Advert

Erdoğan'ın Diyarbakır gezisinin perde arkası

Başbakan'ın siyasi başdanışmanı Yalçın Akdoğan, Erdoğan'ın Diyarbakır ziyaretinin önemini Habertürk'te anlattı.

Erdoğan'ın Diyarbakır gezisinin perde arkası
Bu içerik 3329 kez okundu.
Başbakan Siyasi Başdanışmanı Yalçın Akdoğan, BDP'nin Erdoğan'ın Diyarbakır ziyareti ve Barzani programıyla ilgili iddialarını ucuz siyaset olarak nitelendirdi. Öcalan'ın çözüm sürecinde belirli bir rol izlediğini söyleyen Akdoğan, imralı ile olan görüşmelerin devam ettiğini ifade etti.
 
AK Parti Milletvekili Yalçın Akdoğan, Habertürk'te Başbakan Erdoğan'ın hafta sonundaki Diyarbakır programını değerlendirdi. Erdoğan'ın bölgeye gidişinin ilk olmadığını ve buna benzer açılışları geçtiğimiz aylarda yaptığını hatırlatan Akdoğan, Diyarbakır'ın siyasi ağırlığı olduğu bir il olduğunu ve Barzani'nin buraya gelmesinin, çözüm sürecine katkı sağlayacağını ifade etti.
 
BARZANi'YE DEVLET KARŞILAMASI
 
Başbakan Erdoğan'ın Diyarbakır programının AK Parti programı olmadığını ve Mesut Barzani'nin ise siyasi bir program dahilinde bölgeye gelmediğini ifade eden Akdoğan, Erdoğan ile burada bir dizi temasta bulunacağını anlattı. Barzani'nin bölgede özgül ağırlığa sahip bir kişilik olduğunu anlatan Akdoğan şöyle konuştu:
 
"Sayın Mesut Barzani'nin burada özgül bir ağırlığı var. Bölgede sempati ile karşılanan bir isim, bölgede de bir çok kişi tarafından iyi karşılanmaktadır. 
 
Biz resmi heyetleri, farklı yerlerde ağırladık. Diyarbakır'da bir Türkiye şehridir, bunu başka bir yere çekmemek gerekiyor
 
BDP'nin işin dışında bırkıldı gibi bir söylem var. Burada BDP'de, ilgili tüm programlara davetlidir. Buraya da milletvekilleri davetlidir, STK'lar davetlidir, kimse dışarıda kalmayacaktır. "Barzani için AK Parti'ye bölgede pirim kazandırıyor" gibi bir ifade ucuz siyasettir. Barzani, sürekli "sürece katkı sağlayacağını" söylemiştir; ancak el altında Suriye meselesi için bir gerelim yaşadıklarını da düşünüyoruz. 
 
DiYARBAKIR PROGRAMININ iKi ÖZELLiĞi
 
Diyarbakır'daki programın, iki önemli özelliği bulunduğunu da anlatan Akdoğan, Merkezi Irak Yönetimi ile Türkiye ilişkilerinin normalleşme sürecine girdiğini söyledi. Davutoğlu'nun Bağdat'ta görüşmeler yaptığını ve Meclis Başkanı Çiçek'in de bir heyetle bölgeye gideceğini söyleyen Aktadoğan, Kuzey Irak Yöretimi ile derinleşen ilişkiler nedeniyle Bağdat yönetimi ile bir dönem gerginlik yaşandığını hatırlattı.
 
Bölgede KDP ve PYD arasında gerginlik yaşandığını ve Suriye'nin kuzeyindeki Kürt grupla Barzani arasında büyük gerilim yaşandığını da ifade eden Akdoğan, aynı tür bir gerilimin Kandil ile Barzani arasında da var olduğunu söyledi. BDP'lilerin bu nedenle Barzani'nin Diyarbakır ziyaretinden rahatsızlık duyduğunu ileri süren Akdoğan, PKK'ya yakın sitelerde Ahmet Türk'ün açıklamalır üzerinden var olan gerginliğe gönderme yapıldığını da kaydetti.
 
Konuşmasında Türkiye'deki siyasi aktörlerin meseleye Suriye ve Irak üzerinden bakmalarının doğru olmadığını da kaydeden Akdoğan, Barzani'nin çözüm süreciyle ilgili bölgede vereceği mesajların bölge insanı için önemli olduğuni işaret etti.
 
iMRALI'NIN AÇIKLAMALARI NE ANLAMA GELiYOR?
 
imralı'dan gelen çözüm sürecine ilişkin bayram öncesi ve sonrasındaki açıklamaların, sürecin devam ettiğine ilişkin açıklamalar olduğunu da anlatan Akdoğan, daha keskin ve sert söylemler bekleyenlere rağmen sürecin devam ettiğini söyledi. BDP heyetiyle birlikte devletin kurumlarıyla Öcalan'ın görüşmelerinin de sürdüğünü açıklayan Akdoğan, Cemil Bayık'ın sert söylemlerinin, söylenenlerin aksine Öcalan'ın elini güçlendirmeye yönelik olduğunu ileri sürdü.
 
Öcalan'a çözüm sürecinde daha fazla bir görev atfetmenin hükümetin vereceği bir karar olduğunu da anlatan Akdoğan, Öcalan'ın süreç içerisinde özellikle PKK'lıların dağdan indirilmesi konusunda aktif bir rol üstlendiğini ve temasların devam ettiğini kaydetti.
 
Haber Kaynağı : internethaber
 
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
 Kaybolan genç çobanın cenazesine ulaşıldı
Kaybolan genç çobanın cenazesine ulaşıldı
Ehliyette yeni dönem: Testi geçemeyen trafiğe çıkamayacak
Ehliyette yeni dönem: Testi geçemeyen trafiğe çıkamayacak