Advert

Doğalgaz Yaygınlaştı; Soba Satışları Durdu!

Doğalgaz Yaygınlaştı; Soba Satışları Durdu!
Bu içerik 1998 kez okundu.

Havaların soğumasıyla birlikte vatandaşlar hazırlıklarını yapmaya başladı. Yüksek fiyatları cep yaksa da vatandaşlar mecburi olarak soba alıyor. Soba satıcıları ise eskiye göre satış yapamadıkları için dertli. Ekonomiden dolayı fiyatlar her ne kadar yükselse de, satışların eskiye göre olmamasının en büyük sebebi doğalgazın yayınlaşması. Ergani’de soba satıcısı olan Devriş Güneş, “Doğalgaz yaygınlaştığı için şehirde neredeyse satış yapmamız sıfıra indi. Eskiden bütün şehir hemen hemen soba alırken şuanda şehirde bu oran yüzde 20’ye düşmüş durumda” dedi.
 Ergani’de Doğalgaz Yaygınlaştı Soba Satışları Durdu. Havaların soğumasıyla birlikte vatandaşlar hazırlıklarını yapmaya başladı. Yüksek fiyatlar cep yakıyor.
Kışın gelmesiyle birlikte insanların en çok ihtiyaç duyduğu şeylerin başında gelen soba zamlardan sonra insanların artık kolay kolay ulaşamayacağı noktaya varmış durumda. Özellikle Ergani’de bulunan yoksul mahalleler için işler daha zor. Çünkü diğer durumları daha iyi olan yerler için doğalgaz mevcut. Doğalgazın şehirde hemen hemen her yere gitmesi ise soba satıcıların işini eskiye göre yarı yarıya indirmiş gözüküyor. Ergani Haber olarak yıllarca soba satan esnaf Devriş Güneş’e soba satışlarını sorduk.
“Satışlarımızın hepsini köylülere yapıyoruz”
Doğalgazın satışlarını büyük oranda olumsuz etkilediğini belirten Devriş Güneş, ”Doğalgaz yaygınlaştığı için şehirde neredeyse satış yapmamız sıfıra indi. Eskiden bütün şehir hemen hemen soba alırken şuanda şehirde bu oran yüzde 20’ye düşmüş durumda. Şirinevler, istasyon ve Bagür Mahallesi taraflarında biraz soba kullananlar kalmış onunda dışında artık şehirde alan yok” diye konuştu.   Daha çok köyde ve kırsal alanlarda yaşayan vatandaşların gelip aldığını söyleyen Güneş, “Biz daha çok hatta hemen hemen satışlarımızın hepsini köylülere yapıyoruz. Yani deyim yerindeyse sadece köylere hitap edecek duruma gelmiş bulunuyoruz. Eskiden neredeyse binler yaptığımız satışlar şuanda maalesef yüzlere inmiş durumda” ifadelerini kullandı.
Fiyatların yüksekliğinden haberdar olduklarını ancak ellerinden bir şey gelmediğinin altını çizen Devriş Güneş, “Fiyatların yüksek olduğunu biliyoruz ama başka türlü kurtarmıyor. Odun sobası 450’den başlıyor Bin TL’ye kadar var. Kömür sobası da 430’dan başlıyor 3bin TL’ye kadar. Tabi insanlar çoğunlukla odun sobasını tercih ediyor. Camiler için bulunan sobalar ise 2 binden başlıyor 4 bine kadar da var” dedi.  Kış ayından vatandaşlara uyarılarda bulunan Güneş, “Kaliteli sobalar İnsanlarımız sobaları yakarken özelikle baca temizliğine dikkat etmeli çünkü maalesef bacalar tıkandığı için insanlar bunu fark edemiyor ve zehirlenmeler meydana geliyor” diye ifade etti.
“İlçemizde ikinci el sobalar bulunmuyor”
Fiyatlar her ne kadar yüksek de olsa şuana kadar ikinci el sobanın sorulmadığını belirten Devriş Güneş, “bize ikinci el sobaları soran olmadı. Sorsalar bile zor bulurlar. Çünkü Ergani’de ikinci el soba diye bir şey yok. İnsanlarımız eskiyen, kırılan veya bir şey olan sobalarını genellikle eskiciye verirler. Bundan dolayı kentimizde ikinci el sobalar bulunmuyor” diye belirtti.
(Haber Eshat TAŞTEKİN)

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
 Kaybolan genç çobanın cenazesine ulaşıldı
Kaybolan genç çobanın cenazesine ulaşıldı
Ehliyette yeni dönem: Testi geçemeyen trafiğe çıkamayacak
Ehliyette yeni dönem: Testi geçemeyen trafiğe çıkamayacak