Advert

PANDEMİDE UYUŞTURUCU KULLANIMI ARTTI, KADINLAR TEHLİKEDE

PANDEMİDE UYUŞTURUCU KULLANIMI ARTTI, KADINLAR TEHLİKEDE
Bu içerik 13928 kez okundu.

Tüm dünyayı etkisi altına alan KOVİD-19 pandemisiyle beraber uyuşturucu madde kullanımında artış yaşandı. Son dönemlerde artan narkotik operasyonlarına rağmen uyuşturucu madde üretim ve tüketimi yükselmeye devam ediyor. Pandemi sürecinde madde kullanımına dair konuştuğumuz Yeşilyıldız Bağımlılıklarla Mücadele Derneği Başkanı Yahya Öğer, süreç ile birlikte uyuşturucu madde kullanımının arttığını, kullanıcı profilinin de değişime uğradığını söyledi.

‘Kadın kullanıcılar arttı’

Koronavirüs salgını ile birlikte madde kullanımında ciddi yükseliş yaşandığını belirten Öğer, şu ifadeleri kullandı: “Pandemi ile beraber hem dünyada, hem de Türkiye’de ciddi manada tütün, alkol ve madde kullanımı artarak profil değişikliği yaşandı. Daha önce gençlerin kullandığı profil olarak görüyorduk şimdi ise orta yaşta ve çocuklarda kullanım oranı arttı. Kadın kullanıcı sayısı düşüktü şimdi ise kadın kullanıcı sayısında artma görüyoruz.”

Gençlerin yüzde 35’i madde kullanıyor

Öğer, yapılan araştırmalara göre gençlerde uyuşturucu madde kullanımının arttığını belirterek, “9-10 yaşındaki çocukların maddeye ulaşım sağladığı ve madde kullandığına dair veriler var. Yakın zamanda Yeşilay tarafından paylaşılan rakamlara göre; genç kesimin yüzde 35 civarında bir kez bile olsa madde kullandığı belirlenmişti. Türkiye ve dünyanın tamamında madde bağımlılığı giderek artış gösteriyor.” dedi.

‘Oranlar gerçek sayıları yansıtmıyor

Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi (TÜBİM) tarafından yapılan araştırmada her 100 kişiden 3’ünün madde bağımlısı olduğuna dikkat çeken Öğer, “TUBİM tarafından yakın zamanda yapılan araştırmaya göre Türkiye’de ortalama 3,2 civarında madde kullanıcısı olduğundan söz ediliyor. Her yüz kişiden birinin madde kullandığı anlamına geliyor ancak bu oranlar gerçek sayıları yansıtmıyor. Araştırmalarda soruları cevaplayan kullanıcılar çevresel faktörlerden dolayı ‘kullanmadıklarını’ söylüyorlar. Hastane, tedavi merkezi ve danışmanlık merkezlerinin oranlarına baktığımızda araştırmalarda belirlenen sayılardan çok daha yüksek tablolarla karşılaşıyoruz” şeklinde konuştu.

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
Sigara içmek için çıktığı pencereden düşüp öldü
Sigara içmek için çıktığı pencereden düşüp öldü
Turistik Diyarbakır Ekspresi Ankara'ya uğurlandı
Turistik Diyarbakır Ekspresi Ankara'ya uğurlandı