Advert

3 BiN 44 KADININ HAYATI DEĞiŞTi

3 BiN 44 KADININ HAYATI DEĞiŞTi
Bu içerik 3188 kez okundu.
Ergani ilçesinde ihtiyaç sahibi kadınların kendi işlerini kurarak aile bütçelerine katkıda bulunmaları amacıyla 11 yıldan bu yana yürütülen mikro kredi uygulaması sayesinde 3 bin 44 kadın iş sahibi oldu. Mikro Kredi Ergani Şube Sorumlusu Ahmet Gedik, 2006 yılında Ergani ilçesinde faaliyete başlayan Mikro Kredi Şubesinin, 11 yılda 3 bin 44 kadına kendi işlerini kurmaları için 14 milyon 618 bin lira kredi verdiklerini söyledi. Gedik; "Hedefimiz, kadınların kendi ayakları üzerinde durabilen, kendilerine güvenen ve özellikle yapacakları çalışmalarla ekonomiye katkı sağlayacak konuma gelmelerini sağlamaktır. Kredi olarak verdiğimiz çok küçük bir rakam gibi görünse de dar gelirli kadınlarımız için önemli bir miktar" diye konuştu.
KREDiLER "KÜÇÜK" UMUTLAR "BÜYÜK"
Türkiye israfı Önleme Vakfına bağlı olarak faaliyet yürüten Hüsnü Özyeğin Mikro Kredi Ergani Şubesi, ilçedeki kadınların umudu oldu. Ergani ilçesinde ev hanımlarının gelir getirici faaliyetlerde bulunması için 2006 yılında faaliyete başlayan Türkiye Grameen Mikro Kredi Programı ilçedeki bayanlar tarafından büyük ilgi görüyor. Sadece kadınların yararlanabildiği, ihtiyaç sahibi kadınlara iş kurma olanağı sağlayan mikro kredi uygulaması Ergani'deki kadınlara adeta umut ışığı oldu. işsizliğin azaltılması amacıyla geliştirilen ve düşük faizli kredi verilerek kadınların iş sahibi olmasını hedefleyen uygulama çerçevesinde Ergani ilçesinde 3 bin 44 kadına kendi işlerini kurmaları için 14 milyon 618 bin lira kredi verildi. 
"GiRiŞiMCi KADINLARA EKMEK KAPISI"
2006 yılından bu yana Ergani ilçesindeki dar gelirli kadınlara umut olduklarını belirten Hüsnü Özyeğin Mikro Kredi Ergani Şube Sorumlusu Ahmet Gedik şunları söyledi: "Mikro Kredi Ergani Şubesi olarak ilçemiz dışında Dicle, Çermik, Maden ve ilçemize bağlı 4 köyde 78 merkezdeki bayanlara ulaşıyoruz. Şuan bin 63 üyemize ve kendi işlerini kurmak isteyen kadınlarımıza umut olmaya devam ediyoruz. Teminat ve kefalet istemeden, aynı mahallede oturan ekonomik ve sosyal şartları birbirine uyan beş kadının bir araya gelmesiyle oluşturulan grup üyelerine ayrı ayrı krediler veriliyor. Yoksulluktan, girişimcilik ruhları sayesinde kurtulması başaran bayanlar aldıkları kredilerle becerileri ve başarılı oldukları alanlarda yatırım yapıyor. Çok küçük işlerden başlayıp da dükkân açan üyelerimiz var. Evlerinde el işi yaparak şuan yanlarında eleman çalıştıran üyelerimiz mevcut. Önceki yıl bizden aldığı kredilerle tekstil atölyesi kurup onlarca işçi yanında çalıştıran üyelerimiz oldu. Erkekler bir şekilde bir yerlerde çalışıp kendi başlarını kurtarabiliyor. Ama özellikle bu bölgede bayan iş yapmak istediği zaman şayet eşi yardımcı olamıyorsa bayan hiçbir şekilde kendi ayakları üzerinde duramıyor. Ancak bu noktada biz devreye giriyoruz. Bu anlamda bayanlara güvenerek onlara sermaye veriyoruz."   
"MiKRO KREDiYLE ÖZGÜVENiMiZ ARTTI"
Ergani'de mahalle toplantılarına katılan kadınlar, mikro kredi sayesinde kendilerine özgüven geldiğini belirterek şu ifadeleri kullandılar; "Eskiden hayatımız evde ev işleri yapıp çocuk bakmakla geçiyordu. Özellikle eşlerimizin yaşadıkları iş sorunları, buna bağlı olarak yaşadığımız ekonomik problemler, bizleri aile bütçemize katkı sunmaya itti. Tam da bu sırada mikro kredi kullanan mahallemizdeki komşularımız sayesinde gittiğimiz toplantılar sonrasında dahil olduğumuz mikro kredi sistemiyle kendi ayaklarımız üzerinde durmaya başladık. Kazandıkça işlerimizi büyüttük, özgüvenimiz geldi. Birçok arkadaşımız dükkân açtı." 
 
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
Damat dehşeti; 1 ölü, 2 yaralı
Damat dehşeti; 1 ölü, 2 yaralı
Güvercin kavgasında 3 kişi yaralandı
Güvercin kavgasında 3 kişi yaralandı