Advert

Banka soyguncularına rekor ceza

Diyarbakır'da kurulan Kürdistan islami Devrim Hareketi (KiDH)'ne üye olma ve örgüt adına banka soymakla suçlanan 10 sanığın yargılandığı dava karara bağlandı.

Banka soyguncularına rekor ceza
Bu içerik 4048 kez okundu.

Diyarbakır'da kurulan Kürdistan islami Devrim Hareketi (KiDH)'ne üye olma ve örgüt adına banka soymakla suçlanan 10 sanığın yargılandığı dava karara bağlandı. Mahkeme heyeti sanıklardan 7'sini müebbet hapis cezasına 3'ünü ise 3 – 9 yıl arası değişen hapis cezasına çarptırdı.

Diyarbakır'da 13 Ekim 2009'da Bağlar ilçesi Hatboyu Caddesi üzerinde bulunan bir bankayı soyarak, 57 bin TL'yi alan kişiler hem KiDH üyesi ve hem de üye oldukları örgüte gelir sağlamak amacıyla banka soymak suçundan yargılanıyor. 10 sanıkla ilgili davanın karar duruşması Diyarbakır 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Mahkemenin dana önce verdiği kararın Yargıtay tarafından bozulması nedeniyle tekrar karar duruşması yapıldı. Yargıtay ilamında, adı geçen sanıkların belirtilen örgüte üye olup olmadıklarına ilişkin sübut delillerin yeterince tartışılıp değerlendirilmesini belirtti. Bunun üzerine tekrar yapılan karar duruşmasına tutuklu sanıklar Muhammet Aslan, Mustafa Hocaoğlu, irfan Yıldız, Mehmet Şirin Aslan, Bayram Güney, Bayram Bulduk ve Bayram Kılıç ile avukatları katıldı. Tutuksuz yargılanan sanıklar ise katılmadı. Savcı daha önce verdiği ayrıntılı mütalaasını tekrar ederek sanıkların 'Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmak' ve 'nitelikli yağma' suçlarından cezalandırılmasını talep etti.

Sanıklardan Bayram Kılıç'ın avukatı Emrullah Yıldırım, müvekkilinin örgütle bağlantısı olmadığı gibi banka soygunu olayından da haberinin olmadığını söyledi.

Yıldırım, "Dosyanın diğer sanıkları müvekkilimden hastalarının olduğunu ve arabaya ihtiyaçlarını olduğunu belirterek yardım istemişlerdir. Müvekkilim de babasına ait aracı sanıklara vermiştir. Olaydan sonra müvekkilim örgüt üyesi ve banka soygununa yardım etme suçundan tutuklandı. Ortada hiçbir somut delil ve belge yokken tamamen masum olan müvekkilimin beraat etmesi gerekiyor." dedi.

Sanık avukatlarından Şehla Özkan iddia makamının esas hakkındaki mütalaasına katılmadıklarını belirterek, eylemin terör örgütü ile ilgili olduğuna dair dosyada aleyhe delil bulunmadığını söyledi. Avukat Sahabattin Acar ise iddia makamının müvekkilin cezalandırılması ve tutukluluk halinin devamı yönündeki görüşüne katılmadığını belirtti.

Sanık avukatlarından Siraç Yıldız ise örgüt üyeliği yönünden müvekkillerin beraatına, nitelikle yağma suçu yönünden ise mahkemenizce görevsizlik kararı verilmesini ve bu aşamada tutuklulukta geçirdiği süre dikkate alınarak hükümle birlikte tahliyesine karar verilmesini talep etti.

Mahkeme avukatların savunmasından sanıklara tek tek son sözlerini sordu. Sanıklar daha önceki beyanlarını tekrar ederek, örgüt üyeliği suçundan beraatlarını, yağma suçundan dolayı ise tutuklulukta geçirdiği süre nazara alınarak tahliyelerini istedi.

Mahkeme heyeti duruşmaya kısa bir ara verdikten sonra kararını açıkladı. Sanıklardan Bayram Bulduk, Bayram Güney, Mustafa Hocaoğlu, irfan Yıldız, Mehmet Şirin, Muhammet Aslan, Bayram Kılıç'ı 'Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmak' suçundan müebbet hapse çarptırdı. Sanıklardan Mehmet Hocaoğlu, Yahya Aybar ise örgüte yardım ve yataklık etme suçundan 7 yıl 6'şar al hapis cezasını çarptırıldı. Mahkeme heyeti sanıkları banka soydukları için ise 'nitelikli yağma' suçundan cezalandırdı. Sanıklardan Bayram Bulduk, Bayram Güney Mustafa Hocaoğlu ve irfan Yıldız 9'ar yıl, Mehmet Şirin ve Muhammet Aslan 11 yıl 3'er ay, Bayram Kılıç 5 yıl 7 ay hapis cezasına çarptırdı.

 

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
Aziz Yıldırım Amedspor’a destek verecek mi?
Aziz Yıldırım Amedspor’a destek verecek mi?
 Kaybolan genç çobanın cenazesine ulaşıldı
Kaybolan genç çobanın cenazesine ulaşıldı