Advert

çœFARKINDA OL DUR DEç PROJESi

Eğitim Sen Ergani Temsilciliği Kadın Meclisinin, çocuk istismarlarına karşı hazırladığı "Farkında ol dur de" konulu eğitim projesi tamamlandı. Proje ile 6 bin 700 öğrenciye ulaştıklarını belirten Eğitim Sen Ergani Temsilciliği Kadın Meclisi üyesi Ebru Kay

çœFARKINDA OL DUR DEç PROJESi
Bu içerik 3265 kez okundu.
2013-2014 eğitim ve öğretim yılı içerisinde artan kadın-çocuk istismarı, aile içi şiddet, iletişimsizlikler nedeniyle doğan sorunlara karşı Eğitim Sen Ergani Temsilciliği Kadın Meclisi, "Farkında ol dur de" projesi kapsamında çalışma yürüttü. Proje, Diyarbakır Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi (DiKASUM) ile Bağlar Belediyesi Kardelen Kadın Araştırma ve Politika Merkezinin desteğiyle büyük bir titizlikle sürdürüldü. Üç aşamadan oluşan proje, ailenin sosyo-politik yapısı ve çocukların eğitim ve yaşına göre uygulandı. Okullarda öğretmen ve velilerin büyük desteğini alan çalışmada, güçlü ve sürekli iletişim ağı da oluşturuldu. Bu çalışmayla ilçe genelinde yaklaşık 6 bin 700 öğrenciye ulaşıldı. Konunun içeriği hakkında hem velilerden hem de çocuklardan öneriler alındı. Ayrıca proje, birçok kurum tarafından farklı il ve ilçelerde uygulanılması için Ergani Kadın Meclisi'nden talep edildi. Projeye ilişkin bilgi veren Eğitim Sen Ergani Temsilciliği Kadın Meclisi üyesi Ebru Kaymak, çalışmanın velilerde ve çocuklarda büyük hassasiyetler geliştirdiğini kaydetti.
"ANA DiL SORUNU NEDENiYLE AiLELER RiSK ALTINDA"
Proje uygulama aşamasında yaşadıkları sorunları anlatan Kaymak, projenin, anadil konusunun siyasi temelden çok bilimsel bir temelde ne kadar önem taşıdığını bir kez daha fark ettiğini söyleyerek, "Birçok okulda özellikle köy okullarında velilere ulaşmakta zorlandık. Ya öğretmen Kürtçe bilmiyordu ya da veli Türkçe bilmiyordu. Çocuklarını korumak isteyen veya korunması gerekirken, çocukları ortadayken sadece dil engelli yüzünden çocuklarını nasıl koruyabilecekler diye onlara bilgi verilemedi. Bu paylaşımlarda bulunamadı. Belki bir sorun olduğunda yardım isteyecekler ama nerelere nasıl iletişim kurulacaklarına dair bilgi edinemediler. Bu ulaşamadığımız çocuklar, ne yazık ki risk altındadır. Sadece anadil engeli yüzünden risk altında bırakmış olduğumuz anlamına geliyor. Hazırladığımız dosyada öneri kısmında bu gerçeklikten yola çıkarak bu sorunu da not aldık. Yapacağımız diğer çalışmalar, verilecek bölgeye veya köye göre Kurmanci ve Dimilki lehçelerine göre verilecektir" dedi.
"iLKELERE BAĞLI KALDIK"
Kaymak, yapılan tüm çalışmalarda Eğitim Sen'in tüm ilkelerine bağlı kalarak hareket ettiklerini belirterek, "Bu ilkelerimizde en önemlisi olan kesinlikle fikir alışverişinde bulunmak, birbirimizle ortaklaşmak ve kesinlikle sonuca yönelik ve pratikte karışlanabilecek çalışmalar üretmektir. Çünkü yaşama geçirilmiş bir teori anlamlı oluyor. Yaşamda değişimi-dönüşümü sağlıyor. Bu çalışma da bunun bir ispatıdır. Hepimizin kaygısını, acısını duyduğu bir problemi çözebilmek adına, bunda değişiklik yapabilmek adına daha somut bir iş yapma gerektiğine inandık ve bu projede yola çıktık. Gerçekten de somut, pratik iş çıkartabilme ilkemizin ne kadar haklı ve yerinde olduğunu ve sonuç getirir olduğunu bu çalışma sayesinde gördük ve ispatlamış olduk" dedi.
"BAŞARININ TEMELi, KADININ ELiNDEN ÇIKIP KADINA ULAŞMASIDIR"
Eğitim Sen ilçe Temsilciliği Eş Başkanı Derya Güngör ise, yapılan çalışmanın işlevsel olmasının en büyük temelinin kadın çalışması olduğunu kaydederek, "Bu çalışmanın bu kadar başarıya ulaşması, inanılarak yapılmasıdır. Bu çalışmada çok aktif olan ve gönüllü olan arkadaşlarımızla çalıştık. Bu çalışmanın en güzel yanı ise bu projenin kadının elinden çıkıp kadına ulaşılmaktı amaç. Daha sonra çocuk ve baba, velilerdi. Gerçekten bu çalışmayla ulaştığımız kesimlerde yerini buldu. Toplumda genel bir bilinç oluştu. Ve sonra ihmal ve istismar uğrayabilme durumlarını ortadan kaldırma ve olduktan sonraki süreçte neler yapılması gerektiği konusunda insanlar bilinçlendi" dedi.
 
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
 Kaybolan genç çobanın cenazesine ulaşıldı
Kaybolan genç çobanın cenazesine ulaşıldı
Ehliyette yeni dönem: Testi geçemeyen trafiğe çıkamayacak
Ehliyette yeni dönem: Testi geçemeyen trafiğe çıkamayacak