Advert

Kanserde erken teşhis hayat kurtarır

Bağlar Belediyesi 5 Nisan Mahalle Evi ve A–zel Bağlar Hastanesi tarafından çœmeme kanseriç, çœrahim ağzıç ve çœyumurtalık kanseriç konularında ortak bir seminer düzenledi.

Kanserde erken teşhis hayat kurtarır
Bu içerik 3597 kez okundu.

 

Meme, Rahim ağzı ve yumurtalık kanserlerinde hayat kurtarıcı olan erken teşhisin önemine dikkat çekilen seminer, Bağlar Belediyesi 5 Nisan Mahalle Evi'nde gerçekleştirildi. Bağlar Belediye Başkanı Yüksel Baran ve Başkan Yardımcısı Sema Koç'unda aralarında bulunduğu çok sayıda kadın ve 5 Nisan Mahalle Evi çalışanları katıldı.

Bağlar Belediyesi 5 Nisan Mahalle Evi ve Özel Bağlar Hastanesi, mahalle sakinlerinin kanser hastalıklarının tespiti ve tedavisi için el ele verdi. Seminer, Özel Bağlar Hastanesi Uz. Dr. Turan Odabaşı tarafından verildi. Hastane ile ortaklaşa gerçekleştirilen proje kapsamında 1 ay boyunca yaklaşık bin kişiye hizmet verilecek. Seminerden sonra Özel Bağlar Hastanesi tarafından kadınlara verilen fişlerle günlük 15 kişiye Meme, Rahim Ağzı ve Yumurtalık Kanseri taramasından geçirilecek.

'40 yaşındaki kadınlar düzenli kontrolden geçmeli'

Seminerde konuşan Özel Bağlar Hastanesi Uz. Dr. Turan Odabaşı, kendi kendini muayene etmenin, kanseri erken teşhis etmede ve ölümleri azaltmada en etkin yöntem olduğunu söyledi. Kadınların bu konuda yeteri kadar bilinçlenmediğini söyleyen Odabaşı, kadınların genellikle utandıkları ya da kulaktan dolma bilgilerden etkilendikleri için son evrede hastaneye geldiklerini belirterek bu aşamada da tıbbın yapabileceği pek bir şeyin kalmadığını ifade etti. Özellikle de meme, rahim ağzı ve yumurtalık kanseri olan kadınların mutlaka kontrolünden geçmeleri gerektiğini söyleyen Odabaşı, 40 yaşına gelmiş tüm kadınların mutlaka yılda bir defa mamografi çektirmeleri gerektiğini belirtti.

'En etkili ilaç kendi elleriniz'

Kişi vücudunu en iyi kendisi tanır diye konuşan Uz. Dr. Turan Odabaşı, “Kendi kendinize yapacağınız bir muayene ile erken tanı da koyulabilir. Ayda bir sefer kendi kendinizi muayene etmeniz birçok hastalığın önüne geçer” dedi. Odabaşı şöyle konuştu: “Bağlar Belediyesinin 5 Nisan Mahalle Evi'nde yaptığı ilk seminer çalışmasını yaptık. Güzel bir katılım oldu. 80 kişinin katılımıyla gerçekleştirdiğimiz bu eğitim çalışmasıyla hastalarda en çok görülen rahim ağzı kanseri, yumurtalık kanseri, meme kanseri gibi sık görülen kanserlerden korumak ve bilinçlenme çalışması yaptık”.

Kanserde koruyucu faktörlerin de olduğunu söyleyen Odabaşı, riski daha azaltabilecek şeylerden birinin emzirme, diğeri de egzersiz olduğunu ve ilk çocuğunu 30 yaş öncesinde doğuran kadınlarda meme kanseri için koruyucu ve %35-40 egzersiz riski azatlığını belirtti.

Odabaşı, “Belediyenin katkılarıyla yapılan bu çalışma sonrasında hastanemiz aracılığıyla herhangi bir sağlık güvencesi olmayan ve hastaneye ulaşma imkanı olmayan hastalara erken tanı yöntemlerinden faydalanma şansı veriyor. ileri dönemlerinde hastanemize başvurup bu hizmeti alabilecekler. Belediye ile 5 Nisan Mahalle Evi'nde yaptığımız bu çalışma ile en az bir ay boyunca cumartesi günleri tekrarlayıp minimum bin kişiye ulaşmayı hedefliyoruz” dedi


 
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
Çermik'te kaybolan genç için aramalar devam ediyor
Çermik'te kaybolan genç için aramalar devam ediyor
Sigara içmek için çıktığı pencereden düşüp öldü
Sigara içmek için çıktığı pencereden düşüp öldü