Advert

Karakaya Barajı yenileniyor

Karakaya Barajı yenileniyor
Bu içerik 509 kez okundu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Diyarbakır’ın Çermik ilçesindeki Karakaya Hidroelektrik Santrali'nin (HES) 36 yıllık türbinlerinin yenileneceğini ve yıllık 178 gigavatsaat ilave elektrik üretileceğini açıkladı.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Türkiye'nin en büyük ikinci hidroelektrik santrali olan Karakaya Barajı'nın 36 yıldır güç üreten türbinleri yenileniyor. Yerli ve milli imkanlarla geliştirilen türbinler, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın ilgili 2 kuruluşu olan Elektrik Üretim AŞ (EÜAŞ) ile Türkiye Elektromekanik AŞ'nin (TEMSAN) iş birliğinde santralin 6 ünitesine yerleştirilecek. 2026 yılında tamamlanacak rehabilitasyon projesi ile Karakaya HES, yıllık 178 gigavatsaat ek üretim gerçekleştirilecek. Bu ilave üretim, her yıl 445 milyon TL artı değer üretecek. Karakaya, 61 bin ailenin daha yıllık elektriğini karşılayacak" denildi.
'VERİMLİLİK YÜZDE 94,5'E ÇIKACAK'
2017-2022 yılları arasında enerji verimliliği alanına 7,5 milyar dolarlık yatırım sağlandığı belirtilerek, "Bu yatırımlarla 18,7 milyon ton eşdeğer petrol kümülatif enerji tasarruf elde edilirken 59 milyon ton sera gazı emisyonu da engellendi. Bu alanda özel sektörün yükünü hafifletmek için verimlilik arttırıcı projeleri destekleyen bakanlık, bünyesindeki santrallerde de verimlilik arttırıcı projeler uyguluyor. Bu projelerden biri de 1987 yılında faaliyete geçen ve Türkiye'nin en büyük ikinci HES'i olan Karakaya HES'te uygulanmaya başlandı. Santralin birinci ünitesinde 36 yıllık türbinin demontajı tamamlandı ve 85 ton ağırlığındaki türbin çarkı ve diğer ekipmanların montajına geçildi. Proje ile 300 megavatlık 6 üniteden meydana gelen toplam 1800 megavat güç üreten santralin verimliliği yüzde 91'den yüzde 94,5 çıkartılacak" ifadelerine yer verildi

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
 Kaybolan genç çobanın cenazesine ulaşıldı
Kaybolan genç çobanın cenazesine ulaşıldı
Ehliyette yeni dönem: Testi geçemeyen trafiğe çıkamayacak
Ehliyette yeni dönem: Testi geçemeyen trafiğe çıkamayacak