Advert

Yetersiz, ama olumlu!

Ergani'de vatandaşlar Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı "Demokratikleşme Paketi'ni" değerlendirdi. Paketin yetersiz, ancak olumlu olduğunu ifade ettiler.

Yetersiz, ama olumlu!
Bu içerik 3287 kez okundu.

Başbakan Erdoğan canlı yayında demokratikleşme paketini açıklarken, Ergani’de kıraathaneleri ve çay bahçelerini dolduran vatandaşlar televizyon karşısına geçerek büyük bir merakla yapılan açıklamayı izledi. Demokratikleşme paketinin açıklanmasının ardından değerlendirmelerde bulunan vatandaşların bir kısmı pakette Kürtlerin taleplerine yeterince yer verilmediğini öne sürürken, bir kısmı da paketin bölgeye huzur ve barış ortamının sağlanmasına katkı sunmasını diledi. Ergani Haber olarak Başbakan Erdoğan tarafından açıklanan demokratikleşme paketini vatandaşlara ve sivil toplum örgütü temsilcilerine sorduk.

ERGANi PAKETi DEĞERLENDiRDi

            Günler öncesinden kamuoyunun büyük bir merakla beklediği demokratikleşme paketini Başbakan Erdoğan’ın ağzından canlı bir şekilde televizyonlardan takip eden Erganililer, paketin değerlendirmesini Ergani Haber’e yaptılar. Demokratikleşme paketi hakkında sorduğumuz sorulara aldığımız yanıtlar şöyle:

Cavidan Yaman (BDP ilçe Başkanı): “Her kesimin merakla beklediği demokratikleşme paketinin içeriğine baktığımızda, netice olarak tüm Türkiye halkları tarafından hayal kırıklığı yaratmıştır. Özellikle Kürt sorunun çözümüne yönelik kapsamlı adımlar atılmamıştır. Genel itibariyle baktığımızda, ana dilde eğitim talebimizi paralı bir sistem içerisine hapsetmek, sorunu çözmek yerine soruna yeni bir boyut kazandırmıştır. Sadece parası olana ana dilde eğitim hakkı vermek başlı başına ayrımcılıktır. Bunun yanında seçim barajı konusunda somut neticeye ulaşmak yerine karmaşık bir süreç başlatılarak hükümet zaman kazanmaya çalışmaktadır. Siyasi tutsaklar için af beklentimiz ve Kürt sorununun çözümüne yönelik kapsamlı düzenlemeler yapılmayana kadar atılacak adımları yetersiz olarak görüyoruz.”

Nihat Ayata (Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Üyesi): “Bu demokratikleşme paketi mevcut barış sürecinin durdurulması olmamalı süreç devam etmelidir diye düşünüyorum. Barış sürecinin başlamasıyla insanlarda olan değişim aşikârdır. insanların görüşleri ciddi manada değişmiştir. Demokratik zeminlerde çözümler daha da ilericiliğin göstergesidir. Halkımız özgür yaşam ve birlikteliğin olması adına, demokratik platformlarda insani hakların savunmasında bütünlüğü esas alarak mücadelesini bundan sonra daha da fazla yapmalıdır. iktidarın demokratikleşme paketinde sevindirici yönleri var elbette, kişilik hakları, seçim barajı ve hazine yardımı, köylerin isim değişikliği, farklı dillerde eğitim tabi bunlar olumlu şeyler, ancak demokratik hak ve özgürlükler daha da genişletilebilirdi. Umarım devamlılığı kısa zaman diliminde devam eder. Süreç neyi gösterecek birlikte göreceğiz.”

Bedri Karaoğlan (BDP Belediye Meclis Üyesi): “Günlerdir kamuoyunu meşgul eden demokratikleşme paketi, kamuoyunu çok büyük beklentiler içine sokmuştu. Gelinen noktada açıklanan paketin içeriğini değerlendirdiğimizde, Türkiye’nin demokratikleşmesi ve Kürt sorununun çözümüne yönelik umut verici adımlar göremedik. Dil ver Kültürel haklar anlamında tatmin edici gelişmeler olmadı. Alfabedeki bazı harflerin kullanılması ve özel okullarda ana dilde eğitim yapılabilmesine olanak sağlanması, var olan sorunu tam olarak çözemiyor ve dar bir alana hapsediyor. Dolaysıyla bu paket bana göre, kamuoyunu aldatmaya yönelik ve yüzeysel bir siyasi seçim manevrasından ibarettir.”

M.Şah Özgül (Esnaf): “Açıklanan pakette Kürtlerin beklentisini karşılayan herhangi bir şey bulamadık. Pakette, barış sürecini kalıcı bir barış haline getirebilecek herhangi bir maddenin bulunmayışı Kürtler açısından değerlendirildiğinde oyalamadan başka bir şey değildir. Ancak genel anlamda baktığımızda, Türkiye’nin demokratikleşmesi açısından, andımız uygulamasının kaldırılması ve etnik ayrımcılığa ceza uygulamasını olumlu gelişmeler olarak görüyorum.”

Osman Bülent Güzel (Çiftçi): “Demokratikleşme paketi konusunda bölge öyle bir havaya sokuldu ki, sanki 30 yıllık savaşın finaline gelinecekmiş gibi bir beklenti içerisine girdi. içeriğe baktığımızda, Kürt sorununun çözümüne yönelik kapsamlı adımlar atılmadığını gördük. Dolaysıyla hayal kırıklığı yaşadık. Olumlu gördüğümüz bazı adımlarlara gelince, andımız uygulamasının kaldırılması, yıllardır bu ülkede etnik kimliği farklı çocuklara her sabah yemin ettirilerek zulüm yapılıyordu. Bu zulmün kaldırılması en azından olumlu bir gelişmedir. Daha kapsamlı ve toplum her kemsini kapsayacak adımların atılmasını bekliyoruz”

Bülent Taner (Kuyumcular Odası Başkanı):

Öncelikle Başbakanın paketi açıklamadan önce bir hususun altını çizmesi önemlidir. Başbakan’ın: “Bu paket Türkiye’deki tüm sorunları temizleyecek değildir. Ancak bu paket bugün için bir başlangıç olacaktır” demesi önemlidir. Belli ki hükümette demokratikleşme paketini eksik görüyor. Mesela Alevi inancına ve toplumuna dönük daha ciddi uygulamalara kapı aralanabilirdi. Yine anadilde eğitim konusunda bir iki basamak daha ileri gidilerek tatmin edici reformlara yapılabilirdi. Meseleye bir bütün olarak baktığımızda paketin Türkiye'ye getirisi olumlu olacaktır. Geçmiş yıllarda Türkiye'de o kadar çok şey yitirildi ki şimdi bunların telafisi gördüğümüz gibi adım adım azar azar oluyor. Düşünün evimizde, ofisimizde kullandığımız bilgisayarın klavyesinde bulunan w, q ve x harfleri günlük hayatımızda kullanmamız halinde suç sayılıyordu ve ne acıdır ki bu harflerin özgürlüğüne kavuşması bile ancak bir paketle sağlanmış oldu. Harflerin bile özgürce kullanılmadığı bir ortamda bireyin ve toplumun gelişmesi mümkün değildir. Kamuoyunun beklentilerini tastamam karşılayan bir paketten söz etmek mümkün olmasa da ileriye dönük atılacak adımların önünün açılması ya da açık tutulması önemlidir. Geçmiş yıllarda adalet, özgürlük, temel hak ve insan hakları, örgütlenme özgürlüğü gibi kepçeyle alınan hakların, şimdi kaşıkla verilmesi kamuoyu vicdanını rahatlatmıyor. Halkların ve Türkiye’nin yararına yapılacak işlerin biran önce yapılması gerekir. Zamana yayarak, güncel politik gelişmelere bakılarak Türkiye'nin acil sorunları, ihtiyaçları ve demokratikleşmesi ertelenemez. Paketin özelikle sürecin ruhuna denk bir çizgide olması gerekirdi. Tüm toplumun beklentisi barıştır, barış çabalarıdır, barışa hizmet edecek projelerdir. Demokratikleşme paketinden de beklenti barıştır. Paketin içeriği önümüzdeki süreçte daha da zenginleştirilmeli ve temel sorunların kökten çözülmesine katkı sunacak nitelikte bir anlayış sergilenmelidir.”

 

 

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
Aziz Yıldırım Amedspor’a destek verecek mi?
Aziz Yıldırım Amedspor’a destek verecek mi?
 Kaybolan genç çobanın cenazesine ulaşıldı
Kaybolan genç çobanın cenazesine ulaşıldı