Advert

Haydiii fındığa

Fındık toplama sezonunun başlamasıyla kısa bir süre kala mevsimlik tarım işçileri Güneydoğuç™dan fındık bahçelerinde çalışmak üzere göç başlattı.

Haydiii fındığa
Bu içerik 3161 kez okundu.

Güneydoğu’da her yıl yaşanan umuda yolculuk manzarası bu yıl erken başladı. içerisinde bulunduğumuz Ramazan ayına rağmen, aileler çoluk-çocuk, kadın yaşlı demeden yollara düştü. Kimi trenle, kimi otobüsle kimi de minibüs tutarak, Marmara ve Karadeniz bölgesine mevsimlik göç ediyor.

YÜREK BURKAN HiKAYELER

iş bulmak için memleketlerini terk edenlerin her birinin yürek burkan hikayesi var. Kimi özel banka, tefeci borcu, kimi başlık parası toplamak ve evlenmek, kimileri bir ekmek, kimileri ise daha iyi bir hayat için şansını deniyor. Umut için yolculuk edenler arasında bebek ve çocukların olması yürekleri parçalıyor. Evlerini yurtlarını terk edip kara trenlerle yola koyulan çocuklar her şeyden habersiz trenle yolculuk yapacakları için heyecan yaşıyor. Küçük olmalarına rağmen yaşadıklarının farkında olan kimi çocukların yaşadıkları yüzlerinden okunuyor.

iŞSiZLiĞiN VARDIĞI BOYUT

Oluşan manzara Diyarbakır başta olmak üzere Güneydoğu illerindeki işsizliğin boyutunu gözler önüne serdiyor. Bu yıl kişi başına günlük 25-30 TL ücret alacaklarını belirten işçiler, zor şartlarda da olsa çocukları için çalışmak zorunda olduklarını kaydettiler. Bu yılın Fındık rekoltesinde yüzde 15 oranında düşüş olması nedeniyle işçi talebi azaldı.

ÇOCUKLARIN GELECEĞi iÇiN

Ailesiyle birlikte fındık toplamaya giden Aileler, ekmek parası için göç etmek zorunda olduklarını ifade ederek, “Fındık toplamak için her yıl Karadeniz illerine gidiyoruz. Çocukların geleceği için çalışıyoruz. Ekmek paramız için mücadele ediyoruz. Buradan kazandığımız parayla kışlık ihtiyaçlarımızı karşılayacağız. Kentimizde işsizlik olmasaydı göç yollarında da işimiz olmazdı. Bu durumumuza bir çare bulunsaydı, şimdi böyle perişan bir halde yollara düşmezdik”

GARLARDA SAHUR YAPIYORLAR

Güneydoğu'dan başlayan göç'ün iş durağı olan bölgelerdeki otobüs ve tren garlarında ilginç görüntüler yaşanırken, yolculuk nedeniyle yorgun düşen çocuklar, yerlerde battaniyelere sarılarak uyumak zorunda kalırken, aile büyükleri de Sahurlarını garlarda yapıyorlar. Önceden anlaşmaları olan işçiler ise kendilerini bekleyen araçlarla binerek fındık toplayacakları yerlere götürülüyor.

8 ÇOCUKLU AiLENiN YAŞADIĞI

8 çocuğuyla fındık toplamaya giden Diyarbakırlı aile, bu yıl fındığın az olduğunu belirterek, yevmiyelerin kaç para olacağını kesin olarak bilmediklerini söyledi. 10 yıldır fındık toplamaya geldiğini söyleyen aile fertleri "Bu sene fındık az. Yevmiye olarak ne verecekleri belli değil. Geçen sene fındık çoktu, yevmiye 25 liraydı. Çalışmaya, para kazanmaya geliyoruz" dedi.

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
Diyarbakır'da patlama: 2 kardeşten biri öldü, diğeri yaralandı
Diyarbakır'da patlama: 2 kardeşten biri öldü, diğeri yaralandı
Amedspor duyurdu: Maça gidecek olanların dikkatine
Amedspor duyurdu: Maça gidecek olanların dikkatine