Advert

Kurdukları atölyede polyestere hayat veriyorlar

Hacıbekir Mahallesinde polyester atölyesi kuran Ferhat Demir, birlikte çalıştığı 6 genç kadınla birlikte süs eşyaları yapıyor. Hem sanat öğrenen hem de yaptıkları süs eşyalarından ekonomik kazanç sağlayan genç kadınlar, işlerinden oldukça memnun.

Kurdukları atölyede polyestere hayat veriyorlar
Bu içerik 1095 kez okundu.


Van’ın Hacıbekir (Xaçort) mahallesinde 4 yıl önce kurulan polyester atölyesinde çalışan 6 genç kadın, hem sanat öğreniyor hem de ekonomik bir kazanç elde ediyor. Atölyenin kurucusu 36 yaşındaki Ferhat Demir, bu sanatı insanlara öğretmek istediğini belirtiyor. 
 
'ÇOCUKLUK HAYALİMDİ'
 
Demir, polyesterciliği 2015 yılında gittiği İran’da gördükten sonra yapmaya karar verdiğini belirtti. Yaptığı işin aynı zamanda sanatsal bir değeri olduğunu ifade eden Demir, “Bu sanatı aslında başta gençlere ve kadınlara öğretmek istedim. Gençlerin hem kendi okul harçlıklarını çıkarmaları hem de bir şeyler öğrenmeleri için çaba gösteriyorum. Şu anda 6 genç kadın arkadaşımla çalışıyorum. Ortaokulda ailemin durumundan dolayı okulu bıraktım. Öğrenciyken resim yapmaya çok meraklıydım. 2015 yılında bu işe başlayarak çocukken istediğim işi yapmaya başladım" dedi. 
 
KÜÇÜK BİR SERMAYEYLE İŞYERİ KURDU
 
Demir, “Halamın oğlu bu işi İran’da yapıyordu. Yaptıklarını buraya getirine kadar yolda ürünlerin çoğu kırılıyordu. Ben de merak ettim bu işin nasıl yapıldığını ona sordum o da bana anlattı. Kendi kafamda bu işi biraz geliştirdim teorik olarak gecelerce bu işi düşündüm ve kendi kendime 'ben de yapabilirim' dedim. Bin TL sermaye ile bu işe başladım ve şuanda bir işyeri açıp kendi üretimimi yapacak, yanımda insanları istihdam edebilecek seviyeye geldim” dedi.  
 
'BİR KALIPLA BAŞLADIM ŞUAN BİN KALIP VAR'
 
İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirlerde polyesterciliğe merakın çok daha fazla olduğunu belirten Demir, şöyle devam etti: “İnsanlar tüm sermayesini, zamanını bu işe veriyor. Mesleğini terk edip bu işe başlayan insanlar tanıdım. Eğer bir insan severek bu işi yaparsa çok ileriye gidebiliyor, çok daha güzel işler çıkarabiliyor. 4 yıldır bu işi severek yapıyorum. Hatta iki kez işyerimi kapatmama rağmen tekrar açtım. Ben bir kalıpla bu işe başladım ama şu anda yüz bin kalıba ulaştım. Bir kere tüm malzemelerim çalınmasına rağmen tekrar sıfırdan başladım. Hayatta en önemli şey, eğitimdir. Ben de burada bu insanlara bir şeyler öğretmek istiyorum. Özellikle toplumumuzda kadınların bu kadar eve hapsedildiği bir alanda genç kadınların hem kendi okul harçlıklarını çıkarmaları hem de bir şeyler öğrenmeleri çok önemli.”  
 
‘BEN DEĞİL, BABAM VE ABİM BANA MUHTAÇ OLSUN'
 
Yaklaşık 4 aydır polyester işine başladığını söyleyen Yıldız Karaman (19), önceden çok merak ettiği bir işi yaptığını belirtti. İşten kazandığı para ile aile ekonomisine katkıda bulunduğunu belirten Karaman, “Kendi ayaklarımın üstünde durmak istedim. Babama ve abime muhtaç olmak istemedim. Bu nedenle çalışmaya başladım ve her gün biraz daha iyi olmaya başlıyorum" dedi.
 
'KENDİ EMEĞİMLE PARA KAZANMAK ONUR VERİCİ'
 
Zelal Aydınyürek (17) de, polyestercilik işine merak saldığını belirterek, “Arkadaşımın tavsiyesiyle buraya geldim. Bu işte zevk ve sevgi olmazsa yapamazsın; ama bu işi seversen daha verimli olur, güzel şeyler üretirsin, hayat senin için çok eğlenceli olur. Ben de bundan yola çıkarak başladım ve bu işin devamını getirmek istiyorum. Günümüz burada çok güzel geçiyor” ifadelerini kullandı. 
 
Kadınların her işte çalışması gerektiğinin altını çizen Aydınyürek, “Kadınları çok küçümsüyorlar ama kadın her şeyi yapabilir. Her işte ve hayatın her alanında kadın erkek eşit olmalıdır. Nasıl ki bir erkek çalışıyorsa ve her işin üstesinden geliyorsa kadın da aynısı yapabilir. Kendi paramı kazanmam çok onur verici bir durum. İnsanın emeğinin karşılığını alması çok güzel bir duygu. En önemlisi de kimseye muhtaç olmamak” diye konuştu. 
 
'KADINLAR KENDİNE GÜVENMELİ'
 
Lise öğrencisi olan ve kendi okul harçlığını çıkarmak için atölyede çalıştığını söyleyen 17 yaşındaki Songül Aşkan da, “Her kadın kendine güvenmelidir. Ben şuna inanıyorum ki kadın isterse yapamayacağı iş yoktur. Yeter ki insan istesin işin kadını-erkeği yoktur” diye konuştu. 
 

Polyester
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
Aziz Yıldırım Amedspor’a destek verecek mi?
Aziz Yıldırım Amedspor’a destek verecek mi?
 Kaybolan genç çobanın cenazesine ulaşıldı
Kaybolan genç çobanın cenazesine ulaşıldı