Advert

Köye Dönüş istiyorlar

1993 yılında boşaltılan merkeze bağlı Kavurmaküpü köyü sakinleri, köylerine geri dönmek için gerekli koşulların sağlanması istediler.

Köye Dönüş istiyorlar
Bu içerik 3167 kez okundu.
  Ergani ilçesinde yaklaşık 20 yıl önce 60 haneli köylerinin güvenlik gerekçesiyle boşaltılmasının ardından bir daha köylerine dönemeyen merkeze bağlı Kavurmaküpü köylüleri, çözüm süreciyle birlikte köylerine yeniden dönmek istiyorlar. Geçtiğimiz haftalarda Diyarbakır Valisi Cahit Kıraç'ın Ergani ziyareti sırasında Vali Kıraç'tan köye geri dönüş konusunda yardım isteyen Kavurmaküpü Köyü Muhtarı Vedat Şener, köylü vatandaşlardan topladığı imzalarla birlikte hazırladığı köye dönüş dilekçesini ilçe Kaymakamlığına sundu. Öte yandan ilçede 1990'lı yıllarda yaşanan şiddet olayları nedeniyle köylerinden ayrılmak zorunda kalan 562 kişinin de Ergani Kaymakamlığı ilçe Özel idare Müdürlüğüne köye dönüş için dilekçe verdiği bildirildi.
562 KiŞi KAYMAKAMLIĞA BAŞVURDU
Köye dönüş için Ergani Kaymakamlığına yazılı dilekçe sunan merkeze bağlı Kavurmaküpü Köyü Muhtarı Vedat Şener, 90'lı yıllarda yaşanan sorunlardan dolayı topraklarından kopartılarak köylerini terk etmek zorunda kaldıklarını hatırlatarak geldikleri şehirde geçimlerini yapamadıklarını belirtti. Bir zamanlar Ergani'nin en güzel yerleşim birimleri arasından bulunan köylerinin aradan geçen zaman içinde harap bir vaziyete döndüğünü belirten Muhtar Vedat Şener; "1993 yılında köyümüze yapılan baskında çıkan çatışma sonucunda bir köy korucusunun yaşamını yitirmesi sonucu devlet, köyümüzün boşaltılmasını istedi. Güvenlik güçleri tarafından o dönem köyümüz boşaltılınca hepimiz mağdur olduk. Her aile zaman içinde bir yerlere dağıldı; bağ, bahçe ve tarlalarımız talan oldu. Çözüm süreciyle birlikte köyümüze geri dönmek için bizlere yeni bir umut doğmuştur. Geçtiğimiz günlerde ilçemizi ziyarete gelen Sayın Valimize bu durumu arz ederek, köyümüze geri dönmek hususunda kendisinden yardımını istedik. Bizler üzerimize düşen ne varsa yapmaya hazırız. ilçede yaşayan köylülerimizden imza ve dilekçe toplayarak Kaymakamlığımıza sunduk. Devletimizin bu konuda bizlere yardımcı olmasını istiyoruz" diye konuştu. Öte yandan çözüm süreciyle birlikte köylerine geri dönmek isteyen ve terör tazminatından faydalanmak isteyen Ergani ilçesindeki 562 kişinin de Ergani Kaymakamlığı ilçe Özel idare Müdürlüğüne dilekçe ile başvuruda bulundukları bildirildi.
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
Diyarbakır'da patlama: 2 kardeşten biri öldü, diğeri yaralandı
Diyarbakır'da patlama: 2 kardeşten biri öldü, diğeri yaralandı
Amedspor duyurdu: Maça gidecek olanların dikkatine
Amedspor duyurdu: Maça gidecek olanların dikkatine