Advert

Halepçe'ye kimyasal saldırının üzerinden 33 yıl geçti

Halepçe'ye kimyasal saldırının üzerinden 33 yıl geçti
Bu içerik 8639 kez okundu.

Irak'ın Halepçe kentinde 16 Mart 1988'de devrik lider Saddam Hüseyin tarafından düzenlenen kimyasal saldırının üzerinden 33 yıl geçmesine rağmen yaşanan insanlık dramı hafızalarda kalmaya devam ediyor.

Halepçe Katliamı, 33 yıl önce 16 Mart 1988 tarihinde, Saddam’ın emperyalist güçleri arkasına alarak kimyasal ve biyolojik bombalarla Halepçe’de gerçekleştirdiği katliamın adıdır. 1968 yılında Irak’ta Baas rejimi ile iktidara gelen Saddam Hüseyin, Müslüman Kürt halkına asimilasyon politikası başlatarak Kürtleri, zorunlu göçe tabi tuttu. Kürtleri; Arap toplumunda yerleştirip asimile etmeye çalıştı, direnen Kürtleri ise katletti. Saddam, 1986 yılında Kürt halkına karşı Enfal Operasyonunu başlatarak büyük katliamlar gerçekleştirdi.

“Anne elma kokusu geliyor”

Halepçe halkı, atılan zehirli kimyasal ve biyolojik gazlara maruz kaldı. Yapılan bombardımanda ortalığa keskin bir elma kokusu yayıldı. Çocuklar kokuyu soludu. Çocukların son sözleri ise “Anne elma kokusu geliyor” oldu.
Halepçe’de yapılan kimyasal saldırı, dünya tarihinde Hiroşima’dan sonra yapılan en büyük saldırı olarak kayıtlara geçti.
Bölgenin en büyük kimyasal gazlı saldırısı olarak bilinen Halepçe Katliamı, 5 bin kişinin hayatını kaybetmesine, 10 bin kişinin ise yaralanıp sakat kalmasına ve yüzlerce kişinin de kaybolmasına neden oldu.
Saddam’ın 33 yıl önce ABD başta olmak üzere emperyalist ülkelerin desteğiyle Halepçe’de kimyasal ve biyolojik silahlar kullanarak gerçekleştirdiği katliam ve vahşetin üzerinden yıllar geçse de o gün yaşanan acılar halen tazeliğini koruyor. (Haber Merkezi)

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
Ergani'de şimşek deprem etkisi yarattı!
Ergani'de şimşek deprem etkisi yarattı!
Otomobil ile minibüs çarpıştı; ölü ve yaralılar var
Otomobil ile minibüs çarpıştı; ölü ve yaralılar var