Advert

İl olmaya hazır ilçe Ergani

İl olmaya hazır ilçe Ergani
Bu içerik 2275 kez okundu.

Diyarbakır’ın da içerisinde olduğu il olmaya aday ilçeler yayınlandı. Peki, Diyarbakır’da hangi ilçe var? İl olabilmek için hangi şartları karşılamak gerekiyor?
Yurt genelinde 81 ilin yanı sıra 922 ilçe bulunmakta. Büyükşehir merkezlerindeki kimi ilçelerinse nüfusları birçok ilden daha büyük konumda. Durum böyle olsa bile il olabilmek için yalnızca bu gerekçe yeterli değil. Büyük bir nüfus olması, ayrı il olmaya yetmiyor. Peki, bir ilçenin il olabilmesi için neler gerekiyor? Hangi şartların karşılanması gerekmekte? 
Diyarbakır, Adıyaman, Maraş, Şırnak, Van, Urfa, Mardin… Bölge illeri içerisinde hangi illerden hangi ilçelerin il olmaya aday olacağı belli oldu. Hangi ilçeler il olmaya aday? 
ADAY İLÇELER BELLİ, ŞARTLAR BELLİ
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)’in yayınladığı verilere göre, bir ilçenin il olabilmesi için başlıca şartlardan birisi elbette ki nüfus. Nüfusun büyüklüğünün ardından bağlı olduğu ilin merkezine olan uzaklığı. Bu gibi şartlar sağlandığı vakit bir ilçe il olmaya hazır olabiliyor. Peki, Diyarbakır’da hangi ilçe il olmaya hazır?
İşte bölgede il olmaya aday ilçelerin listesi:
Diyarbakır – Ergani – Nüfus: 126 bin 824
Mardin – Midyat – Nüfus: 108 bin 242
Urfa – Siverek – Nüfus: 250 bin 100
Adıyaman – Kahta – Nüfus: 120 bin 378
Hakkari – Yüksekova – Nüfus: 112 bin 826
Şırnak – Cizre – Nüfus: 133 bin 908
Maraş – Elbistan – Nüfus: 142 bin 783
Van – Erçiş – Nüfus: 173 bin 203
Diyarbakır’dan Ergani ilçesinin de yer aldığı listedeki ilçeler, il olmak için şartları karşılayan iller olarak gösteriliyor.
(ResimArşiv) Eshat Taştekin

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
Aziz Yıldırım Amedspor’a destek verecek mi?
Aziz Yıldırım Amedspor’a destek verecek mi?
 Kaybolan genç çobanın cenazesine ulaşıldı
Kaybolan genç çobanın cenazesine ulaşıldı