Advert

DiYARBAKIR'DA YATIRIM TEŞViKLERi TOPLANTISI

Diyarbakırç™da gerçekleştirilen yatırım teşviklerinin 1. yılı toplantısının 1. oturumu tamamlandı.

DiYARBAKIR'DA YATIRIM TEŞViKLERi TOPLANTISI
Bu içerik 3292 kez okundu.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, her şeyden önce barışa yatırım yapılması gerektiğini belirterek, bankaların bölgede yaşayan insanlara 2. sınıf muamelede bulunduklarını söyledi. Bankaların bu tutumunun değişmesi gerektiğine dikkat çeken Baydemir, bu tutum değişmeden gelecek olan yatırım teşviklerinin istenilen başarının yakalanamayacağını kaydetti. 

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ise konuşmasına Kürtçe 'hoş geldiniz' diyerek başladı. Kendisinin Muşlu olduğunu hatırlatan Bakan Çağlayan, toplantıya hesap vermek için geldiğini söyledi. Bakan Çağlayan, "Ben hesap vermeye geldim. Teşvik sisteminde 1 yılda yapmış olduğumuz sistemle Türkiye nereden nereye geldi onları paylaşacağım. Teşvik sistemi sivil toplum örgütlerinin eseri. Siz istediniz biz yaptık. Çözüm sürecinin hastası olarak bu teşvik sistemi diğerlerinden farklı oldu. Yatırımcı barışa bakar, demir yoluna bakar. Çözüm sürecinin konuşulması ile birlikte huzurun ne olduğunu daha iyi kavramış olacağız. Çözüm sürecini bir Kürt vatandaşı olarak çok önemsiyorum. Keşke 10 yıl önce başlasaydı. Başlatan başbakanın elinden öpseydim. Bu bir siyasi duruştur. Türkiye Kürt'ün ne kadar hakkı varsa Türk'ün o kadar hakkı var. Sünni’nin neyse Alevi'nin de odur. Malazgirt 1071 kardeşliğin başlandığı tarihtir. Malazgirt’te kürdün türkün kardeşliği 1071 birde başlamıştır. ister Türk ve Kürt olsun, yeter ki bu ülkenin beraberliğinden yana olsun, hepsi bizim başımızın üstünde yeri var. Çözüm süreci bunları bize sağlamaya başladı. Süreçle birlikte yatırımlar sel gibi akmaya başladı” dedi. 

Baydemir’in bankalar konusunda dile getirdiği problemler konusunda haklı olduğunu kaydeden Bakan Çağlayan, "Bankalar konusunda dile getirmiş olduğunuz konularda haklısınız. Yağ çekmeyeceğini biliyorum. 6 yıldır bakan olarak tek lafımı esirgemedim. Faizlerin düşmesi önemliydi, bankaların tüketici kredileriyle birlikte. Önce Türkiye sonra şirketlerimiz. Bankaları ahlaka ve edebe davet ediyorum. Siz kalkıp Muş’ta Diyarbakır’da kredi verirken bu bölgenin arazilerinin ipotek etmeniz gerekir. Kredi verirken yüksek teminatların alınmasını doğru bulmuyorum. Eşit davranmalı. Diyarbakır iyi yaparsa iyi örnek yapamazsa kötü örnek oluyor. Bankalara buradan sesleniyorum. Siz de bir mertlik yapın. 6. bölgeye daha öncelikli ve daha düşük faizli kredi verin” diye konuştu.

“KÜRT MESELESiNiN ÇÖZÜLMESi BiZE YENi KAPILAR AÇACAK”

Teşviklerin üzerinden 1 yıl geçtiğini aktaran Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ise, Güneydoğu'da yaşanan sorunların anasının bir sorun olduğunu ifade etti. Bakan Eker, "Bizim sorunlarımızın anası bir sorundur. Huzur işin başıdır. Bütün sorunlarımızın kaynağı tek. O sorun çözüm süreci Türkiye'nin demokratikleşme ve sivilleşme yolu ile Kürt meselesini barış içinde çözülmesi bir çok alanda bize yeni ufuklar ve kapılar açar. Çünkü Diyarbakır’ın geride kalması bu temel sorunun bir süreci. Diyarbakır 1920’lerde Türkiye’nin sosyo ekonomik göstergeleri en yüksek iller arasındaydı. Türkiye’nin insanlarla birbiriyle sorunu yok. Türkiye’nin düzeninin ve sisteminin vatandaşlarıyla sorunu vardır. Biz cumhuriyet tarihi buyunca bunun ilk 25’ten 85’e kadar bizim sistemimiz içinde bir yara büyüttü. Bir yara geliştirdi. Bir sorun büyüttü. Yara kapalı ve hissedilmiyordu sadece sızı var ama görünmüyor. Dünya değişti, 85’den itibaren yara 30 yıldır kanamalı bir şekle büründü. 30 yıllık kanayan süreç Türkiye ile birlikte Diyarbakır’ın kan kaybetmesine neden oldu" şeklinde konuştu.

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
 Kaybolan genç çobanın cenazesine ulaşıldı
Kaybolan genç çobanın cenazesine ulaşıldı
Ehliyette yeni dönem: Testi geçemeyen trafiğe çıkamayacak
Ehliyette yeni dönem: Testi geçemeyen trafiğe çıkamayacak