Advert

Kadına Yönelik Şiddet Bilançosu

Sosyalist Kadın Meclisi (SKM), Ergani'de 2013 yılında kadına yönelik şiddet bilançosunu açıkladı.

Kadına Yönelik Şiddet Bilançosu
Bu içerik 3309 kez okundu.
Ergani Eğitim-Sen ilçe temsilciliği binasında düzenlenen toplantıya, BDP Ergani ilçe Başkanı Cavidan Yaman, BDP Ergani belediye eş başkan adayı Aygün Taşkın'ın yanı sıra çok sayıda kadın katıldı.
Sosyalist Kadın Meclisi, 2013 yılında kadına yönelik şiddet bilançosunu düzenlediği basın toplantısında açıkladı. Kadınlar adına açıklamayı yapan SKM üyesi Sevda Yiğit, kadına yönelik şiddetin bir önceki yıla oranla büyük bir artış gösterdiğini kaydederek, "2013 yılının ilk günlerinde 3 devrimci Kürt kadın Paris'te bir suikast sonucu katledildi. Uluslar arası nitelikteki bu katliam, başta Kürt kadın hareketi olmak üzere emekten, özgürlükten, eşitlikten yana olan bütün kadınlara karşı yapılmış bir katliamdı. 20 Temmuz'da 2. yılını kutlayan Rojava Kadın Devrimini sahiplenen kadınlar Kürdistan başta olmak üzere Türkiye'de Rojava ile dayanışma eylemleri düzenledi. 21 Şubat günü 1980 darbesinde gözaltında kaybedilen Cemil Kırbayır'ın annesi Berfo Ana yaşamını yitirdi. Gezi Direnişi'nde direnişin temel öğesi kadınlar oldu.' Küfürle değil inatla diren' diyen, duvarlardaki küfürlerin yerine şiirler yazan kadınlar direnişin erkek egemen ve cinsiyetçi dilini eşitlikçi bir dile çevirdiler" dedi.
AKP'nin erkek egemen sistemin temsilcisi olduğunu söyleyen Yiğit, AKP'nin kadının adına bile tahammül etmediğini ve 2013 yılını devlet terörü olarak geçirdiklerini kaydetti.
Kadınlar, daha sonra 2013 yılında ay bazında kadına yönelik şiddet bilançosunu açıkladı. 2013 yılında 198 kadının eş, eski eş, baba ve sevgilileri tarafından katledildiği vurgulanan raporda, 14 kadının intihar ettiği, 71 kadın tecavüze uğradığı, 89 kadın ise cinsel ve fiziksel istismara maruz kaldığı belirtildi. Ulusal basından derlenen verilere göre ise, 190 kadın erkekler tarafından katledildi. 110 kadın ise cinsel saldırı sonucunda taciz ve tecavüze uğradı. 63 kadın, pompalı tüfek, silah, bıçak, balta gibi kesici aletlerin yanı sıra, sopa ile dövülerek yaralandı. 
 
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
Diyarbakır'da patlama: 2 kardeşten biri öldü, diğeri yaralandı
Diyarbakır'da patlama: 2 kardeşten biri öldü, diğeri yaralandı
Amedspor duyurdu: Maça gidecek olanların dikkatine
Amedspor duyurdu: Maça gidecek olanların dikkatine