Advert

AŞIRI SICAKLIKLAR BUNALTIYOR

AŞIRI SICAKLIKLAR BUNALTIYOR
Bu içerik 3314 kez okundu.
Son günlerde etkisini arttıran hava sıcaklığı vatandaşları bunaltırken, vatandaşlar çareyi ağaç ve binaların gölgeliklerinde buluyorlar.
Ülke genelinde etkisini arttıran sıcak havlar vatandaşı bunaltmış durumda. Aşırı sıcak havadan dolayı gün içinde dışarı çıkıp dolaşmak başlı başına bir dert halini alırken evlerde klimasız ortamlarda oturmak nerdeyse imkânsız hale geldi. Sıcaktan bunalan vatandaşlar,  kendilerini ya su kenarlarına ya ağaç gölgeliklerine veya binaların kenarlarında oluşan gölgelik alanlara atıyorlar. Ülke genelinde hava sıcaklıkları artarak devam ederken sokaklarda yürüyen insanlar ellerinden su şişelerini de düşürmüyorlar. ilçede termometreler bir anda 40 derecenin üstünü buldu. Hava sıcaklığından bunalan vatandaşlar, kendilerince buldukları yöntemlerle serinlemeye çalışırken yaptıkları yetersiz kalıyor. Bazı vatandaşlar Tarihi hilar mağaraları yakınlarında balık avlayarak serinlemeye çalışırken diğer taraftan suya giriyorlar. Sıcaktan bunalan sadece yetişkinlerin yanında yaşları 12-14 arasında değişen çocuklarda,  havuzlara ve fıskiye altına girerek serinlemeye çalışıyorlar.
“Gündüz Dışarı Çıkamıyoruz”
Gündüz vakitlerinde hava sıcaklığının 40 derece olarak ölçüldüğü ilçede vatandaşlar, gündüz vakitlerinde dışarı çıkamazken genellikle akşam saatlerinde dışarı çıkmayı tercih ediyorlar.  Vatandaşlardan Mustafa Kara, son birkaç gündür  aşırı derecede sıcaklığın arttığını ve bu nedenle gündüz vakitlerinde zorunlu bir işi olmadıkça dışarı çıkmadığını ve son günlerde aşırı derecede artan sıcaklıklarla baş edemediklerini dile getirdi. Kara, sözlerine şöyle devam etti: “Ülke genelinde sıcaklıklar artmakta. Hele bizim Ergani’de gündüz sıcaklıkları bizleri evlere hapsetti. Ben ve benim gibi düşünen binlerce insan gündüz işi olmadıkça dışarı çıkmamayı tercih ediyor. Ergani’de bu yıl aşırı derecede sıcaklık var. Nem az olduğu halde de gölgede şarıl şarıl ter akıyor bizden. Evlerde ve işyerlerimizde bulunan vantilatörler ve klimalar sayesinde durabiliyoruz. Kimi vatandaşlarımız ise, suyun olduğu bölgelere kendilerini atarak serinlemeye çalışıyorlar kimileri ise, farklı yöntemler deneyerek serinlemeye çalışıyorlar. Genelde akşamları dışarı çıkıyoruz.” ifadelerini kullandı.
“Gölgeliklere Sığınıyoruz”
Hava çok sıcak olduğu için gölgelik yerlere gelen Ramazan Aktaş, arkadaşlarını beklerken gölgede oturarak dinlendiğini söyledi. Aktaş "Havalar biraz serindi fakat şu an çok sıcak. Sıcaklar bunaltıyor, evde klima olmadı mı evin içinde de oturulmuyor. Bu yüzden genelde yeşillik ve gölgelik alanlardan faydalanıyoruz. Bazen ayaklarımızı suyun içine bırakarak serinlemeye çalışıyoruz. Sıcaklar nedeniyle belki hayat biraz sıkıntılı geçiyor ama bizler ağaçların gölgeliklerinden faydalanmaya çalışıyoruz” dedi.
"Klimasız Yaşanmıyor"
Gölgelik alanda serinlemeye çalıştığını ve klimasız yaşanmadığını belirten Kadir Turan, şunları söyledi: “Hava çok sıcak yine de Allah´a çok şükür ağaçların gölgelikleri var. Sıcak olmasına rağmen hayata tutunmaya işlerimizi halletmeye çalışıyoruz.  Eskiden oruçlu halimle odun toplamaya gidiyordum ve oruçlu halimizle ekin biçiyorduk. Ama şimdi oruçlu olmadığımız halde dayanamıyoruz.”
"Kendimizi sıcaktan parka attık"
Köy aracını beklerken parkta gölgelik alanda ailesiyle birlikte serinlemeye çalıştığını belirten Maşallah Alataş, "Çocuklar hasta olduğu için devlet hastanesine gelmiştik. Hastanede işimiz bitince kendimizi sıcaktan parka attık, ağaçların gölgesinde bekliyoruz. Köy arabası bir tane olduğu için saat 15.00-16.00 gibi ancak dönüyoruz. Bizler de mecburen bekliyoruz. 
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
 Kaybolan genç çobanın cenazesine ulaşıldı
Kaybolan genç çobanın cenazesine ulaşıldı
Ehliyette yeni dönem: Testi geçemeyen trafiğe çıkamayacak
Ehliyette yeni dönem: Testi geçemeyen trafiğe çıkamayacak