Advert

AFAD 'doğal afet bölgesi' saydığı köyü unuttu

Silvan'da merkeze bağlı Başke (Altın Kuyu) köyünde daha önce 20 evin Silvan Barajı'nın altında kaldığı köy sakinleri, bu kez de olası kaya kopmaları nedeniyle büyük risk altında. AFAD'ın köyü 1997-2004-2011 yıllarında hazırladığı raporlar ile çœDoğal Afet

AFAD 'doğal afet bölgesi' saydığı köyü unuttu
Bu içerik 3379 kez okundu.

DiYARBAKIR'ın Silvan ilçesine bağlı olup Silvan Barajı nedeniyle 40 hanesinden 20′si su altında kalan Altın Kuyu (Başke) köyünde, suyun yutamadığı 20 hane ise bu kez kurulduğu dağlık alanda kaya kopması riski ile karşı karşıya. Bir facianın henüz yaşanmadığı Altın Kuyu köyünde 1997-2004 ve 2011 yıllarında ayrı ayrı raporlar tutan AFAD'ın kötü “Doğal Afet Bölgesi” olarak tanımlamasın rağmen, her an yaşanabilecek bir facia olasılığı ile ilgili bu zaman kadar herhangi bir tedbir almadığı ortaya çıktı.

Büyük kaya kültelerinin altında hayatlarını “risk” altında sürdüren köy sakinlerinden Naim Turan, yıllardır baraj yapımı ve yol çalışmalarında dinamit kullanımından kaynaklı kayalarda çatlamalara neden olduğunu söyledi. Köylerinin büyük bir risk altında olduğunu ve en son birkaç gün önce kopan bir kaya nedeniyle bir yurttaşın ölüm tehlikesi atlattığını ifade eden Turan, “Her an bir kayanın düşebileceği korkusuyla yatamıyoruz. Köyümüz fay hattı üzerinde yer alıyor. En küçük bir sallantıda çatlamış kayalar üzerimize yağacak. Bugüne kadar kayaların kaymamasına hayret ediyoruz” dedi.

'Kaya koptuktan sonra gelmeyin!'

1997-2004-2011 yıllarında il Afet ve Acil Durum Müdürlüğü'ne bağlı ekiplerin köylerine gelerek raporlar hazırladığını söyleyen Turan, tutulan raporların dışında kendilerine ne bir uyarı, ne de bir öneride bulunulduğunu dile getirdi. Kayalık alanın altında evi olan bir diğer yurttaş Necla Turan ise, patlatılan dinamitler nedeniyle kayalıkların dışında evlerinde de çatlaklar meydana geldiğini belirtti. Turan, “Çatlakların oluştuğu bir ev ve kayanının altında yaşamak çok zordur. Çocuklarımla birlikte kayaların altında yaşamaktan çok korkuyoruz. Yetkilere sesleniyorum; Bir an önce bu evi altında kalmadan bize bir çare bulun. Daha geçen gün kayadan kopan bir taş komşumuzun su deposuna düştü” diye belirtti.

AFAD yetkililerine seslenen Turan, son olarak şu taleplerde bulundu: “Bize köyün merasından ev tahsis edin. Hayatımız burada büyük risk altında. Yarın bir gün bu kayaların altında kaldığımızda gelip bize hasar tespiti yapıp yardım etmesinler.”

 

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
Diyarbakır'da patlama: 2 kardeşten biri öldü, diğeri yaralandı
Diyarbakır'da patlama: 2 kardeşten biri öldü, diğeri yaralandı
Amedspor duyurdu: Maça gidecek olanların dikkatine
Amedspor duyurdu: Maça gidecek olanların dikkatine