Advert

ZEHiRLENMELERE KARŞI UYARDILAR

ZEHiRLENMELERE KARŞI UYARDILAR
Bu içerik 3300 kez okundu.
Ergani itfaiye müdürlüğü tarafından ilçede olası soba zehirlenmelerine karşı vatandaşlara uyarıda bulundu. Her yıl onlarca insanın sobadan sızan gazdan zehirlenerek hayatını kaybetmesi nedeniyle, zehirlenmelere karşı vatandaşların dikkatli olunması konusunda uyarılarda bulunuldu.
"Soba Zehirlenmeleri Fark Edilmiyor"
Sobadan sızan karbonmonoksit gazından zehirlenmelerin genellikle gece yatarken yaşandığını belirten Ergani itfaiye müdürlüğü, vatandaşları soba zehirlenmelerine karşı uyarıda bulundu. Vatandaşların yatarken dikkat etmeleri gereken hususlara açıklık getiren ekipler, vatandaşların soba zehirlenmelerine karşı yapmaları gereken konulara değinerek bilgilendirmelerde bulundu. Vatandaşlara yapılan uyarılarda; "Soba zehirlenmesi; kömür, odun gibi ısınma aracı olarak kullanılan maddelerin yanmasıyla ortaya çıkan karbonmonoksit gazından kaynaklanıyor. Bu gazın solunması durumunda akciğerlerden kana karışmasıyla kanda oksijen taşıyan moleküllere bağlanarak oksijenin dokulara taşınmasını engeller. Bunun sonucunda ise dokulara yeterli oksijen taşınmaz ve kişinin hayatına kaybetmesine neden olur. ´Sessiz Katil´ olarak tabir edilen soba zehirlenmeleri tatsız,  renksiz, kokusuz olması tahriş etme olmaması nedeni ile fark edilmiyor" denildi.
"Zehirlenmelerde ilk Belirtiler"
Karbonmonoksit zehirlenmesinde ilk belirtilerin neler olduğunun da belirtildiği bilgilendirilmede: Karbonmonoksit zehirlenmesinde ilk belirtilerin; baş ağrısı, yorgunluk hissi, mide bulantısı gibi septomlardır. Genellikle bu septomların ağırlığı karbonmonoksit düzeyi ve maruz kalınan süre ile ilişkilidir. Ciddi zehirlenmelerde baş dönmesi, kusma, bilinç kaybı ve ölüm görülür" ifadelerine yer verildi.
Zehirlenmelere Karşı Ne Yapılmalı?
Zehirlenmelere karşı ne yapılması konusunda da yapılan bilgilendirmede: "Eğer karbonmonoksit zehirlenmesi geçirdiğinizi düşünüyorsanız, hemen ortamın havalandırılması sağlanmalı, hızla ortamdan uzaklaşılmalı ve açık havaya çıkılmalı. 112 Acil Yardım Servisi aranmalı. Soba zehirlenmelerinden kurtulmak için de kullanılan her türlü ısıtma cihazını kalite belgesine sahip olup olmadığına, garantilerine ve garanti sürelerine dikkat edilmelidir. Kullanılan yakıtın standartlarına uygunluğu kontrol edilmeli, izin belgesi olmayan satıcılardan kömür alınmamalı. Soba yakılırken aşırı doldurulmamasına dikkat edilmelidir. Sönmekte olan sobaya asla tekrar tutuşması için güç yakıtları konulmamalıdır. Soba tutuşturulurken yakıtın üstten yanması sağlanmalı, soba alttan yakılmamalıdır" denildi.
"Sobanın Bulunduğu Yer Sürekli Havalandırılmalıdır"
Zehirlenmelerde bacaların standartlara uygun olması gerektiği belirtilen açıklamada, temizlik ve yalıtıma da dikkat edilmesi gerektiği belirtildi. Yapılan bilgilendirmenin devamında: "Bacalar standartlara uygun ve yalıtımlı olmalı, düzenli olarak yetkili kişilere temizletilmelidir. Dumanın geri tepmesini önlemek için bacaların en üst noktasının çatının en üst noktasından 1m daha yüksekte olması sağlanmalı ve baca şapkası mutlaka takılmalıdır. Konutlarda gaz kaçaklarına karşı uygun yerde dedektör bulundurulmalıdır. Kombi ve sofbenlerin baca bağlantılarını mutlaka projesine uygun bir şekilde yetkili kişilere yaptırılmalıdır. Bacalar yatak odalarından, merdiven sahanlığından bina girişlerinden, havalandırma boşluklarından, çatı arasından, banyo ve tuvaletten geçirilmemelidir. Sobanın bulunduğu yer sürekli havalandırılmalıdır. Lodoslu havalarda geceleri yatmadan önce sobalar söndürülmelidir. Doğru yakılan soba ısıtır. Yanlış yakılan soba öldürür" denildi.
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
 Kaybolan genç çobanın cenazesine ulaşıldı
Kaybolan genç çobanın cenazesine ulaşıldı
Ehliyette yeni dönem: Testi geçemeyen trafiğe çıkamayacak
Ehliyette yeni dönem: Testi geçemeyen trafiğe çıkamayacak