Advert

Erganili gençler fabrikatör oldu

Erganili gençler fabrikatör oldu
Bu içerik 3474 kez okundu.
10 yıl önce Diyarbakır'da "Genç Girişimci" kredisiyle perde üretimine başlayan Veli ipek ve Şeref Gökçe kurdukları fabrikada yılda 300 bin metrekarelik üretim yapıyorlar. iki arkadaşın ürettikleri ürünler birçok ülkede ülkede satışa çıkıyor.
Diyarbakır'da 10 yıl önce "genç girişimci" kredisiyle perde üretimine başlayan Veli ipek ve Şeref Gökçe fabrikatör oldu.
Kahramanmaraş Sütçü imam Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü'nden 2008 yılında mezun olan Veli ipek, döndüğü memleketi Ergani ilçesinde perdecide çalışan Dicle Üniversitesi Muhasebe Bölümü öğrencisi arkadaşı Şeref Gökçe'nin yardım talebi üzerine onunla mekanizmalı perde montajına gitti.
HER ŞEY BiR FiKiRLE BAŞLADI
Bu sırada takılan perdenin istanbul'da imal edildiğini öğrenen ipek'in aklına, perdeyi memleketinde üretme fikri geldi. Bunun üzerine istanbul'a giderek bazı atölyeleri gezen ipek ve Gökçe, incelemelerin ardından mekanizmalı perde üretebileceklerine karar vererek Ergani'ye döndü. Sermayeleri olmadığı için iş yeri açamayan gençler, Kaymakamlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfının (SYDV) kendi işini kurmak isteyen genç girişimcilere kredi verdiğini öğrendi.
PERDELER KISA SÜREDE iLGi GÖRDÜ
Başvuruları kabul edilen ve 49 bin lira kredi alan ipek ve Gökçe, DiPER markasıyla 35 metrekare büyüklüğündeki bodrum katında üretime başladı. Gençler gece çalışarak imal ettikleri ürünleri gündüz perdecileri ziyaret ederek tanıttı. istanbul firmalarının ürünleriyle aynı kalitede olmasına rağmen fiyatı daha ucuz olan mekanizmalı perdeler kısa sürede büyük ilgi gördü.
TALEBi KARŞILAMAK iÇiN FABRiKA KURDULAR
Talebin küçük atölyede karşılanamaması üzerine Diyarbakır şehir merkezinde 200 metrekare iş yeri kiralayan gençler, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine ürün satmaya başladı.
Perdenin beğenilmesi üzerine DiPER markası kısa sürede büyürken Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin kalkınması için çıkarılan teşvik uygulamasından da faydalanan ipek ve Gökçe, Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) fabrika kurdu.
Bölgeye sağlanan teşvik sayesinde üretim maliyetini düşürme şansına kavuşan iki ortak, yılda ürettikleri 300 bin metrekare perdenin büyük bölümünü başta Almanya, Belçika, Hollanda, Irak ve iran olmak üzere ihraç ediyor.
DOĞU VE GÜNEYDOĞU'NUN MEKANiZMALI TEK PERDE FABRiKASI
Veli ipek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine yatırım yapan girişimcilere teşvik uygulamasıyla önemli fırsatlar sunulduğunu söyledi.
Bundan faydalanmak için Diyarbakır OSB'de 4 bin metrekare kapalı alana sahip fabrika kurduklarını belirten ipek, Diyarbakır'ın teşvik uygulamasında 6. bölgede yer alması nedeniyle yatırım yapan girişimcilere sigorta, vergi ve enerji desteği verildiğini anlattı.
ipek, bunun girişimciye büyük avantaj sağladığına işaret ederek, "Rekabet koşullarında batıda faaliyet gösteren firmaların bir adım önündeyiz. istanbul firmalarından daha uygun fiyata ürün satabiliyoruz. Kalite olarak ürünlerimiz onlarla aynı ancak teşvik sayesinde perdeyi yüzde 10 daha ucuza satıyoruz. Doğu ve Güneydoğu'nun tek mekanizmalı perde fabrikasıyız." şeklinde konuştu.
ipek, bölge genelinde satışlarının yükselmesiyle ürünlerini 2011 yılında Irak'ta da satışa sunmaya karar verdiklerini söyledi.
Bunun için Erbil ve Duhok'ta bir süre pazarlama faaliyeti yürüttüklerini dile getiren ipek, "Nakliye maliyetleri ve ulaşımın zor olması dolayısıyla Erbil'de de atölye açtık. Iraklılara dikey perdeyi öğrettik. Artık Bağdat'a kadar ürünlerimizi pazarlıyoruz. Orada da çok iyi durumdayız." ifadelerini kullandı.
AVRUPA'DA 85 MAĞAZADA SATIŞ
Avrupa'ya ihracat hedefi doğrultusunda Almanya'da araştırma yaptıklarını ve geçen yıl kendi markalarıyla orada şirket kurduklarını anlatan ipek, "Almanya'daki depomuzdan da Fransa, Belçika, Hollanda, Avusturya'ya ürün satışı gerçekleştiriyoruz. Orada daha yeniyiz, ürünlerini istedikleri kalitede üretiyoruz. Almanya'da 50 mağazada, diğer ülkelerde de 35 mağazada ürünlerimiz pazarlanıyor." diye konuştu.
"DiYARBAKIR'DAKi ÜRETiMiMiZiN YÜZDE 60'INI iHRAÇ EDiYORUZ"
Modern ve geniş ürün yelpazesine sahip olmakla beraber dijital baskı teknolojisiyle istenilen her ölçü ve ebatta, dünya standartlarına uygun mekanik perde imalatı yaptıklarını vurgulayan ipek, "Yıllık Diyarbakır'da 180 bin, Irak'ta 120 bin ve Almanya'da 7 bin metrekare olmak üzere yaklaşık 300 bin metrekare üretim yapıyoruz. Diyarbakır'daki üretimimizin yüzde 60'ını ihraç ediyoruz." ifadelerini kullandı.
"KENDi KUMAŞIMIZI KENDiMiZ DOKUYACAĞIZ"
ipek, Diyarbakır Tekstil ihtisas OSB'nin kurulacağını hatırlatarak, üretimde kullandıkları kumaşları dışarıdan almaları nedeniyle kumaş üretmeye karar verdiklerini belirtti. Bu nedenle Diyarbakır Tekstil ihtisas Organize Sanayi Bölgesi'nde kumaş üretimi yapmak istediklerini dile getiren ipek, "Kendi kumaşımızı kendimiz dokuyacağız. Profesyonelleşerek büyüyoruz." şeklinde konuştu.
DiYARBAKIR'A YATIRIM YAPMAYA DEVAM EDECEĞiZ
Şeref Gökçe de iş yaşamında başarılı olmak için azimli ve çok çalışmak gerektiğini söyledi. Gençlere farklı ürünler üretme ve kredi fırsatlarını değerlendirmeleri tavsiyesinde bulunan Gökçe, şunları kaydetti:
"Gençlere farklı ürün üretmeye yönelmelerini öneriyorum. KOSGEB ve benzeri kuruluşların kredileri doğru kullanılırsa iş yaşamında başarılı olunur. ilk atölyeyi kurduğumuzda dönemin Ergani ilçe Emniyet Müdürümüzü açılışa davet ettik, sağ olsun gelip destek verdi. Ergani'de ürünlerimizin tanınmasına kendisi vesile oldu. Ziraat Bankası çalışanları da kredi almamıza büyük katkı sundu. Çok çalışarak bugünlere geldik. Daha fazla istihdam için çabalıyoruz."
Gökçe, bölgenin yatırım için büyük avantaja sahip olduğunu belirterek, girişimcileri Diyarbakır'a yatırım yapmaya davet etti.
 
 
 
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
Aziz Yıldırım Amedspor’a destek verecek mi?
Aziz Yıldırım Amedspor’a destek verecek mi?
 Kaybolan genç çobanın cenazesine ulaşıldı
Kaybolan genç çobanın cenazesine ulaşıldı