KA–YLAœNAœN SU A‡iLESi

KA–YLAœNAœN SU A‡iLESi
Bu içerik 3128 kez okundu.
Ergani merkeze bağlı Ahmetli Köyünde yaşanan su sorunu vatandaşlar için çileye dönüştü. 2 yıl önce yerel yönetim yasasıyla birlikte mahalle statüsü kazanan Ahmetli'de yer altından geçen su şebeke borularının patlaması nedeniyle her gün birlerce ton su cadde ve sokaklara akıp heba olurken, 3 bin haneli köyün musluklarından ise su akmıyor. Yaşanan su sorunu nedeniyle komşuların bahçelerindeki kuyulardan bidonlarla evlere su taşıdıklarını ifade eden kadınlar ise, "Çamaşır ve bulaşıkları kuyulardan çekip taşıdığımız sularla yıkamak zorunda kalıyoruz. Taşıma suyla değirmen dönmüyor. Yetkililer bu halimize bir çare bulsun" şeklinde yetkililere seslendiler.
CADDE VE SOKAKLAR BATAKLIĞA DÖNDÜ
Yerel yönetim yasasıyla birlikte mahalle statüsüne kavuşan merkeze bağlı 700 haneli, 3 bin nüfuslu Ahmetli'de vatandaşlar yıllardır kangren haline gelen su sorunu karşısında adeta isyan ettiler. 1999 yılında köylere hizmet götürme birliğince su şebekesi çekilen köyde zamanla şebekelerin aşınıp patlaması sonucu neredeyse tüm cadde ve sokaklarda tonlarca su boşa akıp heba olurken, boşa akan sular nedeniyle cadde ve sokaklar bataklığa dönmüş durumda. Evlerin musluklarında sular akmadığından yıllardır çamaşır ve bulaşık makinelerini çalıştıramayan kadınlar, kuyulardan taşıdıkları sularla çamaşır ve bulaşıklarını yıkamak zorunda kalıyor. Aylardır komşularının kuyularından bidonlarla su taşıyarak ev işlerini bu şekilde yapmak zorunda kaldıklarını belirten Dilek Bingöl, en büyük zorluğu kadınlar olarak kendilerinin çektiğini ve bu sorunun biran önce çözülmesini istediğini söylüyor.
"MAHALLEDEN FARKIMIZ YOK"
Ahmetli Muhtarı Abdulsamet Bingöl ise yaşadıkları sorunu şöyle anlatıyor; "Yerel yönetim yasasıyla mahalle statüsüne kavuşan köyümüzde Büyükşehir belediyesi DiSKi müdürlüğünce yaklaşık 2 yıldan bu yana herhangi bir çalışma yapılmıyor. Hanelerin musluklarından su akmazken, köyümüzün eskiyen yer altı su şebekeleri patlamış halde ve her gün tonlarca su oluk oluk cadde ve sokaklara akıp heba oluyor. Defalarca DiSKi'ye gidip müracaat etmememize rağmen, ekipler ne arızaya geliyor ne de yeni hanelere şebeke veriyor. DiSKi yetkilileri muhtar olarak benim, 3 bin nüfuslu köyün kimlik fotokopilerini getirip abone çıkartmam gerektiğini söylüyorlar. Ancak köylü dolandırıcılık endişesi nedeniyle haklı olarak kimlik fotokopilerini vermek istemiyor. Ben muhtar olarak gidip herkesin kimliklerini toplamak zorunda değilim. DiSKi yetkilileri yerel yönetim yasasıyla buranın mahalle statüsüne geçtiğinden ve merkezdeki mahallelerden bir farkı olmadığının farkında değil herhalde ki, 2 yıldır bu zulmü yaşıyoruz. Yetkililer, Ergani merkezdeki bir mahalledeki bir muhtardan nasıl ki gidip vatandaştan kimlik toplamasını isteyemiyorsa benden de istememesi lazımdır. En azından gelip patlamış su şebekelerini onarmaları gerekirken, bunu bile yapmıyorlar" diye konuştu.
SALGIN HASTALIK TEHLiKESi
Köyün yüzde 80'inin şebeke suyundan faydalanamadığını ifade eden Muhtar Abdulsamet Bingöl, yeraltında patlayan borulara karışan kanalizasyon suları nedeniyle salgın hastalık riski ile karşı karşıya olduklarını söyledi. Bingöl; "Yeraltında patlamış borulardan karışan kanalizasyon suları köyün şebeke suyuna karışıp hastalık riski taşıyor. Köyümüzün yüzde 80'i şebeke suyu alamıyor. Vatandaş komşusunun bahçesindeki su kuyularından ihtiyacını karşılamak zorunda kalıyor. Köyün yüzde 20'si de patlamış borulara karışan kanalizasyon suyunu içmek zorunda kalıyor. Yetkililere sesleniyorum; talebimiz bu zulmü biran önce gidersinler. Şebekelerimizi onarıp, her gün sokaklarda boşa akan onlarca ton suyun insanların evindeki musluklardan akmasını sağlasınlar."
 
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
Kaymakam Yalçın, Çayönü ve Hilar Mağaraları'nda incelemede bulundu
Kaymakam Yalçın, Çayönü ve Hilar Mağaraları'nda incelemede bulundu
Ergani ile Hanköy Mahallesi arasında yeni otobüs hattı
Ergani ile Hanköy Mahallesi arasında yeni otobüs hattı