Advert

Artık, internete kimlik numarasıyla girilecek

CHP Milletvekili Tanrıkulu, internete TC kimlik numarasıyla girilmesinin zorunlu hale getirileceğini iddia edince ortalık karıştı. iddiaları Bilgi Teknolojileri ve iletişim Kurumu (BTiK), yalanladı.

Artık, internete kimlik numarasıyla girilecek
Bu içerik 3552 kez okundu.

Böyle bir çalışma olmadığını belirten kurum ekledi, “Dünyada bu sistem uygulanıyor” Bu da, iddianın doğru olma ihtimalini güçlendirdi. Tanrıkulu, AKP nezdinde yürütülen çalışmanın ekim ayında yasal olarak TBMM’ye getirileceğini savundu

Bir süre önce ‘Güvenli internet’ adıyla hayata geçirilen internette filtre sisteminin ardından, bu kez de internete TC kimlik numarası ile girilmesiyle ilgili AK Parti’nin yasal bir düzenleme yapmaya hazırlandığı iddia edildi. Ortalığı karıştıran bu iddianın sahibi ise, CHP’nin hukukçu Genel Başkan yardımcısı Sezgin Tanrıkulu.

Bilişim suçları ile mücadele içinmiş!

Diyarbakır Barosu eski başkanı da olan Tanrıkulu’nun internete TC kimlik numarasıyla girileceğine yönelik bir çalışma olduğunu ortaya koyması, gözleri, bu alandaki yetkili kurumlara çevirdi.  Tanrıkulu, konuyu içişleri Bakanı idris Naim Şahin’e yönelttiği bir soru önergeyle gündeme getirirken, BTiK’nın da konuyu bu önerge ile öğrendiği belirtildi. Tanrıkulu, soru önergesinde, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün bilişim suçlarıyla mücadele etmek için böyle bir çalışma yaptığını kaydetti.

BTiK, “Yeni duyduk”

BTiK yetkilileri, kurumda internete TC kimlik numarasıyla girileceğine yönelik bir bilgi ve çalışma olmadığını belirtirken, BTK Başkanı Tayfun Acarer de ‘Çok yeni bir konu. Bilgimiz olmayan bir konu.  incelememiz lazım. inceleme yapmadan uygulanabilir mi diye yorum yapamayız. Nedir amacı, nasıl olacak yeni duyduk’ değerlendirmesinde bulundu.

Antidemokratik ülkeler uyguluyor

BTiK yetkilileri, anti demokratik ülkelerde uygulanan bu modelin, demokratik kimi ülkelerde de devreye sokulduğunu belirterek, ‘Son olarak Güney Kore’de kimlik numarası şartı getirildi. Dünyada da konuşuluyor, ancak incelenmesi gerekiyor. internete girişte anonimite olmalı mı olmamalı mı, dezavantajları ve avantajları nelerdir? Kişisel özgürlüklerle ilgili dezavantaj olabilir. Türkiye’de olabileceğini sanmıyorum. internet özgürlükleri açısından ileri durumdayız’ değerlendirmesinde bulundu.

AKP’li vekilden destek

FACEBOOK sayfası ele geçirilen AKP izmir Milletvekili Rıfat Sait de benzer bir öneri sunacağını belirterek, Meclis açılır açılmaz internet suçlarının daha da artırılması için yasa teklifinde bulunacağını kaydetmişti. Sait, ‘Kullanıcılarının, evde, işyerinde, internet kafede nerede internete girerse girsin, TC kimlik numarası kullanması şartı getirilmeli. Nereden internete girerseniz girin kimlik numarası sayesinde sistem sizi kontrol edecek’ demişti.

Tüm işlemler kayıt altına alınacak

Hazırlanan altyapıya göre, internete ulaşım şifreli hale getirilecek. Buna göre herhangi bir internet kafe ya da çalıştığı kurumda internet kullanmak isteyenler TC kimlik numarası ve şifre ile sanal ortama girebilecekler. Böylece yapılan tüm işlemler kayıt altına alınacak. Son yıllarda özellikle dizüstü bilgisayarların kullanımıyla yaygınlaşan kablosuz internet erişimine de benzer denetimler getirilmesi planlanıyor.

Tanrıkulu hükümet ve parti nezdinde böyle bir çalışma yürütüldüğünü ve yasal altyapının ekim ayında TBMM’ye getirileceğini savundu. Bilişim suçlarını önleme amacıyla getirilecek bu uygulamanın, milyonlarca internet kullanıcısına gözdağı anlamına geldiğini belirten Tanrıkulu, ‘Uygar ülkelerde insanlar nüfus cüzdanı bile taşımazken Türkiye’de her geçen gün vatandaşlara yeni korkular, yeni yasaklar dayatılıyor. internette fişleme talep ediliyor’ diye konuştu.

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
Diyarbakır'da patlama: 2 kardeşten biri öldü, diğeri yaralandı
Diyarbakır'da patlama: 2 kardeşten biri öldü, diğeri yaralandı
Amedspor duyurdu: Maça gidecek olanların dikkatine
Amedspor duyurdu: Maça gidecek olanların dikkatine