Advert

Diyarbakır’da ilk namazın kılındığı Cami

İslam Ordusu tarafından 639 yılında fetih edilen Diyarbakır’da ilk namazın kılındığı mabet Hz. Ömer Camisi olarak rivayet ediliyor. 

Diyarbakır’da ilk namazın kılındığı Cami
Bu içerik 8758 kez okundu.

 Hz Ömer’in halifeliğinde İslam Ordusu tarafından fetih edilen Diyarbakır’ın tarihi Sur İlçesi’nde bulunan Hz. Ömer Camisi, yapılan restorasyonunun ardından yerli ve yabancı turistleri ağırlayacak. Halk arasında Hz. Ömer Camisi olarak tanınan bu caminin kitabesinde, Mescid-i Şeddad ismine rastlanmış oluşundan ötürü camiye Ömer Şeddad ismi de verilmiştir. Caminin kitabesinden İnaloğulları zamanında, 1150-1151 yılında yapıldığı bilinirken, Mardin Kapısı’nın girişlerinin camiye çevrilmesi ile oluşturulan yapıya üç kapıdan giriliyor. 

‘Onarıma girmeden önce prangalar vardı’

Hz. Ömer Camisi imamı Vahit Erdoğmuş, rivayetlere göre 639 yılında fetih ile birlikte ilk namazın kılındığı yer olduğunun aktarıldığını belirterek, “Ondan sonra değişik tadilatlara uğramış. 1930’lardan sonra kapatılmış askeri sevkiyat yeri ve cezaevi yapılmış. Daha sonra tekrar ibadet yeri olarak yapılmış. Biz eski tarihini böyle biliyoruz. Ömer Şeddat isminde bir zat yapmış. Türbe’si de karşı taraftadır. Türbe eskiden caminin avlusundaymış. Sultan Suca türbesidir. Daha sonra yol açılırken, türbe dışarıda kalıyor. Surun duvarlarında İbranice yazılar var. Geçen restorasyonda boyanmıştı ama mühendisler geldi tekrar açtı. Biz bu kadar biliyoruz. Sultan Suça’da Şeyh Çoban diye geçiyor oda Allah’ın bir velisidir. 1940’larda cezaeviydi. Alt oda onarıma girmeden önce duvarlarda prangalar vardı” dedi.

 

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
Madde Bağımlıları Mücadele Derneği’nde silahlı kavga
Madde Bağımlıları Mücadele Derneği’nde silahlı kavga
Bizans ve Romalılara ait tarihi eser yakalandı
Bizans ve Romalılara ait tarihi eser yakalandı