. Hepimizde barış umutları yeşerdi. Ancak Habur’dan sonra açılım durdu. Hükümetiniz açılıma tekrar ne zaman star verecek ?
Erdem: Demokratik Açılım, AK Parti’nin 2009 yılında birden gündeme getirdiği bir açılım değildir. Demokratik açılım AK Parti’nin kuruluşuna kadar uzanan bir süreci kapsamaktadır. AK Parti’nin kuruluşunu takip eden bir yıl içerisinde tek başına iktidara gelmesi, halkın AK Parti’den yeni bir açılım beklentisinin de bir neticesidir aslında. AK Parti’nin süreç içerisinde yaptığı ise  milletin bu beklentisine bir ad vermek ve süreci milletin istediği istikamette yönetmek olmuştur. AK Part 3 Kasım 2002’de iktidar olduktan kısa bir süre sonra Demokratik Açılımın temellerini oluşturacak kararlara ve icraatlara imza atmıştır.
Ergani Haber: O karar ve icraatları anlatır mısınız?
Erdem: tabi memnuniyetle şöyle sıralamaya çalışayım. Bakın Güneydoğu’da Olağanüstü Hal (OHAL) kaldırıldı, Bölge normal bir HAL aldı. Devlet Güvenlik Mahkemeleri Kaldırıldı,Terörle Mücadele Kanununda önemli değişiklikler yapıldı, ifade özgürlüğünün kapsamı genişletildi, terörle mücadele alanındaki eksiklikler de giderildi. Farklı dil ve lehçelerin öğrenilmesi için özel kurslar açılabilmesine imkan sağlandı. Farklı dil ve lehçelerde yayın yapılması yasal güvenceye kavuşturuldu.  TRT Şeş yayın hayatına başladı. Özel Televizyon ve Radyo Kuruluşlarının farklı dil ve lehçelerde 24 saat yayın yapabilmesine yönelik RTÜK Yönetmeliği Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi.Milli Güvenlik Kurulu’nun yapısı değiştirildi, Kurul’daki sivil üyelerin sayısı artırıldı ve toplantıların 2 ayda bir yapılmasına karar verildi. Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu, yapılan düzenlemeyle daha demokratik bir yapıya kavuşturuldu. Bazı yönetmeliklerde değişiklikler yapılarak Polise kırsal alanda müdahale imkanı açıldı, görev tanzimi yetkisi mülki amire aktarıldı. Hükümlü ve tutukluların ziyaret edilmesi hakkındaki yönetmelikte değişikliğe gidilerek,  ziyaretler sırasında hükümlü ve tutuklunun Türkçe bilmemesi ya da ziyaretçisinin Türkçe bilmediğinin beyan edilmesi durumunda  Türkçeden başka bir dille görüşmenin yapılması hakkı getirildi. 28 Şubat’ın ürünü olan EMASYA protokolü yürürlükten kaldırıldı.  Protokol EMASYA birliklerine, Valilik talep etmese de, kendisi gerekli gördüğü durumlarda toplumsal olaylara el koyma yetkisi veriyordu. Türkiye insan Hakları Kurumunun kurulması için yasa tasarısı hazırlanarak TBMM’ye sunuldu. idari ve Mali özerkliğe sahip olacak Kurum insan Hakları’nın takibi ve geliştirilmesinde büyük katkı sağlayacak. Mardin Artuklu Üniversitesi bünyesinde ‘Yaşayan Diller Enstitüsü’ Bakanlar Kurulu kararıyla kuruldu. Enstitüde Kürtçe,  Arapça, Süryanice, Farsça ve Ortadoğu’da kullanılan diğer dillerle ilgili ilmi araştırmalar gerçekleştirilecek. 18 yaş altındaki tüm çocukların Çocuk Mahkemelerinde yargılanmasını sağlamaya yönelik kanun tasarısı Meclis`e sunuldu. Seçim Kanununda bazı değişiklikler yapılarak yerel dil ve lehçelerde propaganda imkanı getirilmiştir. Arapça yayın yapacak olan ‘TRT El Türkiye’ yayın hayatına başladı. Ayrımcılıkla Mücadele ve Eşitlik Kurulunun oluşturulması için hükümetimiz start verdi,  söz konusu kurulla, cinsiyet, ırk, renk, dil, din, inanç, etnik köken, cinsel kimlik, felsefi ve siyasi görüş, sosyal statü, medeni hal, sağlık durumu, engellilik, yaş ve benzeri temellere dayalı ayrımcılığın yasaklanmasını öngörüyor.
Anayasanın bazı maddeleri 12 Eylül 2010 yılındaki halk oylamasıyla değiştirildi, değişen maddelerle demokratikleşme yönünde büyük adımlar atıldı.
Ergani Haber: Başta açılım olmak üzere demokratikleşme alanında çalışmalar sürecek mi?
Erdem: işte bütün bunlar AK Parti’nin demokratikleşme, milli birlik ve kardeşlik gibi kavramları ne kadar içselleştirdiğinin net göstergeleridir. Bu yöndeki çalışmalarımız artarak devam edecektir. 12 Eylül 1980 darbe ortamının ürünü olan anayasanın değiştirilmesi ve sivil bir anayasanın yapılması için ise TBMM ekseninde çalışmalar yoğun bir şekilde devam etmektedir. inşallah Türkiye toplumun bütün kesimlerini kucaklayacak sivil bir anayasanın yapılmasıyla daha güçlü ve demokratik bir devlet haline gelecektir. Özetle Türkiye demokratikleştiği oranda güçlü olacaktır ve iktidarımız bunun bilincindedir.
Ergani Haber:  Muhalefet halen demokratikleşme konusunda yetersizlikten bahsediyor.  Galiba atılan adımları yetersiz buluyor.
Erdem:  AK Parti’yi milletimiz kurdu, milletimiz büyüttü. Türküyle, Kürdüyle, Lazıyla, Çerkeziyle vatandaşlarımız AK Parti’ye girdiği bütün seçimlerde destek verdi. iktidarımızın icraatlarının doğru olduğunu ise vatandaşlarımız her seçimde onayladı. Partimizin oyları her daim arttı. Biz  hangi partinin ne dediğinden ziyade, vatandaşlarımızın ne dediğiyle ilgileniyoruz. Mesela BDP yıllardır parti kapatılmasını eleştirir dururdu. AK Parti konuyla ilgili bir Anayasa Değişikliğini Meclis Gündemine getirdiğinde ise BDP’liler bu düzenlemenin çıkmasına meclisi boykot ederek engel olmuş oldu. Burada samimiyetten uzak bir tavır ortaya koydu BDP yönetimi, tabanıyla farklı olarak. BDP tabanından ise büyük bir çoğunluk 12 Eylül Referandumunda sandığa giderek “EVET’ oyu kullandı. Ben buradan kendilerine bir kez daha demokrasiye  olan inanç ve desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum. Sağ olsunlar, var olsunlar.
Ergani Haber : Bölge halkına bir mesajınız var mı ?
Erdem: Kardeşlerimizi en kalbi duygularımla selamlıyorum. Türkiye’nin birlik ve beraberliğine göz dikenlere fırsat vermesinler, göz açtırmasınlar. Biz birlikte Türkiye’yiz. Kardeşliğimiz yüzyıllar öncesine dayanıyor. Bu kardeşliğe gölge düşürmek isteyenler aslında Kürt kardeşlerimizin en büyük düşmanıdırlar. Biz batıda, iç Anadolu da neyse doğuda, güneydoğuda da aynı samimiyet ve kardeşlik duygusu içinde vatandaşlarımıza yaklaşıyoruz. Biz milletin kendisiyiz, Türk’üz, Kürdüz, Lazız, ve Çerkeziz. 
 
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
Ehliyette yeni dönem: Testi geçemeyen trafiğe çıkamayacak
Ehliyette yeni dönem: Testi geçemeyen trafiğe çıkamayacak
Seçim bitti kavgası bitmedi: Diyarbakır’daki kavgada 4 kişi yaralandı
Seçim bitti kavgası bitmedi: Diyarbakır’daki kavgada 4 kişi yaralandı