Advert

YARGITAY'DAN LiMAK'A TOKAT GiBi CEVAP

Limak Ergani A‡imento Fabrikası tarafından Ergani Haber Gazetesi aleyhine açılan tazminat davasında, Limak'a Yargıtay 4. Hukuk Dairesinden TOKAT gibi cevap geldi.

YARGITAY'DAN LiMAK'A TOKAT GiBi CEVAP
Bu içerik 4191 kez okundu.
Murat BABACAN
Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, Limak Ergani Çimento Fabrikasının Ergani Haber Gazetesi aleyhine 22.05.2012 tarihinde Ergani Asliye Hukuk Mahkemesine açtığı tazminat davasında, yerel mahkemenin gazetemiz aleyhine verdiği kararı bozdu. 03.06.2011 tarihinde Ergani Haber Gazetesinde yayımlanan, "Sömürüye isyan" ve "Cefası Bize Sefası Size" başlıklı haberin ardından Limak Ergani Çimento Fabrikası tarafından gazetemiz aleyhine açılan 10 bin liralık manevi tazminat davasında temyize giden gazetemizi haklı bulan Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, Limak Ergani Çimento Fabrikasına TOKAT gibi cevap verdi.
 Ergani Haber'de yayımlanan söz konusu haber sonrasında, Limak Ergani Çimento Fabrikasının, gazetemiz hakkında; asılsız, abartılı ve suçlayıcı iddialarla, şirketin ticari itibarının zedelendiği iddiasıyla Ergani Asliye Hukuk Mahkemesine açtığı tazminat davasında, yerel mahkemenin gazetemiz aleyhine verdiği kararı bozan Yargıtay 4. Hukuk Dairesi şu ifadelere yer verdi: "Basın özgürlüğü, Anayasa'nın 28. Maddesi ile 5187 sayılı Basın Yasasının 1. ve 3. Maddelerinde düzenlenmiştir. Bu düzenlemelerde, basının özgürce yayın yapmasının güvence altına alındığı görülmektedir. Basına sağlanan güvencenin amacı, toplumun sağlıklı, mutlu ve güvenlik içinde yaşayabilmesini gerçekleştirmektir. Bu durum da halkın dünyada ve özellikle içinde yaşadığı toplumda meydana gelen ve toplumu ilgilendiren konularda bilgi sahibi olması ile olanaklıdır. Basın, olayları izleme, araştırma, değerlendirme, yayma ve böylece kişileri bilgilendirme, öğretme, aydınlatma ve yönlendirmede yetkili ve aynı zamanda sorumludur. Basının bu nedenle ayrı bir konumu bulunmaktadır. Bunun içindir ki, bu tür davaların çözüme kavuşturulmasında ayrı ölçütlerin koşul olarak aranması, genel durumlardaki hukuka aykırılık eden eylemlerin değerlendirilmesinden farklı bir yöntemin izlenmesi gerekmektedir. Basın dışı bir olaydaki davranış biçiminin hukuka aykırılık oluşturduğunun kabul edildiği durumlarda, basın yoluyla yapılan bir yayındaki olay hukuka aykırılık oluşturmayabilir. Davaya konu olan haberde; davacı şirkete ait çimento fabrikası önünde 03.06.2011 tarihinde, bu fabrikaya yük taşıyan bir kısım kamyon şoförleriyle bayiinin eylem yapması üzerine, davalı muhabir tarafından bu eylemde röportaj yapılan kişilerin beyanlarının haber olarak sunulduğu, haberde, "Sömürüye isyan", "Cefasını Biz Çekiyoruz, Sefasını Onlar Sürüyor" ve "Yandaşa Peşkeş" alt başlıklarına yer verilerek davacı şirketin uygulamaları eleştirilmiştir. Okuyucunun ilgisini arttırmak amacıyla, habercilik tekniğine uygun olarak, özle biçim arasındaki denge korunarak kullanılan çarpıcı başlık kişilik haklarına saldırı oluşturmaz. Dava konusu haberde kullanılan başlık haberin içeriği ile birlikte bir bütün olarak değerlendirildiğinde; özle biçim arasındaki dengenin korunduğu, eylemde röportaj yapılan kişilerin beyanlarına dayanılarak yayımlanan haberin görünür gerçekliğe uygun olduğu, hukuka aykırılık unsurunun gerçekleşmediği ve davacının kişilik haklarına saldırı oluşturmadığı sonucuna varılmaktadır. Mahkemece açıklanan olgular gözetilerek, istemin tümden reddedilmesi gerekirken, yerinde olmayan yazılı gerekçeyle, davalının bir miktar manevi tazminat ile sorumlu tutulmuş olması usul ve yasaya uygun düşmediğinden kararın bozulması gerekmiştir" denildi.
 
 
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
Aziz Yıldırım Amedspor’a destek verecek mi?
Aziz Yıldırım Amedspor’a destek verecek mi?
 Kaybolan genç çobanın cenazesine ulaşıldı
Kaybolan genç çobanın cenazesine ulaşıldı