Advert

Omega 3 alımında nelere dikkat edilmeli, hangi gıdalarda var?

Uzmanlar, kuvvetli bağışıklık sisteminin nerdeyse hayati büyük önem kazandığı pandemi günlerinde balık yağı ve Omega 3 takviyesi kullanımını öneri ediyor.

Omega 3 alımında nelere dikkat edilmeli, hangi gıdalarda var?
Bu içerik 4161 kez okundu.

Omega-3’ten zengin besinlerin başında deniz ürünlerinin geldiğini belirten Farmakolog Dr.Gaye Hafez, “Balık, ceviz ve keten tohumu omega-3 açısından zengin besinlerdir. Özellikle ton balığı, somon ve alabalık ile kuru baklagillerin beraberinde, sebze olarak da semizotunu omega-3 açısından zengin gıdalar arasında sayabiliriz” dedi. 

Uzmanlar Omega 3’ün, çocuklarda bağışıklık sistemini güçlendirmede yetişkinlerde de koroner kalp hastalığı, inflamasyon, yüksek kolesterol tedavisi ve önlenmesinde kullanılmakta olan yağ asidi olduğuna dikkat çekiyor. Altınbaş Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakoloji Ab.D. Başkanı Dr. Öğr. Üye. Gaye Hafez, Omega 3 nasıl alınmalı, hangi gıdalarda var? Omega 3 içeren destek ürünleri güvenli mi, hangileri alınmalı, nasıl tüketilmeli, kullanımda nelere dikkat edilmeli? Sorularını cevaplandırdı. 

“BALIK YAĞI İLE OMEGA 3 AYNI DEĞİL” 

Dr. Gaye Hafez, bu gruptaki ürünlerin içeriğinde “Omega-3 yağ asitleri, EPA, DHA” gibi farklı sözcükler görülebilir. Balık yağı ile omega-3 aynı şey değildir. Balık yağı kapsüllerinde omega-3 yağ asitlerinin beraberinde D vitamini ya da E vitamini de bulunabilir” diyerek şu bilgileri verdi: “Balık yağı olarak bilinen ürünlerin ambalajında içeriğindeki toplam omega-3 miktarı ile EPA ve DHA oranları belirtilir.” 


EPA ve DHA etken maddelerinin farklı işlevler gördüğünü belirten Dr. Gaye Hafez, EPA’nın kalp hastalıklarından korunmaya yardımcı olurken, DHA’nın beyin fonksiyonlarına, hafıza, dikkat gibi bilişsel işlevlere ve göz sağlığına destek olmak ve inflamasyonu önlemeye yardımcı olmak için kullanıldığını kaydetti. 

GERÇEK BALIK YAĞI NASIL ANLAŞILIR? 

Balık yağlarında güvenilir ürünlerin tercih edilmesi gerekli olduğune dikkati çeken Farmakolog Dr.Gaye Hafez, ürünün saflık ve içerik açısından kalite kontrolü yapılmış ve ağır metal/kimyasal içermediğinin test edilmiş olması gerekli olduğuni vurgularken, balıkta bulunabilecek ağır metal ve civa gibi toksik maddelerden arındırılarak yüksek teknolojiyle üretilen balık yağlarının güvenle kullanılabileceğini söyledi. Hafez, “Tavsiye edilen haftada iki kez balık tüketimiyle 500-1000 mg kadar omega-3 yağ asitlerini almış oluyoruz. En çok omega-3 içeren balıklar soğuk su ya da derin dip balıklarıdır; uskumru, tuna, somon bunlara örnektir. Yetişkinler olarak yeterli miktarda omega-3’ten zengin besin tüketilemiyorsa, balık yağı (omega-3) içeren kapsüller, jel kapsüller kullanılabilir” dedi. 

OMEGA 3 ALIMINDA NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Her vitamin ya da takviye ürünü gibi omega-3 içeren ürünlerin de hekim ya da eczacının danışmanlığında kullanılması uyarısını yapan Dr. Gaye Hafez, “Sık görülmemekle birlikte, omega-3 kanama zamanını uzatabilir, bu sebeple aspirin ya da kumarin türevi olan antikoagülan (kan sulandırıcı) ilaçlarla birlikte alınmamalıdır. Beraber kullanılması gerekiyorsa da hasta takip edilmelidir” dedi. Omega-3 içeren ürünlerin üretim ve saflık kalitesinin önemli olduğunu tekrarlayan Dr. Gaye Hafez, “Diğer önemli bir nokta ise, ürünlerdeki EPA ve DHA oranlarının ne olması gerekli olduğu. Çünkü her üründe olduğu gibi, burda da doz önemli. Yüksek miktarda DHA, kötü kolesterol olarak bilinen LDL kolesterolü yükseltebiliyor” uyarısında bulundu.

Balık Balık yağı omega 3
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
Ergani'de şimşek deprem etkisi yarattı!
Ergani'de şimşek deprem etkisi yarattı!
Otomobil ile minibüs çarpıştı; ölü ve yaralılar var
Otomobil ile minibüs çarpıştı; ölü ve yaralılar var