Advert

Erken yaşta evliliğe savaş açtı

Zorla evlendirilmek istenin 2 kızı daha önce kurtaran Dicle Kaymakamı A‡ağlayan Kaya, 12-16 yaş arası 6 kızı daha çocuk gelin olmaktan kurtardı.

Erken yaşta evliliğe savaş açtı
Bu içerik 3467 kez okundu.

 

Diyarbakır'ın Dicle Kaymakamı Çağlayan Kaya'nın çalışmaları sayesinde zorla evlendirilmek istenen 12-16 yaş arasındaki 8 kız çocuğu, aileleri ikna edilerek okula kazandırıldı. Kurtarılan kız çocuklarından birinin ablasının ölmesi nedeniyle, ‘yeğenlerine annelik yapar’ düşüncesi ile eniştesi, başka bir kız çocuğunun da 35 yaşındaki amcasının oğlu ile evlendirilmek istendiği öğrenildi.

Dicle ilçesine gönüllü olarak gelen Kaymakam Çağlayan Kaya, aileleri tarafından zorla evlendirilmek istenen 12-16 yaş arasındaki 8 kız çocuğunu evlenmekten kurtararak, ailelerini okumaları konusunda ikna etmesiyle ilgili düzenlediği basın toplantısında, ilçede özellikle kız çocuklarının okula kazandırılması için yoğun çalıştıklarını söyledi. Bu konuda aldıkları bütün duyumları değerlendirdiklerini ifade eden Kaya, ailenin zorlaması ve çevre baskısı nedeniyle 18 yaş altındaki 12-16 yaş aralığında olan 8 kız çocuğunun ailelerinin ikna edilerek evlendirilmekten vazgeçirildiğini söyledi.

Aileler ikna edildi, okula gidecekler

Kaya, kız çocuklarının aileleri ikna edilerek okula kazandırıldığını ifade ederek, şöyle konuştu:

''Bazı aileler direnç gösterdi. Bu nedenle ikna edilemeyen bir aileden kız çocuğu alınarak yetiştirme yurduna yerleştirildi. Daha sonra aile ikna olunca kız çocuğu tekrar ailesine verildi. Aile ve kız çocuklarının takibini yapıyoruz. Bir insan deyip geçmemek lazım. Bir kız çocuğu bizim için çok önemli. Kız çocuklarının okula kazandırılmasını çok önemsiyoruz. Telefon numaramı gezdiğimiz bütün köylerde vatandaşlara veriyorum. Bunun için bir telefon numarasını temin ettik. Gelen bütün ihbarlarla tek tek ilgileniyorum. Vatandaşlarımızın yanlış ve karanlık yollara sapmaması, kız çocuklarını eğitime alarak devletine faydalı hale getirmek çok önemli. Diyarbakır'ın şartları sıkıntılı. Terör belasının olması ve ekonomik imkansızlıklar içerisinde olan birçok ailemizin olması, buradaki insanlarımızı hayata bakışını biraz daha ümitsiz kılabiliyor. Göreve başladıktan sonra vatandaşlarımızın yüzünde biraz olsun mutluluk vesilesi olabilmek, onları memnun edebilmek adına çeşitli çalışmalar yaptık.''

‘Yeğenlerine annelik yapar’

Bu arada, kurtarılan kız çocuklarından birinin, ablasının vefat etmesi üzerine yeğenlerine annelik yapar düşüncesiyle eniştesi ile, başka bir kız çocuğunun da 35 yaşında olan amcasının oğlu ile evlendirilmek istendiği, ancak ailesinin ikna edilmesi sonucu okula kazandırıldığı öğrenildi.

Kız çocuklarının okula kazandırılması ile ilgili ailelerin zorluk çıkarıp çıkarmadığına ilişkin olarak da Kaya, ''isterse zorluk çıkarsın. Bir kız veya erkek çocuğunun hayatı burada önemliyse benim için gerisi teferruattır. Konuşarak ikna olmuyorsa, yasaların bize verdiği yetkiler vardır. Bu yetkileri kullandık. Hatta biraz ileriye götürdük. Bununla ilgili vatandaşımızın yüzde 80-90 devletimizle bir işleri oluyor. Bizde bu konuda gerekli tavrımızı gösterdik. Bu da caydırıcı oldu'' dedi.

 

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
Diyarbakır’da otobüsün çarptığı kadın hayatını kaybetti
Diyarbakır’da otobüsün çarptığı kadın hayatını kaybetti
Amedspor’da beklenen imza atıldı
Amedspor’da beklenen imza atıldı