Advert

105 yaşındaki Şahi ninenin 415 torunu var

Diyarbakır'da resmi kayıtlarda Atatürk'ün Samsun'a çıktığı 1919'da doğan Şahi Tayurak, 3 evliliğinden 8 çocuk; 415 torunu oldu. ikinci evliliğinden sonra nüfus cüzdanı çıkardığını söyleyen yaşlı kadın gerçek yaşının 105'in üzerinde olduğunu söylüyor.

105 yaşındaki Şahi ninenin 415 torunu var
Bu içerik 4072 kez okundu.

Diyarbakır'ın Silvan ilçesine bağlı Gündüz Köyü'nde dünyaya gelen Şahi Tayurak ilk evliliğini 1. Dünya savaşından önce yaptı. Evliliğinden 2 çocuğu olan Tayurak eşinin ölümünün ardında Yusuf Tayurak ile evlendi. Resmi kayıtlarda 1 Temmuz 1919 doğumlu olarak geçen Şahi Tayurak, ikinci evliliğinde 3'ü erkek, 2 kız doğurdu. ikinci eşinin vefatından 4 yıl sonra bu kez Şükrü Oruç ile imam nikahlı evlenen ve bu birliktelikte doğan oğlu Emin ile eşi Şükrü'nün arka arka ölümüyle yalnız kalan yaşlı kadın soluğu en küçük oğlu Cemal Tayurak (56) yanında aldı.

20 YIL GÖRMEDi

Bölgede yaşanan şiddetli çatışmalardan ötürü 1990'ların başından köyden kente zorunlu göç etmek zorunda kalan Tayurak ailesi Diyarbakır'ın Sur ilçesine bağlı Alipaşa Mahallesine yerleşti. Yaşadığı üzüntü nedeniyle göz fonksiyonlarını kaybeden Şahi Tayurak 20 yıl boyunca gözleri görmedi. Yapılan ameliyat ile sol gözüne kavuşan yaşlı kadın gerçek yaşının 93 değil 105'in üzerinde olduğunu söylüyor.3 Evliliğinden doğurduğu 8 çocuğunun 3'ünün öldüğünü hayatta olan en büyük oğlu Bedri'nin 87 yaşında olduğunu söyleyen Şahi nine, 415 torunu olduğunu ifade etti.

UZUN YAŞAMA SIRRI

Birinci dünya savaşından sonra yaşanan kıtlığı bu gün gibi hatırladığını söyleyen Şahi Tayurak, uzun yaşama sırrını düzenli uykuya bağlıyor. Şahi nine uzun yaşamak isteyenlere şu öneride bulundu: "Sabahları 1 tek rafadana yumurta yiyin, öğlen köy yoğurdu- salata, ikindi vakti 5 adet badem, akşam yağsız yemek veya taze meyve tercih edin."

Annesinin gerçek yaşının ancak kemik yaşı tespiti ile ortaya çıkacağını söyleyen 11 çocuk babası ve 22 torun sahibi Cemal Tayurak (56), annesinin Türkiye'nin en yaşlı kadınlarından biri olduğunu öne sürdü. Annesini hiçbir sağlık sorunu olmadığını vurgulayan Tayurak: "Annem son 20 yıl dışında tüm yaşamını köyde geçirdiği için organik gıdalar ile beslenmiş. Göz problemi dışında bu güne kadar doktora gitmiş değil, vücut fonksiyonları yerinde. Çocuklarını, gelinlerini ve damatlarını tanıyor ancak 415 torunundan ancak 50'sini hatırlıyor "dedi.

 

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
 Kaybolan genç çobanın cenazesine ulaşıldı
Kaybolan genç çobanın cenazesine ulaşıldı
Ehliyette yeni dönem: Testi geçemeyen trafiğe çıkamayacak
Ehliyette yeni dönem: Testi geçemeyen trafiğe çıkamayacak