Advert

TERZi MESLEGi HALA REVACTA

Ergani ilçesinde 42 yıldır terzicilik yapan Ekrem Korkusuz, sektörde yaşanan gerilemeye rağmen mesleğini sürdürmeye devam ediyor.

TERZi MESLEGi HALA REVACTA
Bu içerik 3778 kez okundu.
Orta ve büyük kentlerde giderek yok olmaya yüz tutan terzilik, ilçemiz gibi daha küçük şehirlerde varlığını sürdürüyor. Her ne kadar eski iş yoğunluğu ve ilgiyi bulamasalar da terziler hallerinden memnun. Geçmiş yıllarda işçiliğin, emeğin daha kıymetli olduğunu belirten terziler, şimdilerde özellikle genç kesimin de konfeksiyon ürünlerine yöneldiğini ve çırak yetiştirmenin de pek mümkün olmadığını belirttiler. Konfeksiyon ürünlerinin ucuzluğu ve neredeyse her beden uygun ürün bulunmasının insanlara daha cazip geldiğini belirten terziler, kalite ve şık giyime önem veren vatandaşların hala terzileri tercih etmeye devam ettiklerini belirttiler.
42 Yıldır Aynı işi Yapıyor
Ergani ilçesinde 42 yıldır terzicilik yapan Ekrem Korkusuz, sektörde yaşanan gerilemeye rağmen mesleğini sürdürmeye devam ediyor. Eski iş yoğunluğunun konfeksiyon sektörünün gelişmesiyle azaldığını belirten Korkusuz, büyük kentlere oranla Ergani'de terziciliğin hala revaçta olduğunu ifade etti. Kaliteli ve şık giyime önem veren özellikle orta yaş üstü insanların hala terzilerde elbise diktirdiğini söyleyen Korkusuz, "Ben 42 yıldır bu mesleği sürdürüyorum. Tabi eskiden işlerimiz çok daha iyiydi. Takım elbise, pantolon, gömlek diktirmek isteyen vatandaşlar direk olarak terzilere gelirdi. Zamanla hazır giyim sektöründe ilerleme olmaya başladı ve bu da bizim işlerimizi biraz olumsuz etkiledi. Yine de bir istanbul, Ankara gibi büyük illere göre işlerimiz iyi durumda. iyi ve şık giyinmeyi seven vatandaşlar hala terzileri tercih ediyor. Bu da bizim işlerimize devam etmemiz açısından büyük bir avantaj. Tabi bir de hazır giyimde çok zayıf ve çok kilolu insanlara göre beden bulmak zor. Bu nedenle kendisine uygun kıyafet bulmakta zorlanan vatandaşlar da bize gelerek elbise, pantolon, gömlek diktiriyorlar" şeklinde konuştu.   
"ilçemizde Çok Sayıda Terzi Var"
ilçemizde hazır giyim mağazalarının çoğalmasına rağmen çok sayıda terzinin de olduğunu ifade eden Korkusuz, "Eskiden vatandaş aldığı üründen memnun kalsın diye herkes işini büyük bir ciddiyetle yapardı. Bizde önemli olan sadece kıyafet dikip satmak değil aynı zamanda müşterinin o kıyafeti giydiği zaman bize teşekkür etmesi. Kaliteli kumaşın yanı sıra kaliteli dikim yapmaya devam ediyoruz. Bu sayede ilçemizde 40´a yakın terzi var. iş yoğunluğu ve kazanç eskisi gibi olmasa da ayakta kalmaya çalışıyoruz. Bize gelen vatandaşların çoğunluğu orta yaş ve üstüdür. Ancak küçük yaşta gençler de geliyor. Onlar bile iyi giyinmeye özen gösteriyorlar. Pantolon paçalarının boyu, şekli, kesimine dikkat ediyorlar. 42 yıldır sürdürdüğüm bu meslekte takım elbise, pantolon, dikiyorum. Vatandaşlar daha çok pantolon diktirmek için geliyorlar. Bizim gençlik yıllarımızda bir terzide 5,6 tane kalfa 3-4 tanede çırak olurdu. Mesleği küçükten öğrendim. 1960 yılında çırak olarak başladım, 1970 yılında kalfa oldum, 1975 yılında usta olarak mesleğimi devam ettirdim. Şimdilerde gençler iş olmasa dahi gelip burada çalışmıyorlar. Onlar da daha çok kazanacakları ve geleceği daha iyi olan mesleklere yönelmeye çalışıyorlar haklı olarak. Ama yine de gelen olursa imkanlarımız ölçüsünde mesleği yeni nesillere aktarmaya çalışıyoruz" dedi.  
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
 Kaybolan genç çobanın cenazesine ulaşıldı
Kaybolan genç çobanın cenazesine ulaşıldı
Ehliyette yeni dönem: Testi geçemeyen trafiğe çıkamayacak
Ehliyette yeni dönem: Testi geçemeyen trafiğe çıkamayacak