Advert

Diyarbakır Kadın Spikerden ilk Kürtçe Şiir Albümü

Diyarbakır'da yaklaşık 15 yıl televizyonlarda spikerlik yapan Sevda Kaplan, bir kadın olarak ilk kez Kürtçe bir şiir albümü hazırladı.

Diyarbakır Kadın Spikerden ilk Kürtçe Şiir Albümü
Bu içerik 3410 kez okundu.

 

Diyarbakır'da yaklaşık 15 yıl televizyonlarda spikerlik yapan Sevda Kaplan, bir kadın olarak ilk kez Kürtçe bir şiir albümü hazırladı. 8 şiirin bulunduğu albümdeki şiirlerden, Türkçe 'Ben ben oluyorum' anlamına gelen Kürtçe, 'Ez dibim ez' adlı şiirine klip çeken Kaplan, ilk klibinde kendi görüntüsünü kullanarak, şiirini de kendi sesiyle okudu.

Diyarbakır'da yaklaşık 12 yıl Türkçe, son 3 yıldan beri de Gaziantep'te Kürtçe yayın yapan bir televizyonda program sunuculuğu ve spikerlik yapan Sevda Kaplan, bir kadın olarak ilk kez Kürtçe bir şiir albümü yaptı. Kaplan, 8 şiirin yeraldığı albümdeki 'Ben, ben oluyorum' adlı şiirine çektiği kilipte hem oynayıp ve şiirini okudu. Kaplan'ın klibi Irak, Suriye ve Avrupa'da yaşayan Kürtler arasında büyük beğeni topladı.

Diyarbakır'ın Ergani ilçesi'nde dünyaya gelen Kaplan, Dicle Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu'dan (BESYO) mezun olduğunu hatırlatarak, Diyarbakır'da Türkçe yayın yapan bir televizyonda 12 yıl haber spikerliği ve programcılığı yaptım. Yaklaşık 3 yıl önce Gaziantep'te açılan ve Kürtçe yayın yapan bir televizyondan gelen teklifi kabul ettim ve 3 yıldan beri burada Kürtçe olarak program sunuculuğu yapıyorum. Geçen yıldan itibaren şiire merak sardım. Farklı Kürt şairlerine ait 8 şiiri bu albümde yorumladım. Kürtçe ve kadın olarak ilk kez böyle bir çalışma yapılıyor. Albüm hazırlıklarımız son aşamasına geldi ve bitmek üzere. Albüm bitmeden, 'Ez dibim ez' yani 'ben ben oluyorum' şiire klip çektim. ilk şiir klibimde oynayarak seslendirmeyi de ben yapmak istedim. Şiir klibinin Irak, Suriye ve Avrupa ile Türkiye'deki Kürt sanatseverlerden olumlu tepki alması beni mutlu etti. Ben de bu anlamda bunun heyecanını yaşıyorum dedi.

Diyarbakır'da mütevazi, 10 çocuklu bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Sevda Kaplan, 5 kız, 5 erkek olmak üzere 10 kardeşiz. Ben sekizinci sırada yeralıyorum. Uzun yıllar Türkiye'de ve bölgemizde bırakın Kürtçe şiir okumanın, Kürtçe konuşmaya bile insanların cesaret edemediği dönemleri hatırlıyorum. Şimdi Kürtçe yayın yapan bir televizyonda Kürtçe spikerlik yapıyorum. Üstellik Kürtçe bir şiir albümü hazırlıyorum. Hatta bu albümdeki bir şiire klip bile çekiyorum. Türkiye'nin ilk özel Kürtçe kanalında 3 yıla yakındır spiker olarak görev yapıyorum. internette bulunan çeşitli Kürt sitelerinde köşe yazarlığı yapıyorum. Genel olarak yazılarımda Kürt kültürünü işlemekteyim. Kültürel yönden Kürt kadınının, Kürtçe şiir albümü ve klip çalışması noktasında bir eksiklik hissettiğim için bu albümü yaptım. Albümde yer alan her şiir için ayrı bir müzik kullanıyoruz ve bu müzikler şimdiye kadar hiç bir yerde duyulmadı. Yani şiirler gibi müzik de ilk kez duyulacak şeklinde konuştu.

Haber Kaynağı : 

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
Aziz Yıldırım Amedspor’a destek verecek mi?
Aziz Yıldırım Amedspor’a destek verecek mi?
 Kaybolan genç çobanın cenazesine ulaşıldı
Kaybolan genç çobanın cenazesine ulaşıldı