Advert

Ergani’deki köy enstitüsü'nden unutulmaz iki kare

Ergani’deki köy enstitüsü'nden unutulmaz iki kare
Bu içerik 716 kez okundu.

Diyarbakır'ın Ergani İlçesi'ndeki Dicle Köy Enstitüsü'nden günümüze ulaşan fotoğraf kareleri o döneme ışık tutuyor.
Merhum Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel'in fikir babası olduğu ve Türkiye'nin 21 ayrı yerinde açılan Köy Enstitüleri'nden biri de  Diyarbakır'ın Ergani İlçesindeki Dicle Köy Enstitüsüdür.
Ergani'de, 1944-1954 yılları arasında on yıl süresince eğitim ve öğretim veren Dicle Köy Enstitüsü birçok aktivitenin merkezi oldu. 
O tarihte çeklien ve günümüze kadar ulaşan siyah beyaz fotoğraf kareleri köy enstitülerine ışık tutar gibi.
Köy enstitüsünün başarı ve önermini gösteren fotoğraflar, enstitülerde verilen eğitimin ve burada yetişen öğrencilerin sanatla olan bağını gözler önüne seriyor. 
Müzik eğitimini başarıyla tamamlayan öğrencilerin siyah beyaz fotoğraf karelerine yansıyan nostaljik görüntüleri, bu geniş çaplı eğitimin görsel bir kanıtı.
Ellerinde keman ve udla poz veren öğrenciler, köy enstitülerinin sadece akademik değil, aynı zamanda sanatsal eğitime de ne kadar önem verdiğini ortaya koyuyor. 
TEMEL HEDEFLER


Köylerdeki eğitim sorununu çözmek amacıyla 1940 yılında Hasan Ali Yücel'in Milli Eğitim Bakanlığı döneminde açılan eğitim kurumları olam köy enstitülerinin 4 temel hedefi vardı.
Yeni toplum değerleri geliştirme, ulusal kültürün yaratılması ve geliştirilmesi, ekonomik yaşamın uzmanlaşması, üretimin ve verimliliğin arttırılması. 
Bu hedefler doğrultusunda köy çocuklarına modern tarım tekniklerinden el sanatlarına, müzikten edebiyata kadar geniş bir yelpazede eğitim verildi. 


Fotoğraflar: antolojidiyarbakır

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
Diyarbakır’da otobüsün çarptığı kadın hayatını kaybetti
Diyarbakır’da otobüsün çarptığı kadın hayatını kaybetti
Amedspor’da beklenen imza atıldı
Amedspor’da beklenen imza atıldı