Advert

Suriyeli Kürtler devlet kurma peşinde

Duvarlarında A–calan posterlerinin olduğu kamu binaları açılıyor, Suriye polisi ise yaşananları kA¢ğıt oynayarak takip ediyor

Suriyeli Kürtler devlet kurma peşinde
Bu içerik 3395 kez okundu.

 

18'inci ayını geride bırakan Suriye'deki çatışmalar sonucunda oluşan boşluk nedeniyle, ülkenin kuzeyinde bulunan Kürtler de facto bir otonomiye kavuştu. Amerikan Washington Post gazetesinde yer alan bir haber Kürtlerin yoğun yaşadığı yerlerde oluşan yeni yapıyı gözler önüne seriyor.



Loveday Morris imzasıyla yayınlanan "Suriyeli Kürtler Esad sonrasına hazırlanıyor" başlıklı yazıda, Kürt azınlığın bugüne dek Baas rejimine karşı tek organze muhalif grup olduğu belirtildi.



Ülkedenin az sayıdaki petrol rezervlerinin yakınında bulunan Girkilij'de yaşadıklarını aktaran Loveday Morris, kasabada Kürtçe tabelaların asıldığı yeni kamu binalarının yapıldığına dikkat çekti.



SURiYELi YETKiLiLERiN GÖZÜ ÖNÜNDE

Yazıda dikkat çeken bir başka nokta da 'özerk idare oluşumu' olarak adlandırılan bu çabaların, Suriyeli yetkililerin bilgisi dahilinde yapılması. Morris'e refakat eden Reyzan Türkmani adlı bir yerel komutan, kasabada Suriye bayrağının dalgalandığı bir binayı işaret ederek, "Beşar'ın polis istasyonu. Bütün gün orada kâğıt oynuyorlar, yapacak işleri yok" diye konuştu.



DUVARLARDA ÖCALAN POSTERLERi 

Bölgede yaşanan gelişmelerin Türkiye için önemini ise açılan yeni konsey binasında Washington Post'un dikkat çektiği bir ayrıntı ortaya koyuyor. Dağıtılan yardımları almak için önünde kuyrukların oluştuğu binanın duvarlarında Abdullah Öcalan'ın posterleri yer alıyor.



Yeni açılan halkevinde çalışan Daham Ali adlı bir kişinin, Öcalan için "o tüm Kürtler için bir kahraman" sözleri de haberde yer aldı.



iMRALI'DAN MESAJ

PKK'nın Suriye kolu olarak tanımlanan PYD'nin artan etkisi Washington Post'un haberinde sık sık vurgulandı. PYD'nin gençler için düzenlediği bir toplantıda Öcalan'ın avukatları aracılığıyla gönderdiği bir mesaj, katılımcılardan büyük destek aldı. Öcalan mesajda "Esad'la da muhaliflerle de ittifak yapmayın. Suriye'de üçüncü güç olmalısınız. Kürt bölgesini korumak için 15 bin asker hazırlamalısınız. Bunu yapmazsanız yok edilirsiniz" deniyor.



Ancak bölgedeki tüm Kürtler PYD'ye sıcak bakmıyor. Muhalif partiler PYD'yi Esad'la işbirliği yapmakla suçluyor.

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
 Kaybolan genç çobanın cenazesine ulaşıldı
Kaybolan genç çobanın cenazesine ulaşıldı
Ehliyette yeni dönem: Testi geçemeyen trafiğe çıkamayacak
Ehliyette yeni dönem: Testi geçemeyen trafiğe çıkamayacak