Advert

ERGANiç™DE 200 KiŞi SAADET ZiNCiRi MAĞDURU

ERGANiç™DE 200 KiŞi SAADET ZiNCiRi MAĞDURU
Bu içerik 3161 kez okundu.

Ergani ilçesinde “Karios” denilen bir internet saadet zincirine para kaptıran yüzlerce kişi mağdur oldu. Merkezi ingiltere’de bulunan ve Türkiye’de resmi statüsü bulunmayan Karios denilen sisteme bilgisayarlarının hard disklerini ücretli paketlerin satın alınması karşılığında günde 10 saat kiraya veren yüzlerce kişi, satın aldıkları paketlere göre her ay düzenli para kazanıyorlardı. Daha fazla kazanç elde edebilmek için bankadan kredi çeken veya altınlarını satan Ergani’de yaklaşık 200 kişi aylardır sisteme yatırdıkları parayı geri alamadıkları için dolandırıldıklarını farketti. Türkiye’de resmiyeti bulunmayan bu sitemden mağdur olan vatandaşlar yasal haklarını da kullanamayınca çıkmaza girdiler.

PARAYA GÖRE KAZANÇ VAADi

            Sisteme göre, internet üzerinden insanlara ulaşan Karios denilen şirket, ulusal şirketlerin verilerini vatandaşlardan kiraladıkları bilgisayarların harddisklerine yedekleyerek bunun karşılığında saatlik ücret ödüyor. Buna göre, Karios’adahil olmak isteyen kişi, şirketin sunduğu 4 paketten birini almak zorunda.  Her bir paketin ücreti ve vaat ettiği kazanç miktarı da buna göre belirleniyor. Buna göre, giriş paketini 125 dolar karşılığında satın alarak bilgisayarının hafızasını kiralayan bir kişi aylık 26 dolar kazanırken, platin paket bedeli olarak 2 bin 777 dolar yatıran bir kişi ise ayda 578 dolar kazanıyor.

“iNSANLAR ÇARESiZLiKTEN BU iŞE GiRDi”

            Daha çok para yatırıp daha fazla para kazanmak için bankadan kredi çeken veya altınlarını satan yüzlerce insanın Ergani’de sisteme dahil olduğunu ifade eden mağdurlardan Ö.C, ilçede bu sistemden mağdur olan kişilerin sayısının 200 olduğunu söyledi. Mağdur Ö.C, şunları söyledi: “Bu sistem ingiltere merkezli Karios denilen bir şirketin belli bir ücret karşılığı paket satın alarak sisteme dahil olan insanların bilgisayarına veri kiralama şeklinde gerçekleşen bir sistemdir. Bilişim teknolojilerinde bu durum pek de mantığa sığmıyor. Çünkü veri yedekleme şirketleri hiçbir şekilde bu duruma insanları entegre eden bir sistem kurmaz. Ancak bu mantıksızlığa rağmen ilçemizde insanlar işsizlik ve çaresizlikten, kolay para kazanma hevesiyle mantıklı olmadığı halde bu sisteme girdiler. Yaklaşık 3 yıldır kimse mağdur olmadı ve geçen süreçte her geçen gün onlarca kişi para kazanmak uğruna bu siteme girdi. Şuanda Ergani’de bu işten mağdur olmuş kendini gizleyen yüzlerce insan var. Ergani’deki sayı 200 kişi. Türkiye genelinde ise yaklaşık 120 bin kişi bu sistemin halkasını oluşturuyor. Bu firmanın Türkiye’de yasal zemini bulunmadığından sisteme dahil olan kişiler maalesef hiçbir hak iddia edemiyor. Sisteme dahil olabilmek için yaklaşık 10 bin lira bedel ödeyerek sisteme bir yıllık dahil olunuyor. Sisteme bu şekilde giren bir kimse şirket tarafından yapılan ödemelerle birkaç ayda parasını çıkartıyor, geri kalan aylarda ise kara geçiyor. Sistemin işleyişi bu şekilde sağlanıyor.”

“KREDi ÇEKEN, ALTINLARINI SATANLAR VAR”

            “Ergani’de hemen hemen her meslek ve gelir gurubundan yüzlerce insan kolay para kazanmak umuduyla kimisi bankadan kredi çekerek, kimisi eşinin altınlarını satarak bu sisteme girmiştir. Ancak aylardır sistem beklenmedik şekilde kapanarak ilçede bu işe umut bağlayan yüzlerce insanın yüzbinlerce lirasını buhar etmiştir.  Bu sistemin ülkemizde yasal zemini olmadığı ve hiçbir hak talep edemediğimiz için insanlar yaşadıkları mağduriyetleri söylemeye çekiniyorlar. Öyle zannediyorum ki, zaman içinde bu işten mağdur olan birçok insan ya intihar eşiğine gelecek veya aile içi şiddet vakaları yaşanacaktır” dedi.

 

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
 Kaybolan genç çobanın cenazesine ulaşıldı
Kaybolan genç çobanın cenazesine ulaşıldı
Ehliyette yeni dönem: Testi geçemeyen trafiğe çıkamayacak
Ehliyette yeni dönem: Testi geçemeyen trafiğe çıkamayacak