Advert

'Başımız belada, daha ölümcül virüsler çıkabilir'

2011 yılında Asya'dan tüm dünyaya yayılan bir korona virüsü salgınının anlatıldığı Salgın (Contagion) filminin danışmanı olan ünlü virolog Ian Lipkin, mevcut salgın hakkında karanlık bir tablo çizdi:

'Başımız belada, daha ölümcül virüsler çıkabilir'
Bu içerik 3423 kez okundu.

Korona virüsü salgınıyla beraber en çok izlenen filmler arasında yer alan ve Asya’da hayvanlardan insanlara bulaşıp dünyaya yayılan bir salgını konu edinen 2011 tarihli Contagion (Salgın) filmine danışmanlık yapan 67 yaşındaki virolog Profesör Doktor Ian Lipkin, bugünkü durum için “Başımız belada” dedi.

Financial Times gazetesine konuşan Lipkin’e göre, gelecekte benzer ölümcül virüsler yeniden ortaya çıkacak. Lipkin, “Bu işin daha ne kadar yayılacağını hiç kimse bilmiyor. Dünyanın üçte birine de yayılabilir, tüm dünya nüfusuna da yayılabilir. Biz yalnızca rakamlar üzerinden spekülasyonlar yapıyoruz” diye konuştu.

‘Hükümetler yayılmasında rol oynadı’

Columbia Üniversitesi Enfeksiyon ve Bağışıklık Merkezi Başkanlığı’nı da yürüten Lipkin, hükümetlerin attığı yanlış adımların korona virüsün kaygı verici derecede yayılmasında rol oynadığını söyledi. Lipkin, birçok ülkede uygulanan sokağa çıkma tedbirleri ve karantina uygulamalarına atfen “Saklandığımız yerden çıkmak zor olacak” dedi.

Kendisi de covıd-19’a yakalandı

Lipkin, Columbia Üniversitesi’ndeki ekibiyle beraber korona virüsünün çıkış sebeplerini, Covid-19 testlerini, hastalığın önlenmesi ve tedavisi için yöntemleri inceliyor. Çalışmaları sırasında kendisi de Covid-19’a yakalanan Lipkin, çalışmalarına altı hafta ara vermek zorunda kaldığını söylüyor.

Dr. Lipkin, yeni salgından ilk başta, virüsün ilk görüldüğü aralık ortası civarında, Çin’deki bağlantıları aracılığıyla haberdar oldu. Ocak ayı başında Çinli mevkidaşlarına, araştırmalara yardımda bulunmak için virüsün genetik dizilimini yayınlamaları uyarısında bulundu, Lipkin ayrıca Çin’de aralarında Başbakan Li Keqiang’ın da bulunduğu üst düzey Çinli yetkililerle görüştü. Şubat başında ABD’ye dönen Dr. Lipkin, kendisini karantinaya aldı ama çoktan Covid-19’u kapmıştı.

Evde hidroksiklorokin ile kendini tedavi etti

İş arkadaşları Dr. Lipkin’e hastaneye gitmesi tavsiyesinde bulundu ama Amerikalı virolog evde, bazılarının korona virüsü tedavisinde de işe yaradığını söylediği sıtma ilacı hidrosiklorokin kullanarak kendi kendini tedavi etmeyi tercih etti.

‘Yetkililer filmde daha hızlı davrandı’

Steven Soderbergh’in yönettiği, senaryosunu Scott Burns’ün yazdığı Contagion’a (Salgın) danışmanlık yapan Dr. Lipkin, film gösterime girdiğinde Amerikan Salgın Hastalıklar Kontrol ve Önleme Merkezi’ne (CDC) başvuruların da büyük oranda arttığını ve filmin birçok kişide salgın hastalıklarla ilgili çalışmalara katılmaya teşvik ettiğini söylüyor. Ama filmde yetkililerin, şimdiki hükümetlere kıyasla salgınla mücadelede daha hızlı davrandığı görülüyor.

Financial Times’a konuşan Dr. Lipkin “Biz (ABD’de) en başlarda çok yavaş davrandık. İngiltere de öyle. Bu ülkelerdeki halklar bedelini ödedi” dedi ve etkili, hızlı test yapılamaması, artan ölüm rakamlarının yeterince takip edilmemesini de eksiklikler arasında saydı. (Kaynak: BBC Türkçe)

 

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
Ehliyette yeni dönem: Testi geçemeyen trafiğe çıkamayacak
Ehliyette yeni dönem: Testi geçemeyen trafiğe çıkamayacak
Seçim bitti kavgası bitmedi: Diyarbakır’daki kavgada 4 kişi yaralandı
Seçim bitti kavgası bitmedi: Diyarbakır’daki kavgada 4 kişi yaralandı