Advert

Akil heyet, Akenginç™i dinledi

Akil insanlar Güneydoğu Anadolu Bölgesi heyeti, Diyarbakırç™da bir süre önce KCK ana davası kapsamında tahliye olan eski Dicle Belediye Başkanı Abdullah Akengin ile bir araya geldi.

Akil heyet, Akenginç™i dinledi
Bu içerik 3326 kez okundu.

Akil insanlar Güneydoğu Anadolu Bölgesi heyeti, Diyarbakır’daki temasları sürüyor. Yılmaz Ensaroğlu başkanlığındaki komisyon, önceki akşam saatlerinde KCK ana davası kapsamında tahliye olan eski Dicle Belediye Başkanı Abdullah Akengin ile bir araya geldi. Yaklaşık 1.5 saat süren görüşmede Akengin’in heyet üyeleriyle KCK tutukluları, Cezaevinde bulunan hasta tutuklular, PKK’nın geri çekilmesi, Öcalan ve Kandil’in görüşmesi konularında görüşlerini bildirdiği öğrenildi.
1,5 saat görüştüler
Yapılan görüşmeye ilişkin konuşan Akengin, “Yaklaşık 1.5 saatlik bir görüşme yaptık. Çok olumlu bir görüşme oldu. Birçok konuda görüş alışverişinde bulunduk. Özellikle cezaevinde bulunan hasta tutuklular konusunda bir takım önerilerde bulundum. Çözüm sürecinde hasta tutukluların bırakılmasının sürece olumlu bir hava katacağını yine başka kentlere gönderilen tutuklu sevklerinin durdurulmasını istedim. Ailelerin batı illerine gitmesinin zor olduğunu bu konunun çözümü için heyetin devreye girmesini dile getirdim. KCK davasından tutuklu olanların bırakılması durumunda sürecin daha hızlı ilerleyeceğini dile getirdim” dedi. 
“Öcalan’la Kandil görüşsün’
Kürtlerin barışa hazır olduğunu, ancak barışa giden yolda ilerlerken çıkabilecek engellemelere karşın dikkatli olunması gerektiğini bildiren Akengin, “Hepimizin bildiği gibi Sayın Öcalan ve devlet arasında yapılan görüşmeler ile birlikte sürecin başlatılmasına karar verildi. Bir yandan biz barışı konuşurken, barışın mimarı olan Sayın Öcalan’a giden yolların kapalı olması sıkıntılara neden olabilir. Özellikle Öcalan ve Kandil hattı önündeki engellerin biran evvel kaldırılması gerekir. Çünkü görüşmenin yaptırılmaması sürecin uzamasına neden olabilir. Bu nedenle heyetinizin devreye girip Öcalan ile Kandil’i buluşturmasını istiyoruz. Bu konuda PKK’nin ciddi kaygıları var, bu kaygıların giderilmesi lazım. Yine geril çekilme konusundaki belirsizliklerin kaldırılması için ya yasal bir düzenleme yapılsın yâda, PKK geri çekilirken tüm bölgelerde kurulacak olan farklı heyetlerle birlikte geçişler yapılabilinir. Ama yasal düzenleme yapılırsa süreç daha sağlıklı işler” diye konuştu. 
“Annelerin gözyaşları kurudu”
Bölgede ve Türkiye’deki acıların sonlanmasında heyete büyük görevler düştüğünü kaydeden Akengin, “Hepimizin bildiği üzere Dicle Üniversitesinde bir takım olaylar meydana geldi. Bu olaylar her ne kadar dışarıdan basit bir öğrenci kavgası olarak görünse bile, bu olayların arkasında farklı yapılanmaların olduğunu biliyoruz. Biz tabiî ki kentteki bütün farklılıkların zenginlik olduğunu düşünüyoruz ancak bazı kesimlerin farklı hesaplar içerisine girdiğini bunun da doğru olmadığını düşünüyoruz. Bu kesimlerin amacı, bizleri din konusunda halkımızla karşı karşıya getirmektir. Ama halkımız geçmişte bu yapılanmaların Kürt halkının evlatlarına karşı yaptıklarını unutmuş değil, bu nedenle bu hesaplarından vazgeçmeleri gerektiğini tavsiye ediyoruz. Biz hiçbir şekilde bölgede ve Türkiye’de farklı acıların yaşanmasını istemiyoruz. Çünkü 30 yıllık savaş sürecinde Kürtler çok bedel ödedi, Kürtlerin canı çok yandı, annelerimizin göz yaşları kurudu, bu nedenle bu acının sonlanmasında siz heyet üyelerine büyük görev düşüyor, bu konudaki çalışmalarınız anlamlı buluyoruz” ifadelerini kullandı.  
Geri dönüş sonrası danışma merkezleri
Geri çekilme sonrası heyeti daha büyük bir görevin beklediğini kaydeden Akengin, “Çekilme sonrası toplumsal yaraların sarılması konusunda çok önemli görevler düşüyor bizlere. Çünkü çocukları dağda olan aileler ile gerillaların sağlık ve sosyal konumlarına ilişkin resmi ve sivil danışma merkezlerinin kurulması lazım. Bu merkezler içerisinde tüm birimlerin olması lazım. Bu konudaki raporlarımızı daha geniş bir şekilde hazırlayıp sizlere sunacağız” dedi. 

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
 Kaybolan genç çobanın cenazesine ulaşıldı
Kaybolan genç çobanın cenazesine ulaşıldı
Ehliyette yeni dönem: Testi geçemeyen trafiğe çıkamayacak
Ehliyette yeni dönem: Testi geçemeyen trafiğe çıkamayacak