A‡AYA–NAœ'NDE ARKEOLOJiK KAZI

A‡AYA–NAœ'NDE ARKEOLOJiK KAZI
Bu içerik 3169 kez okundu.
Ergani ilçesi Sesverenpınar köyünde bulunan Yakındoğu'nun tarımcı en eski topluluğuna ait kalıntıları barındıran Çayönü'nde 3. Periyot arkeolojik kazı çalışmaları başladı. 1964 yılından bu yana belirli aralıklarla kazılar yapılan tarihi mekânda son olarak geçtiğimiz yıl 50 bin liralık bütçeyle bir buçuk ay süreli kazı çalışması yapan Çanakkale Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Aslı Erim Özdoğan ve kazı ekibi bu yıl yeniden arkeolojik kazılara başladı. Çayönü'nde birkaç haftadan buyana devam arkeolojik kazı çalışmalarını yerinde inceleyen ilçe Kaymakamı Mesut Çoban, Prof. Dr. Aslı Erim Özdoğan'dan yürütülen çalışmalar hakkında bilgi aldı.
EN BÜYÜK AÇIK HAVA MÜZESi ÇAYÖNÜ
1991 yılında güvenlik gerekçesiyle kazı çalışmalarına ara verilen tarihi Çayönü'nde yeniden kazı çalışmalarının yürütülmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan iki yıldan bu yana çıkan kısıtlı ödenek imkânlarıyla kazı çalışmaları yürüten Çanakkale Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Aslı Erim Özdoğan, 3. periyot arkeolojik kazı çalışmalarına Çayönü'nde devam ediyor. 1978 yılında henüz Arkeoloji bölümü 3. sınıf öğrencisiyken Çayönündeki kazılara katılan Prof. Dr. Özdoğan, Türkiye'nin en büyük açık hava müzelerinden biri olan Çayönü'ne gereken ilginin gösterilmediğinden yakındı. Özdoğan; "Çayönü'ndeki 3. periyot kazı çalışmamıza bu yıl 70 bin lira bütçe ayrıldı. Yaklaşık 15 günden bu yana burada kazı yapıyoruz. Açık hava müzesinde eksik olan kısımları tamamladık. Benim Çayönü'yle ilgili en büyük hayalim burasının turizm açısından cazibe merkezi konuma gelmesidir. Diyarbakır'dan buraya eskiden daha fazla ilgi gösteriliyordu. Ancak maalesef son yıllarda yaşanan siyasal sorunlardan dolayı burası hak ettiği ilgiyi göremiyor. Ancak GAP idaresiyle birlikte yürüttüğümüz proje çerçevesinde buradaki kazı evimizi ziyaretçi merkezi haline getireceğiz. Bunun yanında GAP idaresiyle hazırlanan proje çerçevesinde; Urfa'daki Göbekli Tepeyi'de içine alan, Çayönü ve Aslan Tepe'ye kadar uzanan bir gezi rotası planlanıyor. Böyle olursa daha fazla ziyaretçi ağırlayacağız. Ben bunun olmasını çok istiyorum. Arkeolojik anlamda dünyaca ünlü bir yer olan Çayönü'nde bütçe sorunuyla alakalı yeteri kadar kazı çalışması yapılamadığı için de gereken ilgi gösterilemiyor. Maalesef Erganililer bile Hilar mağaralarının Çayönü olduğunu sanıyor. Biz insanlara buranın Çayönü olduğunu göstermediğimiz sürece gelmelerini bekleyemeyiz" şeklinde konuştu. 
KAYMAKAM ÇOBAN'DAN TAM DESTEK
Ergani Çayönü'deki tarihin gün yüzüne çıkarılması ve hak ettiği ilgiyi görebilmesi için idare olarak ellerinden gelen tüm imkânları seferber edeceklerini ifade eden ilçe Kaymakamı Mesut Çoban ise; "Tarihimizin gün yüzüne çıkarılacağı projeye emeği geçenlere, burada çalışan görevlilerimize çok teşekkür ediyorum. Bundan sonra da tarihimizin gün yüzüne çıkması için yürütülecek çalışmalara destek vererek, ilçe turizmine katkı sağlayacak çalışmalara katkı sağlamayı ve turizm potansiyelimizi geliştirmeyi hedefliyoruz. Aslı Hocamızın da belirttiği gibi buradaki arkeolojik kazıların ara vermeden devam etmesi gerekiyor. Buranın bilimsel dergilerde ve medyada daha fazla yer almasını ve tanınırlığının arttırılmasını sağlamalıyız. inşallah bu açık hava müzesinin hak ettiği değeri alarak turistik anlamda cazibe merkezi olması için daha fazla gayret göstereceğiz" şeklinde konuştu.
 
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
Diyarbakır’da görevli polis kazada can verdi
Diyarbakır’da görevli polis kazada can verdi
Ergani'de kiralık türbe alanı: WC, otopark, çay bahçesi ve büfe var!
Ergani'de kiralık türbe alanı: WC, otopark, çay bahçesi ve büfe var!