Advert

Diyarbakırlı gazeteciler izmirç™de barışı konuştu

Diyarbakırç™da görev yapan ulusal gazetelerin temsilcileri ve yerel gazete sahiplerinden oluşan 26 gazeteci, Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğüç™nün, organizasyonuyla izmirç™e gelerek çeşitli temaslarda bulundu. Büyükşehir Belediyesi, izmir Valisi

Diyarbakırlı gazeteciler izmirç™de barışı konuştu
Bu içerik 3380 kez okundu.

 

Diyarbakır ve izmir’in birbirine benzediğini, iki şehrin de politik kimliğiyle öne çıktığını belirten gazeteciler, süreçle ilgili olarak kendilerinin izmir’e gelmesindense izmirli gazetecilerin Diyarbakır’a gelmesinin ve iki günle sınırlı olmayan, serbest gündemli, halkla bir araya gelinebilecek organizasyonların daha etkili olacağını dile getirildi.

Gazeteci Aziz Üstegün de gazetemize şunları anlattı: “izmirli bir baba benim oğlum askere gittiğinde başına ne gelecek diye düşünmesin, oğlu dağa çıkanlar da aynı korkuları yaşamasın. Öncelikle güven lazım. izmir’dekiler bu sorunu daha çok yaşıyor gibi. Hakkı gasp edilmiş insanlar var bunun görülmesi lazım. Hâlâ 25-30 yıl önce devlet görevlileri tarafından evlerinden alınıp götürülen ve bir daha haber alınmayan insanlar var. Bu şekilde götürülen babasının, amcasının, ağabeyinin akıbetini bilmeyenler var.”

 

‘SÜREÇ iZMiR’DE DESTEK GÖRÜYOR’

39 yıldır bölgede gazetecilik yapan AA’nın bölgedeki illerinde temsilcilik yapan ve emekli olduktan sonra Çermik isimli gazeteyi çıkaran Bülent Boztepe de, izmir’e geldiğinde ilk gözleminin AKP iktidarının hizmet bakımından şehre yönelik ayrımcı uygulamalarının olduğunu dile getirdi. Diyarbakır’da da aynı şeyin geçerli olduğunu belirten Boztepe, sürece dair, “insanların kanı akmamalı. izmir’de barış sürecinin büyük destek gördüğünü gözlemledim. Anketlere katılmıyorum. Ayrımcı değil bütünleştiriciyiz” dedi.

 

YENi ASIR’DAN KÜRTÇE BAŞLIK

Bu arada Diyarbakırlı gazetecilerin talebi üzerine Yeni Asır gazetesi “Hûn bi xêr hatin izmir ê” başlığıyla gazetecilerin kente gelişini haberleştirdi.

Gazetecilerin Yeni Asır gazetesini ziyaretleri sırasında gazete talep üzerine Kürtçe başlıkla kente gelen gazetecilerin haberini yaparak şu bilgilere yer verdi: “Diyarbakırlı 26 gazetecinin Yeni Asır’ı ziyaretinde çözüm süreci doğrultusunda değerlendirmelerde bulunuldu. Ziyaretimizle ilgili olarak yarın Yeni Asır’da Kürtçe Hûn bi xêr hatin izmirê (izmir'e hoş geldiniz) dersiniz’ dediler. Biz de seve seve kabul ettik.”

 

‘MEDYA SÜRECE KATKI SUNMALI’

Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mehmet Veysi ipek ve heyetteki gazeteciler izmir izlenimlerini gazetemize anlattı. ipek, iki ay önce Diyarbakır’da faaliyet yürüten 100 kurum temsilcisi ile Kürtçe Hamlet oyunu ile birlikte izmir’e gelmişti. Büyükşehir Belediyesi’nde CHP’li Başkan Vekili ile görüştüklerini belirten ipek, “CHP’nin genel tutumuna rağmen sürece inanılmaz derecede destek verdiklerini söylediler” dedi. ipek, medyanın süreç başlamadan önceki yayınları ile ilgili, “Belki de biraz bizim ulusal medyanın kabahati. Yalnızca sorunlu yönlerini, reyting alan bölümleri görmeyi yeğledi. Sorunun kaynağına inmedi. Şimdi ise medya sürece katkı sunmaya başladı. izmir medyasının da farklı düşünmediğini gördük” diyerek çatışmalarda medyanın olumsuz tutumuna dikkat çekti. ipek, Kürt sorununun ve yarattığı alt sorunların bir an önce giderilmesi gerektiğini belirtirken, “Bu demokratikleşmeyle olacak. inancım tam. Hükümet bu konuda ciddi adımlar atıyor diye düşünüyorum” dedi. Bölgede 101 BDP’li belediye olduğunu ve zaten yönetim tarzlarını

uyguladıklarını belirten ipek, “Silahlar aradan çıktıktan sonra bu işin tartışma, konuşma kültürüyle aşılacağını düşünüyorum. Çok ciddi olmamakla birlikte bazen sürece dair tıkanmışlık görüntüleri olabiliyor. Zaman zaman bunlar olacaktır. Halka rağmen bir daha problemin büyüyemeyeceğini düşünüyorum. Kim masadan kalkarsa ya da kim sorun yaratırsa halk buna cevabı sandıkta verecektir. Yükü daha ağır olacaktır” dedi.

'Doğru yönetmek gerekir'

'Doğru yönetmek gerekir' Gazetemizin Genel Yayın Yönetmeni Esat Taştekin, "Kaygıları çok yadırgamamak lazım. Hem akil insanlar grubunun hem de gazetecilerin görevi, bu kaygıları kaşımak değil, gidermeye çalışmaktır. Çözüme yönelik akil insanlar geldiğinde, insanların akıllarındaki sorun neyse, bunları anlatmalı. Bilmediği bir şeyle ilgili başka türlü yönlendirilmiş de olabilir. Ancak bu süreci doğru yönetmek gerekir. Burada hepimize çok büyük görev düşüyor. Bu süreci de doğru atlatacağımızı düşünüyorum" diye konuştu.

'Güneydoğu'da destek yüzde 100'

'Güneydoğu'da destek yüzde 100' Diyarbakırlı gazeteciler Yeni Asır'ın ardından izmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Sırrı Aydoğan ile Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) Genel Başkanı ve izmir Gazeteciler Cemiyeti (iGC) Başkanı Atilla Sertel'i de ziyaret etti. Ziyarette BYEGM izmir il Müdürü Deniz Dev, BYEGM Diyarbakır il Müdürü Melik Akaslan, Türkiye Gazeteciler Sendikası izmir Şube Başkanı Halil Hüner de hazır bulundu. iGC Başkanı Sertel, Diyarbakırlı meslektaşlarını Cemiyet çatısı altında ağırlamaktan mutluluk duyduklarını söyledi. ipek de Güneydoğu'da barışa inananların oranının yüzde 100 olduğunu belirterek, "Bu süreç çok doğru ve hızlı bir şekilde sürmeli" diye konuştu.

Heyetteki gazeteciler ve kurumları

Heyetteki gazeteciler ve kurumları Melik Akaslan (Basın Yayın il Müdürü), Mehmet Veysi ipek (Aj. Habertürk-Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı), Mekin Çelebi(Bismil Haber), Aziz M. istegün (CHA), Behçet Güngör (AA), Gurbet Gökçe (DHA), Bilal Akyıldırım(TRT 6 Şeş), Metin Çöteli (TRT 6 Şeş), Abdulkadir Baran Çimen (G.Doğu Expres), Mahmut Oral (Cumhuriyet), Ramazan Özden (G.Doğu Güncel), Ö. Serdar Çimen (Diyarbakır Olay), Mesut Fiğançicek (Yenigün), Ahmet Beşenk (Diyarbakır Haber), Hüseyin Çiçekçi (Öz Diyarbakır), ibrahim Evirgen (Yeni Yurt), Sadık Kaplan (Mücadele), Bülent Boztepe (Çermik), ihsan Yılmaz (Silvan Malabadi), M. ilhami Ünal (Hani Yeni Haber), Şerafettin Okumuş (Ergani), Esat Taştekin (Ergani Haber), Mehmet Dalgıç (Can TV), Taner Özbay (Kanal 21 TV), Fırat Avcıl (Söz TV), Faruk Yarış (Amed TV).

Hun bi xer hatin izmir e

Hun bi xer hatin izmir e Diyarbakırlı 26 gazetecinin Yeni Asır'ı ziyeretinde çözüm süreci doğrultusunda değelendirmelerde bulunuldu. Konuklar, "118 yıllık Yeni Asır'ı ziyaret etmenin kıvancını yaşıyoruz. Ziyaretimizle ilgili olarak yarın Yeni Asır'da Kürtçe 'Hun bi xer hatin izmir e' (izmir'e hoşgeldiniz) dersiniz" dediler. Biz de seve seve kabul ettik.

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
GGC’den 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü mesajı
GGC’den 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü mesajı
Aziz Yıldırım Amedspor’a destek verecek mi?
Aziz Yıldırım Amedspor’a destek verecek mi?