Advert

Dr. Asena’dan ‘kızamık’ uyarısı!

Doğu Pediatri Derneği Genel Sekreteri Doç. Dr. Muhammet Asena, pandemi sonrası aşılamada düşüş yaşandığı için kızamık vakalarının görülmeye başlandığını belirterek, aşılama konusunda uyardı.

Dr. Asena’dan ‘kızamık’ uyarısı!
Bu içerik 4029 kez okundu.

Doç. Dr. Muhammed Asena yaptığı yazılı açıklamada, kızamık hastalığı ile ilgili uyarılarda bulundu. Kızamık hastalığının uzun süredir gündemde olmadığına dikkat çeken Asena, “Uzun süredir gündemimizde olmayan kızamık hastalığını tekrar gündeme almak zorunda kaldık. Bu da özellikle pandemi sonrası özellikle aşılama da az da olda düşüş yaşanmasından kaynaklanıyor. Düşüşün oranı çok önemli değil çünkü tek bir vaka bile vaka oranlarını dramatik bir şekilde arttırabilir. Kızamık hastalığının bulaştırıcılığı Covid19’dan 6-7 kat daha Fazla” Dedi.

‘AŞILI ÇOCUKLAR DA RİSK ALTINDA’

Hastalığın artabileceğini işaret eden Asena, ateş, burun akıntısı, kuru öksürük ve ağız içinde beyaz lekelenmelere dikkat edilmesi konusunda uyardı. Asena şunları ifade etti: “Kızamık haftalığında ateş, burun akıntısı, kuru öksürük, ağız içinde beyaz lekelenmeler ve tipik olarak görülen ateş başladıktan 3-4 gün sonra ortaya çıkan döküntüler görürüz. Bulaşıcılık kızamıkta çok yüksek ve özellikle döküntü öncesi ve sonrası 5 gün içinde gerçekleşir. Aşılar yüzde 95-96 bağışıklık sağlıyor. Kızamık aşısını 12’inci ayda ve 4 yaşta yapıyoruz. Vakaların sık olduğu bölgelerde ilk aşılama 9’uncu ayda önerilir ve unutulmamalı düşen aşılama oranları nedeniyle yalnızca aşısız çocuklar değil aşı olanlar da risk altında. Kızamık yakın zamanlara kadar neredeyse sıfırlanmış bir hastalık gibiydi ama böyle devam ederse gündemimize ciddi bir şekilde alacağımız bir salgın noktasına ulaşacağız.”
Asena, “Şu an bir salgın alarmı niteliğinde değil ancak aşılama yapılmazsa ve aşı oranlarımız düşürse bu tehlike kapıda” diyerek aileleri aşıların ihmal edilmemesi konusunda uyardı.
Kaynak: Amida haber

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
 Kaybolan genç çobanın cenazesine ulaşıldı
Kaybolan genç çobanın cenazesine ulaşıldı
Ehliyette yeni dönem: Testi geçemeyen trafiğe çıkamayacak
Ehliyette yeni dönem: Testi geçemeyen trafiğe çıkamayacak