Advert

Sanat Sokağı sessizliğe büründü

Yenişehir ilçesindeki Sanat Sokağındaki kafelerin yıkılmasının ardından sokak eski cazibesini kaybetti.

Sanat Sokağı sessizliğe büründü
Bu içerik 3317 kez okundu.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin trafiğe açma kararı almasından sonra başta gençler olmak üzere vatandaşın buluşma mekanları olan Sanat Sokağındaki kafeler yıkıldı. Bu yıkımın ardından gençlerin uğramaz olduğu sokak, eski yoğunluğunu kaybetti.

Kafeler nedeniyle gece yarısına kadar hareketlilik yaşanan sokakta artık deyim yerindeyse in cin top oynuyor. Müşteri azlığı nedeniyle sıkıntı yaşamaya başlayan esnaftan bazıları işyerlerini satılığa çıkarırken, bazısı ise başka yere taşınmayı planlıyor. iş değiştirmeyi düşünenler ise mekanını kiraya vermeye çalışıyor.

Yıkım kararının ardından sokaktaki iş yerlerinin satış ve kira bedellerinde büyük düşüş oldu. Emlak fiyatlarında yüzde 30 düşüş olduğu kaydedilirken, mülk sahipleri düşüş oranın daha fazla olmasından endişe ediyor.

YIKIM KARARINA TEPKi

Sanat Sokağı'nın kent ile özdeşleştiğini ifade eden vatandaşlar, kafelerin yıkılma kararının doğru olmadığını belirttiler.

Semt sakinlerinden Mahsun Kamuran, kafelerin yıkılmasının yanlış olduğunu dile getirerek, "insanlar, burada nezih bir ortamda oturup, sohbet ediyordu. Diyarbakır için gerekli bir şeydi. Yıkım yerine farklı bir çözüm geliştirilebilirdi" dedi.

Kafelerde çok sayıda kişinin de istihdam edildiğini işaret eden Kamuran, şöyle konuştu: "Burası yeşil alan ve kafe şeklinde düzenlenebilirdi. Diyarbakır'ın başta gelen sorunlarından biri de işsizlik, burada da bir çok kişi garson ve komi olarak istihdam ediliyordu. Mutlaka, bir mağduriyet söz konusu olmuştur. Bunlara farklı alternatif sunmaları gerekiyordu."

Üniversite öğrencisi Ferit Bal ise üniversite öğrencilerinin buluşma yeri olan kafelerin yıkımının ardından sokağın eski canlılığını yitirdiğini söyledi.

Değişikliğin esnafı zor durumda bıraktığına dikkati çeken Recep Deniz ise "Sonuçta buradaki kafeler halkın geçim kaynağıydı. Arkadaşlarım da burada çalışıp, evinin geçimini sağlıyordu. Kafelerin kaldırılması geçinmelerine engel oldu" diye konuştu.

Deniz, kentte sosyal ortam imkanlarının az olduğunu vurgulayarak, kafelerin bu konudaki önemine vurgu yaptı.

 Yıkımın ardından vatandaşların sokağa gelmediğini bu nedenle işlerinde büyük düşüş olduğunu bildiren esnaflar ise belediyenin aldığı kararın sıkıntılara yol açtığını bildirdi.

Cirolarının düşmesi nedeniyle işçileri işten çıkarmak zorunda kaldıklarını ifade eden işletmeciler, "iş yapamadığımız için çalışan personellerimizden bir kısmını işten çıkarmak zorunda kaldık. Bu gidişle kiramızı da ödeyemeyeceğiz.  Sorun çözülmezse bir çok esnaf, ekmek teknesini kaybedecek" şeklinde konuştu.

Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı'nın talebi doğrultusunda Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) 19 Kasım 2014 tarihli oturumda sokağın trafiğe açılmasını kararlaştırmıştı. 

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
Damat dehşeti; 1 ölü, 2 yaralı
Damat dehşeti; 1 ölü, 2 yaralı
Güvercin kavgasında 3 kişi yaralandı
Güvercin kavgasında 3 kişi yaralandı