Advert

Sohram sayesinde üniversiteli oldular

işkence ve göç mağdurlarına yönelik çeşitli faaliyetler yürüten SOHRAM-DER'in, bu yıl üniversitelere hazırlık kurslarına katılan 17 öğrenciden 15'i üniversiteyi kazandı.

Sohram sayesinde üniversiteli oldular
Bu içerik 3257 kez okundu.

 

Dernek, şu ana kadar kurslarına katılan “risk altındaki” yaklaşık 150 öğrenciden, 92'sini de üniversitelere yerleştirerek, önemli bir başarı sağladı.


işkence ve Göç Mağdurları için Sosyal Hizmet, Rehabilitasyon ve Adaptasyon Merkezi Derneği'nin (SOHRAM-DER), her yıl düzenlediği üniversitelere hazırlık kurslarına bu yıl devam eden 17 öğrenciden 15'i çeşitli üniversitelere yerleşti. SOHRAM-DER Koordinatörü Yeter Yılmaz, destek oldukları çocukların yaşadıkları koşulların zor olduğunu belirterek, “Bu çocuklar, tabir yerindeyse yitip gitmiş çocuklardı. Çok zor koşullar altında yaşamaya çalışıyorlardı. imkansızlıklarda kaybolup, gideceklerdi. Biz başarılı ve imkanları olan çocuklara değil, yardıma ihtiyacı olan çocuklara destek vererek, onları topluma kazandırmanın mutluluğu içerisindeyiz. Bu çocuklara destek olunmasaydı mendil satarak, cam silerek hayatlarını sürdürmeye çalışacaklardı. Belki aralarında olaylara karışıp, cezaevlerine girecekler olacaktı. Bunun yanı sıra kızların büyük çoğunluğu erken yaşta evlendirilecekti. Biz her şeyden önce onları 18 yaşına kadar toplumun içerisinde tutmaya çalıştık, çalışıyoruz” dedi.

“UMUTSUZA UMUT OLDUK”
Şu ana kadar da kurslara katılan 150 öğrenciden 92'sinin üniversitelerin çeşitli bölümlerini kazandığına dikkat çeken Yılmaz, şunları kaydetti:
“Başarılıya, güçlüye destek çok. Önemi olan destek bulamayana imkanlar sağlamak. Çaresize çare, umutsuza umut olabilmek, bu çocukların birçoğu ilk kursa geldiklerinde 4 işlemi bile bilmiyordu. Toplama çıkarma bilmeyen öğrencilerimiz vardı. Gönüllülerimiz gönüllerinden çalışarak, sevgiyle öğrettiler. Eğitim ve öğretim bir arada verilence başarı çıkıyor. ihtiyacı olan, dershaneye gidemeyen ve sıfır düzeyinde olan çocuklar kazandılar. Çocuklara psikolojik destek, ekonomik destekler de vermemiz başarıda rol aldı.”
Kazanan öğrencileri üniversitede de yalnız bırakmayacaklarını vurgulayan Yılmaz, “Onların eğitimlerini devam ettirmeleri için asgari bir burs da veriyoruz. Bunda da duyarlı insanların desteğine ihtiyaç duyuyoruz. Bunun yanı sıra eğitim desteğine ihtiyaç duyan öğrenciler için SOHRAM destek vermeye hazır. Umutsuza umut olmak için yurttaşlar da SOHRAM'la irtibata geçerek, ihtiyaç sahibi insanlara bir umut olabilirler” diye konuştu.
Derneğin gönüllü öğretmenlerinden Dicle Üniversitesi Matematik Bölümü 4. sınıf öğrencisi Ali Ak ise, öğrencilere temel eğitimden başlayarak, ders verdiklerini söyledi. Bunun yanı sıra çocukları birebir eğitimler verdiklerini anlatan Ak, “Onları çaresizlikten kurtarmaya çalışıyoruz. Başarılarıyla ilgili farkındalık yaratıyoruz. Başarmanın yoksullukla eş değer olmadığını anlatıyoruz. Öğrencileri motive ederek, gerekli araç ve gereçleri sağlayarak, sosyal aktivitelerle motivasyonlarını yükselterek, ilgi ve sevgi göstererek onları sınavlara hazırlıyoruz. Öğrenciler kamu yönetimi, gazetecilik, sosyoloji, hemşirelik gibi güzel bölümleri kazandılar. Bu sayede hayatlarını kurtardılar. Bunun gurunu ve mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.

“iLK YILIMDA KAZANDIM”
Katıldığı kursta başarı sağlayarak, Mardin Artuklu Üniversitesi Hemşirelik Bölümü'nü kazanan Gurbet Akın de, “Ailem Çınar'ın Beşpınar köyünde yaşıyor. Ben Seviye Belirleme Sınav'na da SOHRAM'da hazırlandım. Onların desteğiyle Sezai Karakoç Anadolu Lisesi'ni kazandım. Lise sürecimde de okuluma destek amaçlı eğitim desteği aldım. Son yıl üniversiteye hazırlık kursuna katıldım. SOHRAM sayesinde ilk yılımda hemşirelik bölümünü kazandım. Hedefim tıp okumaktı. Ama ailem köyde olduğu için bir yıl daha hazırlanma imkanım yoktu” dedi.


Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
Diyarbakır'da patlama: 2 kardeşten biri öldü, diğeri yaralandı
Diyarbakır'da patlama: 2 kardeşten biri öldü, diğeri yaralandı
Amedspor duyurdu: Maça gidecek olanların dikkatine
Amedspor duyurdu: Maça gidecek olanların dikkatine